Wpis z mikrobloga

Duńczyk kompromituje się w Krynicy. Dlaczego ja który od zera, bez pomocy w wieku 24 lat kupił mieszkanie w nowym budownictwie pracując na produkcji na wsi, czyli warunki chyba najgorsze co do dorobienia się, ma teraz sponsorować budownictwo socjalne bo komuś się nie chce robić?

Mieszkanie kupione w 2022r

#nieruchomosci #razem #konfederacja #mieszkanie #kredythipoteczny #bekazlewactwa #polityka

Edit : myślę że w ciągu 5 lat podbuduje dom, a mieszkanie sprzedam.
mat0707 - Duńczyk kompromituje się w Krynicy. Dlaczego ja który od zera, bez pomocy w...

źródło: temp_file2710141058596763604

Pobierz
  • 183
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 3
@mifosto

: jesli masz mozliwosc mieszkania z rodzicami i odkladania co miesiac calej pensji to znaczy ze miales bardzo sprzyjajace warunki. minimalna jak miales 18 lat wynosila 1600 zl NETTO wiec nawet jakbys pracowal 10 h dziennie to zarabiales wtedy 2500 zl na reke :) przez 6 lat na produkcji zarobiles max 200 tys zl. A biorac pod uwage, ze z czegos musisz zyc, to nieomzliwe zebys odlozyl wiecej niz te
  • Odpowiedz
@mat0707 Tak jak napisałem. Duńczyk chce progresję tak jak w Skandynawii. System podatków regresywnych, które mamy w Polsce to patologia gdzie programista 25k płaci tyle podatku, co kasjerka w lidlu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@BreathDeath

@mat0707 Tak jak napisałem. Duńczyk chce progresję tak jak w Skandynawii. System podatków regresywnych, które mamy w Polsce to patologia gdzie programista 25k płaci tyle podatku, co kasjerka w lidlu.

Chyba na b2b bo na pewno nie na UOP
  • Odpowiedz
Dlaczego ja który od zera, bez pomocy w wieku 24 lat kupił mieszkanie w nowym budownictwie pracując na produkcji na wsi, czyli warunki chyba najgorsze co do dorobienia się, ma teraz sponsorować budownictwo socjalne bo komuś się nie chce robić?

@mat0707: Właśnie dlatego, że ty masz i możesz się teraz dołożyć. Tylko jak argument solidaryzmu społecznego do ciebie nie przemawia z zasady i wychodzisz z założenia "ja sobie poradziłem, to
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wstanczyk

Właśnie dlatego, że ty masz i możesz się teraz dołożyć. Tylko jak argument solidaryzmu społecznego do ciebie nie przemawia z zasady i wychodzisz z założenia "ja sobie poradziłem, to co mnie inni obchodzą", to nie wiem, czego szukasz w wypowiedziach lewicowych polityków.

Generalnie polski klasyk - ja się męczyłem i żyję, to co ci młodzi mają mieć łatwiej xD

Właśnie jest problem ze ja nie chce się dokładać bo chce
  • Odpowiedz
@mat0707 nieźle cię tu niszczą że ośmieliłeś się być pracowity i oszczędny.
Ale z twoimi poglądami się nie zgadzam, w interesie nas wszystkich jest, aby mieszkania były bardziej dostępne.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@przeciwko78

nieźle cię tu niszczą że ośmieliłeś się być pracowity i oszczędny.

Nikt mnie nie zniszczy. Pracowitość i zaradność zawsze się obroni
  • Odpowiedz
@mat0707: No i jak i co Dunczyk chce ci zabrać? Opodatkowanie od trzeciego mieszkania będzie cię dotyczyć? Zakaz skupywania mieszkań przez zagraniczne fundusze? To że deweloperzy i flipperzy trzymają puste mieszkania jako dobro inwestycyjne żeby pompować jego cenę w nieskończoność? Czy może dotyczy cię ta patologia że ty pracując w kołchozie oddajesz 40% w podatkach a ktoś kto jeszcze bogatszy niż ty może być rentierem i płaci 8,5% od przychodu
  • Odpowiedz
Ale przecież Duńczyk chce żeby tacy ludzie jak ty płacili niższe podatki kosztem bogatych

@BreathDeath: i jak zawsze: jak to jest, że gdy przychodzi do pokazania konkretów, to tym najbogatszym okazuje się byle robotnik, zarabiający nawet nie dwie średnie krajowe miesięcznie?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Szalom

@mat0707: Tak, trzeba sobie odmówić latte sojowego to będzie cię stać na dwa pokoje za 700 tysięcy. Typowe p---------e i brak ustosunkowania się do innych argumentów, oblężona twierdza że Duńczyk chce ci coś zabrać, a pewnie głęboko po prostu miałbyś ból d--y że ktoś mógłby niskim kosztem mieć trochę łatwiej niż ty

Zaskoczę cie gdyby mi państwo nie przeszkadzało czyli podwyższało podatków itp jeszcze szybciej bym kupił to
  • Odpowiedz
@mat0707: Wielu osob nie moze mieszkac z rodzicami i w wieku 18 lat musza juz sami w 100% sie utrzymywac np wynajmowac pokoj itd. to pochlania 3/4 pensji
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mifosto

@mat0707: Wielu osob nie moze mieszkac z rodzicami i w wieku 18 lat musza juz sami w 100% sie utrzymywac np wynajmowac pokoj itd. to pochlania 3/4 pensji

Myślę że to jest mniejszość. Widzę po moich znajomych i znajomych dziewczyny to nikt nie został wyrzucony z domu po ukończeniu szkoły.
  • Odpowiedz
@mat0707: Bo mieskzasz na wsi i rodziny mieszkaja w duzych domach. W miastach czesto rodzina mieszka w 2-3 pokojowym mieszkaniu i jak dziecko konczy 18 lat to po prostu nie ma przestrzeni aby dalej tam mieszkalo i rodzina naciska na wyprowadzke. A nawet jak nie to rodzina kaze sie dokladac do czynszu/jedzenia i kosztuje Cie to 1-2 tys miesiecznie czyli polowa pensji
  • Odpowiedz
@mat0707: Masz 27 lat, a z twoich wpisów bije takie boomerskie podejście "ja nie miałem lekko, więc nie zmieniajmy systemu, żeby innym nie było łatwiej" (mimo, że w rzeczywistości na rynku nieruchomosci jest coraz ciężej)
  • Odpowiedz