Wpis z mikrobloga

Z biegiem lat to święto wydaje mi się coraz bardziej kuriozalne, przepalanie kupy hajsu na plastikową tandetę, a jak nie plastikową to szklane elektrosmieci w postaci elektrycznych zniczy. Jakieś chińskie wiązanki z plastiku, tłumy i walka o wszystko, o miejsce parkingowe o najładniej przystrojony grób xd
Pomijając chaos organizacyjny na cmentarzu gdzie się przejść nie da pomiędzy tymi mogiłami bo każdy pomnik inny.
Dbanie o pamięć i tradycje to też takie p---------e, pamięć ma się w sobie o danej osobie, ja to najchętniej bym chciał żeby mnie skremowali i w------i gdzieś na polu albo do rzeki, a rodzinka jak już chce to niech się spotka razem i spędzi miło czas. Mi i tak będzie wszystko jedno.

#gownowpis #swietozmarlych #1listopada #przemysleniazdupy
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@picasssss1: Wszystkie polacko-katolskie gusła tak wyglądają - kto lepiej wystroi grób, kto będzie miał ładniejszą choinkę czy palemkę, kto przyniesie bardziej wypasiony koszyczek, kto więcej da na tacę itd.
  • Odpowiedz
Ja np jade zawsze wieczorem jak już sie ściemni. Zapale świeczkę, "pogadam", powspominam.

@xyz_xyz: pytanie tylko po co ci jakiś konkretny raz w roku odgórnie ustalony dzień, by to robić
  • Odpowiedz
@kochamcovid kto lepszego grilla zrobi, kto ma lepszą pracę, kto wyjedzie na droższe wakacje, kto wrzuci ładniejsze zdjęcia, kto weźmie huczniejszy rozwód, kto da najlepszy prezent, kto kupi lepszy samochód, kto znajdzie ładniejszego/lepszego partnera w życiu. Z d--y ten twoj post, ot tak żeby się przysrać, bo masz szansę daną od życia że możesz coś gdzieś napisać, bo masz jakiś swój życiowy ból d--y.
  • Odpowiedz
@kochamcovid:

Wszystkie polacko-katolskie gusła tak wyglądają - kto lepiej wystroi grób, kto będzie miał ładniejszą choinkę czy palemkę, kto przyniesie bardziej wypasiony koszyczek, kto więcej da na tacę itd.

K---a faktycznie xD właśnie się zorientowałem że dosłownie każde większe święto w Polsce to zwyczajne ogólnokrajowe porównywanie rozmiaru c---a xDDDD
  • Odpowiedz
@picasssss1: Mnie to też r---------a, każą dzisiaj to dawaj, jedziemy bo TRZEBA. Z drugiej strony jakby nie było takiego zwyczaju to niektóre groby nie byłyby odwiedzane w ogole/raz na kilka lat. Za to klimat wieczorem, zapalonych setek zniczy, robi robotę.
  • Odpowiedz
pytanie tylko po co ci jakiś konkretny raz w roku odgórnie ustalony dzień, by to robić

@Tokko: Po co obchodzić urodziny, imieniny, rocznice czegokolwiek? Przecież możesz wziąć blanta czy p--o, iść do najbliższego lasu, przycupnąć na mchu i "powspominać" cokolwiek chcesz.
Taniej i najebka jest - to czego potrzeba nowoczesnemu człowiekowi a nie jakimś dziadersom. xD
  • Odpowiedz
@picasssss1: mnie zaczyna też męczyć to, że z kolejnymi latami rośnie ilość grobów do odwiedzenia, że coraz mniej jest osób, które się nimi zajmują i wkrótce na mnie spadnie obowiązek ogarniania z 10+ grobów, większość ludzi, których nawet nie miałem okazji poznać...
  • Odpowiedz
@Cogito-sum:

Po co obchodzić urodziny, imieniny, rocznice czegokolwiek? Przecież możesz wziąć blanta czy p--o, iść do najbliższego lasu, przycupnąć na mchu i "powspominać" cokolwiek chcesz.

Taniej i najebka jest - to czego potrzeba nowoczesnemu człowiekowi a nie jakimś dziadersom. xD

Nie wiem po c--j bo wydaje mi się to głupie więc sam tego
  • Odpowiedz
@picasssss1: z kupowaniem to się zgadzam. ale znicz musi być, ja lubię te tradycyjne w takiej glinianej jakby misce i gruby knot na wierzchu, pali się mocno i na zewnątrz tyle że osłony od wiatru i wody nie ma

Co do miejsca parkingowego to nie mogłem dzisiaj narzekać, u w mieście obok cmentarza jest centrum handlowe i darmowy parking podziemny z tej okazji. na samym pierwszym poziomie było 77 wolnych
  • Odpowiedz