Wpis z mikrobloga

TLDR: Pomagam bratu wyjść z długów.

W nawiązaniu do tego tematu:
https://wykop.pl/wpis/82400117/witam-pomagam-bratu-wyjsc-z-dlugow-trwa-to-juz-wie#285372311

1. Podczas sprawdzania dokumentów wyszło, ze brat ma zajecie na hipotece - 50k z ZUS. Czy to moze spowodowac zajecie mieszkania i zlicytowanie nieruchomosci? Mieszkanie jest na hipoteke, pozostalo do splaty okolo 150k.

2. Czy dlug w Urzedzie Skarbowym mozna rozlozyc? Wiem, ze w ZUS sie da, ale US mnie mocno szarpnie po kieszeni, wychodzi na to, że same odsetki to kosmos przez te kilka lat...

Dzieki za ewentualne odpowiedzi!

#dlugi #finanse #zus #skarbowka #podatki #finanse #depresja #pieniadze #windykacja #prawo #komornik
@wacek_1984 0
@terminator800: upadłość konsumencka? nie będzie łatwo, ale wyczołgać się z tego burdlu będzie i tak ciężko.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. Podczas sprawdzania dokumentów wyszło, ze brat ma zajecie na hipotece - 50k z ZUS. Czy to moze spowodowac zajecie mieszkania i zlicytowanie nieruchomosci? Mieszkanie jest na hipoteke, pozostalo do splaty okolo 150k.

@terminator800: tak, może to spowodować zlicytowanie nieruchomości.

Czy dlug w Urzedzie Skarbowym mozna rozlozyc? Wiem, ze w ZUS sie da, ale US mnie mocno szarpnie po kieszeni, wychodzi na to, że same odsetki to kosmos przez te
  • Odpowiedz
@Xizor: dzięki! tzn jak to wyglada w praktyce? od jakiejś konkretnej kwoty się to dzieje? brat ma w ZUS zaległość ponad 50k + wyliczamy mu zalegle podatki za kilka poprzednich lat :/ pewnie tez na okolo 50k
  • Odpowiedz
@terminator800: Można rozłożyć w US, grunt to być kontaktowym i traktować osoby w US jak ludzi i da się dogadać. Jak widzą że jest realna chęć spłaty to idą na rękę. W ZUS to samo. Jak ZUS wjechał już z hipoteką przymusową to ich nie ignorujcie tylko trzeba iść z nimi na układ, bo jeśli olejecie to zlicytują. Bank też się w----i że jest hipoteka nad nimi. Gadaliscie z bankiem
  • Odpowiedz
  • 0
@terminator800 musicie przedstawić w US dokumenty na stan finansów, czyli wszystkie dochody, wydatki i majątek. Skarbówka to ocenia i wydaje decyzję w tej sprawie. Oczywiście można się odwołać. Zasada jest taka, że jest dużo większa szansa na rozłożenie na raty niż na umorzenie.
  • Odpowiedz