Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: W sumie po co zwykłemu devowi certyfikat k8s i AWS? Jakoś nigdy nie spotkałem się w pracy, aby zwykły dev mieszał coś w konfiguracji cloudowej xd. Od tego zazwyczaj jest kilku ludzi na całą firmę i nikt bez ich prawa nie może tam niczego tknąć.
  • Odpowiedz
@Zimm3man: co ty p--------z, przecież to dev klepie całe IaaC, ogarniasz cloudformation do ECS, EKS, S3, SNS, SQS, Lambda, Step Functions, API Gatewaye, Loadbalancery, CloudWatche i inne

DevOps jedyne co robi to przydziela role IAM i konfiguruje VPC, całą reszte robi dev xD
  • Odpowiedz
@kam3o: @elo_kebab: @ZADYMIARZ_PL Hmm ok, no to mea culpa. Brałem udział dotąd w 2 projektach clodowych w firmach produktowych to tam po prostu w ramach POD'a była postawiona jedna instacja binarki która jest po prostu rozwijania od 2/3 lat (przez kilkudziesięciu dewow) i cała konfiguracja to już tam była postawiona od samego początku xd, dlatego pytałem. To co Wy tam piszecie, że jeden dew może mikroserwis postawić?
  • Odpowiedz
@Zimm3man u nas 30 devów, żaden na poważnie nie dotyka clouda. 4 DevOpsów jak królów z wypasionymi stawkami sami organizują sobie robotę. Nikt tam nie zagląda. Wszystko tak poautomatyzowane, że niektórzy gadają że takiego DX nigdy nie uznali i się nie odzwyczaja już
  • Odpowiedz
@dobre_ziajty: No u mnie to takie 'mikroserwisy' to były serwisy na 200-400 tysięcy linii kodu src, więc w sumie żaden dew tego nie tykał xd. Skonfigurowali to na początku jak wchodził 'mikroserwis', a potem tylko ten serwis się rozwijało o nową logikę biznesową co release. Dlatego tak się zastanawiam po co to normalnemu dewowi. Może w mniejszych systemach ten mikroserwis może być faktycznie mikro mikro, że jedna / dwie osoby
  • Odpowiedz
U nas wszystko z k8s robią developerzy. A i większość rzeczy na aws również.
- Tworzysz nowy serwis? Konfigurujesz mu helma.
- Chcesz mieć jakiś sposób na serwowanie statycznych assetow pod nowy system wysyłajacy mejle sengridem? Proszę bardzo, jako dev definiujesz iaac z s3 + cloudfront serwujący pliki z s3. Wszystko puszczasz terraformem w pipeline

@Zimm3man no co jakis czas tworzy się serwis lub pojawia się potrzeba - k8s i iaac
  • Odpowiedz
@phomerus: Rozumiem. A z ciekawości, na podstawie Twoich doświadczeń często tworzyliście takie serwisy? Jakiego typu to są projekty? Jakieś duże molochy, czy średniej wielkości aplikacje? U mnie przez 6/7 lat expa to jedynie byłem świadkiem tworzenia dwóch serwisów. Stety lub niestety pracowałem tylko przy produktowych molochach typu 50 POD'ow na clusterze, każdy POD to binara po kilkaset tysięcy linii kodu, wiele baz danych, repliki i inne pierdoły. Od konfiguracji i
  • Odpowiedz
@Zimm3man robiliśmy projekt praktycznie od zera i nie musieliśmy tworzyć żadnych molochow ani z nich uciekać. Zrobiliśmy wstępnie event storming zeby poznać domenę i granice odpowiedzialności i ruszyliśmy z tematem.

Jak pojawia się potrzeba nowego ficzera i wychodzi nam, ze to zupelnie nowa domena lub wyizolowana potrzeba techniczna to robimy nowy serwis.

Dodatkowo na kubernetesie hostujemy też apki które odpowiadają za initial server render apki frotnendowej - a tych też mamy sporo i
  • Odpowiedz