Wpis z mikrobloga

#xtb #programowanie #pracait #it #programista15k #korposwiat #praca #pracbaza #gielda

Tak to kuzwa jest jak januszex zatrudnia wyrobników po taniości szukają seniora za ledwo 10k na ręke który będzie siecia administrował.
Dzisiaj aplikacja xtb nie działa od otwarcia giełdy, ogromne wzrosty na giełdach, polacy nie mogą się zalogować na giełdy, bo janusze xtb oczędzają na programistach i zatrudniają mieronty desperatów jakichś bootcapowców po kodilli którzy rozpierd0lili apkę i od godziny nie potrafią jej naprawić. Ktory mądry senior będzie robił za 17k u janusza. Po tym ile płacą programistom widać jaki to grajdoł siedlisko miernot bo bootcampach
p0melo - #xtb #programowanie #pracait #it #programista15k #korposwiat #praca #pracbaz...

źródło: Screenshot_20251013_162150_Chrome

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo: to admin do jakiś systemów wewnętrznych więc mało ważne dla appki

Faktem jest, że dobrego speca nie zastąpisz przeciętniakami chociaż byś ich 10 zastąpił xD no ale to trzeba do tego dojść, a nie januszowac
  • Odpowiedz
@p0melo: Szukają małp do mało istotnych systemów wewnętrznych na które ogarniacze nie mają czasu ani chęci ani często godności. Małpa dostanie ochłap za wyklikiwanie prostych rzeczy i nawet jak źle wyklika (A na pewno tak będzie) to i tak nic się nie stanie. Do bardziej krytycznych funkcjonalności apki nikt małpy nie dopuści. Tam sobie działają ogarnięte jednostki za 3-4 krotność stawki małpy, ale takich osób nie bierze się z rynkowego
  • Odpowiedz
@dzony77: Każdego, ale to każdego da się zastąpić. Wszystkim wydaje się, że bez nich to firma się rozsypie a faktem jest, że firma istniała bez niego i będzie istnieć bez niego.
  • Odpowiedz
@Mathas: prawda, będzie istnieć. Ale odpowiedni team pozwoli Ci wychwycić takie rzeczy

(sam jestem raczej przeciętny w tej branży więc jak coś nie pisze o sobie xd)
  • Odpowiedz
@p0melo: byłam kiedyś na rozmowie kwalifikacyjnej do pewnego czerwonego brokera.

Myślałam że pytania typu "Masz nullpointer na produkcji - co robisz", "serwis na produkcji wolno działa albo nie działa, jak diagnozujesz" albo "baza danych się wywaliła, a backupu nie ma - jaki jest twój pierwszy odruch?" to pytania podchwytliwe, bo takie rzeczy nie mają prawa się dziać na produkcji w firmie zajmującej się żywą gotówką.

Dzisiaj rozumiem xD
  • Odpowiedz
@p0melo: firma zajmująca się transakcjami gotówkowymi, a szukają sieciowca bez jakiekolwiek liźnięcia teoretycznego różnicy pomiędzy siecią enterprise, a datacenter - ale wiadomix w dobie chmury są devopsi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Mathas: to prawda - jest się tylko rubryką w excelu, ale chyba o wiele mniej stresujące życie jak dobrze ogarniasz robotę i rozumiesz jak co działa - z punktu IT ofc, bo biznesowo
  • Odpowiedz
@sprynek jesteś mi w stanie wyjaśnić czym się zajmuje scrum master? Każdy, którego znam’oznajmiał to w taki niezrozumiały sposób, że do tej pory nie wiem czym się taka osobą zajmuje.
  • Odpowiedz