Aktywne Wpisy

MonazoPL +160
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: 700 zł bank millennium monazo
Pobierz
sforce +5

Bardzo szybko doszedlem do wysokich zarobków w branzy co się z tym wiąże również odpowiedzialności - architektura/DDD/systemy rozproszone, to wszystko też trzeba spiąć z koordynacja z zespołami… i tak dalej. Jako backendowiec dla remonowanej firmy to stały stres, presja klientów premium, zero miejsca na błędy. jest to wymęczające psychicznie, niegodne, poniżające, jest duża presja. Wręcz odwłaczające czujesz że jesteś trybikiem, który musi działać non stop, bo inaczej zawalasz multi milionowe projekty
A potem przyszła AI.
I wiecie co? Na boku zacząłem robić sobie projekty z agentami AI i... otworzyły mi się oczy. LLM-y są coraz lepsze, taśmowo zastępują to co kiedyś robił doświadczony dev.
Patrzę na to i widze że koniec tej branży jest bliżej i żadne efekty wyparcia u was tego nie zanegują
Przebranżawiam się na lutnika.
Może brzmi jak szaleństwo ale od dziecka gram na gitarze. Mam smykałkę do inżynierii, do precyzji tylko teraz chcę tworzyć coś realnego. Podjąłem decyzję że uczę się rzemiosła pod okiem mistrza. Zero CV, zero neurotycznych 10-stopniowych rekrutacji, zero assessementów "zagraj w puzzle logiczne, żebyśmy wiedzieli, że umiesz być seniorem"
Wreszcie spokoj ducha . Dom kupiony, pieniądze zainwestowane, mogę odetchnąć i budować coś pięknego, a nie gasić pożary w systemach produkcyjnych o 2 w nocy. Ciesze sie że dorobiłem się na IT fortuny akurat przed upadkiem tej branży i moge mieć teraz spokojne życie...
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #it #pracbaza #naukaprogramowania
@SmartGuy69: kto rezygnuje i kto planuje?
@SmartGuy69: XDD
@MichuTop: Śmiej się, ale dobry lutnik to jest na wagę złota - tego zawodu nigdy żadne AI i roboty nie zastąpią. A pracujesz sobie przyjemnie nad gitarami w kozackiej pracowni przy piwku w pojedynke. Zarobki mistrzów też są godne. Ale miłego zapierniczu w sprintach i pisania crudzików w mikroserwisach póki (2-3 lata) AI cie nie wyrzuci pod most.