Wpis z mikrobloga

W Szczecinie zamontowano na drodze rowerowej coś w rodzaju progów zwalniających. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że zamontowano je w miejscu, w którym rowerzyści mają pierwszeństwo. XD

https://radioszczecin.pl/1,496971,bezpieczniej-na-sciezce-rowerowej-wzdluz-ul-wszy

Czaicie to? Kierujący samochodem wyjeżdżają z drogi wewnętrznej więc włączają się do ruchu czyli muszą ustąpić wszystkim, ale to nie im zamontowano próg zwalniający, a kierującym jadącym po drodze z pierwszeństwem. XD

Przecież to jest tak absurdalne, że ja nawet nie wiem jak do tego sensownie podejść. Wyobraźcie sobie zamontowanie progów na jezdni z pierwszeństwem? Tak dla bezpieczeństwa, żeby przypadkiem kierowcy nie wbili się w pojazdy z drogi podporządkowanej? XD

#szczecin #polskiedrogi #polscykierowcy #prawojazdy #rower
Krupier - W Szczecinie zamontowano na drodze rowerowej coś w rodzaju progów zwalniają...

źródło: 2025-11-15_176323686310

Pobierz
  • 397
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krupier: DDR są tworzone nie dla bezpieczeństwa rowerzystów, ale dla bezpieczeństwa samochodów. Chronią użytkowników blacho-smrodów przed kolizjami spowodowanymi z ich winy oraz pozwalają im z---------ć przez miasto, bez obawy, że przejadą pedalaża.
  • Odpowiedz
Wyobraźcie sobie zamontowanie progów na jezdni z pierwszeństwem? Tak dla bezpieczeństwa, żeby przypadkiem kierowcy nie wbili się w pojazdy z drogi podporządkowanej? XD

@Krupier: No, nawet nie muszę sobie wyobrażać xD
ketrab86 - >Wyobraźcie sobie zamontowanie progów na jezdni z pierwszeństwem? Tak dla ...

źródło: 1000021431

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Krupier: pierwszeństwo nie zwróci rowerzyście życia. Sarkazm mode off.
Lubię tą naszą infrastrukturę, taką nieprzyjazną użytkownikom ()
  • Odpowiedz
@Krupier prawda, bez sensu, ja bym postawil koniec drogi rowerowej i kazal zsiadac rowerzysta i przeprowadzac rower skoro nie potrafia zrozumiec ze auta nie maja widocznosci przez te panele akustyczne a rowerzysta bedzie mogl najwyzej dyskutowac swoje pierszenstwo przelatujac nad maska.
  • Odpowiedz
@Krupier: i bardzo dobrze bo dzieci dwóch pedałów niestety są w większości bez rozumu i zapierdzielają ile można bez myślenia że może auto zza tej bariery musi wyjechać by widzieć takiego radośnie zapierdzielającego wielomożnego pedalarza
  • Odpowiedz
tu chodzi o uderzenie w stół i odzywanie się nożyc. Wejdź na jakiekolwiek znalezisko dotyczące potrącenia. Policz ile jest głosów upominających pieszych. Zapominamy o istocie problemu, czyli o tych, którzy łamią przepisy.

W naszym przypadku drogi dla rowerów, ta uwaga skupia się również na tych, którzy są bardziej zagrożeni. To im utrudnia się przejazd, ba, duża część komentujących oryginalny wpis nie wiedziała, że i czemu auta nie mają tam pierwszeństwa. A to
  • Odpowiedz
@Krupier: montuje się takie rozwiązania bo niektórzy rowerzyści to ameby umysłowe i lecą pod samochód jak lemingi w przepaść. To cos w rodzaju napisów przed przejściem dla pieszych żeby się nie gapić w telefon.
  • Odpowiedz
@Krupier: To nie są progi, a pasy akustyczno-wibracyjne. Jest tam z górki oraz ograniczona widoczność pojazdów wyjeżdżających z osiedla, zapewne rowerzyści tam z----------ą ile mogą. Patrząc się na mapę to kierowca ma ~2s na reakcję od kiedy rowerzysta się pojawi w przeźroczystych ekranach akustycznych, a dojedzie zatoki, jeśli rowerzysta jedzie 30 km/h.

Zamiana ekranów akustycznych wiele nie pomogła. Ogólnie nie powinno się poprowadzić ścieżki rowerowej tak blisko ekranów akustycznych i
glass3 - @Krupier: To nie są progi, a pasy akustyczno-wibracyjne. Jest tam z górki or...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-16 213901

Pobierz
  • Odpowiedz
@Krupier: nie chce mi się czytać wszystkich komentarzy, więc pewnie już to ktoś napisał. To nie jest absurdalne rozwiązanie, a czysty, zdrowy rozsądek. Pierwszeństwo nie robi tu żadnej różnicy - w takich miejscach zachować szczególną ostrożność musi zarówno kierowca jak i rowerzysta. Nie wiem czy są tam na tym parkingu jakies ostrzeżenia dla kierowców przy wyjeździe (a na pewno by się przydały) ale te akustyki dla rowerów to akurat majstersztyk
  • Odpowiedz
Po prostu tam byłem wcześniej jako uczestnik ruchu. Coś mi się widzi, że niektórzy rowerzyści nie mają pojęcia że są uczestnikami ruchu drogowego mającymi przywileje i... obowiązki.

@vectoreast: Pedalarz woli się zabić pędząc na swojej szosie niż brać udział jako normalny uczestnik ruchu xD
  • Odpowiedz
@Krupier: Rowerzyście nie możesz nakazać ograniczyć prędkości, nawet w miejscach gdzie jest to jedyna metoda by było bezpiecznie. Jak niby kierowcy mają ustąpić rowerzyście, jeśli przez debilne zagospodarowanie skrzyżowania trzeba wyjechać na pół DDR żeby w ogóle zobaczyć czy ktoś nią jedzie? Jedyne co można zrobić, to utworzyć przeszkody które wymuszą na rowerzystach i wariatach na ebike'ach i hulajnogach zwolnienie do prędkości, przy której w razie czego zdążą wyhamować.

Tak,
  • Odpowiedz
obstawiam, ze tam samochody sie wychylaly wyjezdzajac z parkingu i generalnie kierowcy mieli w dupie pierwszenstwo rowerzystów ;) lepsze progi niż potrącony rowerzysta

@pasta_alla_carbonara: no tak, progi lepsze, ale one powinny być właśnie dla samochodów. ¯\(ツ)/¯

@Krupier: Co da próg dla samochodu, który i tak wytacza się z parkingu? Patrząc na ten cudowny przejazd to problem wynika z faktu, że kierowca żeby w ogóle cokolwiek zobaczyć musiałby wyjechać
  • Odpowiedz