Wpis z mikrobloga

#finanse #ike #ikze #gielda

Mam 400k wolnych środków, wyczerpałem limit ike, ikze, mam ppk. Mam mieszkanie, nie mam kredytów. Co zrobić z resztą wolnych środków?
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Retro-g: A tak serio to fajnie mieć jakis % portfela w obligacjach. Przynajmniej ja lubię mieć jakąś ostoję (30% portfela). Z tego co wymieniłeś to jesteś załadowany na polskiej giełdzie. Jakiś ETF na all world albo ameryczkę dla dywersyfikacji. A jak lubisz stres to można typować pojedyncze akcje czy tam Reity. Wszystko Panie zależy od tego co lubisz :).
  • Odpowiedz
@Retro-g: obligacje państwowe ( teraz mniej oplacalne, ale zawsze jakaś minimalna ochrona przed inflacją ), kryptowaluty ( ryzykowne ale jak nie chcesz spac po nocach to jak znalazł ) warto by mieć coś w kruszcach typu srebro albo zloto, dywersyfikacja moim zdaniem…. Aha byłbym zapomniał beton, najlepsza inwestycja:)
A tak poważniej to może jakieś badania profilaktyczne, bo po h@j majątek bez Ciebie
Kursy takie z tych bardziej rozwojowych, pasje,hobby. Pozdo
  • Odpowiedz
@Retro-g: ETFy: IWDA.UK i EIMI.UK to nobrainery. Bardziej kombinując część w obligi jak chcesz bezpieczniej, część w CNDX.UK jak agresywniej albo oba jednocześnie.
  • Odpowiedz
@Retro-g: imo warto władować w edo 10 letnie bo za 2 lata p----------i pis + konfa i znowu bedziemy mieli 15-20% inflacje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na ten moment może wydawać się to średnią zabawą bo edo stoi na 5,75% ale cos czuje ze za 2 lata bedzie powtorka z rozrywki.
  • Odpowiedz
@Retro-g: Poczekać na deflacyjny szok na ropie i brać jakiś exxon czy cokolwiek związane z ropą. Druga fala inflacji uderzy do końca tej dekady windując ceny wszystkich surowców.
  • Odpowiedz