Wpis z mikrobloga

Maly tip o patelniach bo musialem zrobic doktorat z tematu, tez w kontekscie patelni hybrydowej bo to kolejna "nowosc" ktora wczoraj odebralem, typy patelni oraz przewidzana zywotnosc:

NON-STICK:
1) Teflon - rozne marki produkuja, co kilka+ lat zmienia sie sklad bo uznaja ze jakis skladnik byl/jest toksyczny, aktualnie niby najnowsze wypusty sa "zdrowe" i nie zawieraja szkodliwych substancji (a co odkryja za kilka lat to sie okaze), delikatna powloka ktora musi byc uzywana z ostroznoscia - latwo sie psuje od szurania metalami, jak sie gdzies oderwie to niby opary z tego miejsca sa toksyczne.
Srednio powloka wytrzymuje ~2-3 lata przy normalnym uzytkowaniu.

2) CERAMICZNE - jak sie powszechnie mysli (ja tez tak myslalem), powloka jest ceramiczna - nic bardziej mylnego zwykly chwyt, powloka jest jakas tam substancja, bardzo gesty zel ktory pod wplywem temperatury rozpuszcza sie i tworzy cienka warstwe "oleju" nonstick.
Niby nieszkodliwe, ale ta substancja po prostu sie z czasem skonczy, wiec mozna powiedziec ze patelnia ma zywotnosc X raza uzyc i smietnik. Mozna zalozyc ze podobnie ~2-3 lata.

HYBRYDY (stosunkowo najnowszy typ patelni)
1) Ta patelnia (pic rel) oraz inne tego typu uzywaja polaczenia stali oraz teflonu - teflon jest wypelnieniem pomiedzy WYSTAJACYMI wypustkami stali nierdzewnej - oznacza to mniej wiecej tyle ze jedzenie dotyka naraz zarowno teflonu NONSTICK jak i klasycznej stali nierdzewnej "STICK", mozna po takiej patelni jezdzic metalowymi narzedziami poniewaz beda one szurac o stalowe wypustki i nie uszkodza teflonu. Nadal trzeba uzywac jakiegos oleju czy tluszczu poniewaz jedzenie dotyka czesci stalowej i moze o nia przywierac, ale jest jej mniej niz w klasycznych patelniach wiec finalnie potrzeba mniej oleju. Przewidywana zywotnosc to niby lifetime, chociaz predzej uwierze w 5-10 lat
Osobiscie mam taka pierwszy raz, jeszcze nie wiem jak to wyglada w praktyce, zobaczymy.

KLASYCZNE STICK, (dobrej jakosci) patelnie na CALE zycie:
1) Stal nierdzewna - najbardziej uniwersalna i lekka, nadaja sie do gotowania wszystkiego poniewaz nie ma ograniczen jako takich. Sa rozne typy patelni (warstwy metali, co sie znajduje w rdzeniu np. aluminium) powodujace szybsze/wolniejsze nagrzewanie, ale zasada jest ta sama. NAJTRUDNIEJSZA w uzytkowaniu, ZAWSZE wymaga uzywania oleju, trzeba opanowac sztuke nagrzewania patelni i kontroli temperatury zeby nie przypalac / nie przywierac jedzenia. Poprawnie uzywana z olejem uzyskuje efekt NON-STICK.
Mozna z nia robic wszystko i nic sie nie stanie, uzywanie metalowych przybornikow jest codziennoscia, mozna wrzucac do zmywarki, myc recznie plynami, generalnie nie da sie jej zepsuc.

2) Żeliwne - ciezkie skurczybyki, zasady podobne do stalowej z roznicami:
- bardziej wybaczajace bledy zlych temperatur niz stal nierdzewna
- bardzo dlugo sie nagrzywa i dlugo oddaje cieplo, dobre do dlugich gotowan i duszen
- tych patelni sie nie myje w zmywarce czy plynami, czysci sie szmatkami zeby zostawic stala warstwe oleju z poprzednich smazen co powoduje efekt NON-STICK + patelnia bez oleju moze zardzewiec
- NIE WOLNO gotowac dań zawierajacych kwasowe elementy (pomidory, cytryny, ocet itd) poniewaz reaguje z metalem, niszczy sie patelnie i zatruwa jedzenie
3) Stal weglowa - to samo co u gory, troche lzejsze i szybciej sie nagrzewaja
4) Miedziane - tak samo NIE WOLNO kwasowych rzeczy, nagrzewa sie natomast zdecydowanie najszybciej i najmocniej oddaje cieplo, wymaga wiekszej dbalosci o utrzymanie jak polerowanie

Z klasycznych osobiscie uzywam stal nierdzewna bo najtrudniej ja zepsuc, wszystkie powyzsze sa patelniami na cale zycie generalnie.

ALUMINIUM - szkodliwe i trujace, niby sa wariacje ktore temu przeciwdzialaja, ale po co ryzykowac jak jest duzo alternatyw

Ostatnim elementem - sezonowanie.
Polega na podgrzaniu patelni i przesmarowaniu olejem roslinnym (wysoka temp dymienia) i pozostawieniu do ostygniecia, pozostawia cienka warstwe oleju i replikuje efekt non-stick + zabezpiecza niektore typy przed rdzewieniem (Zeliwne).
Nie ma sensu robic na patelniach ktore beda myte w zmywarce/recznie plynami, poniewaz trzeba by to powtarzac co kazde gotowanie. (chyba ze ktos np. zdecyduje sie na nie mycie stalowej tak jak zeliwnej no to ma sens)

W podsumowaniu najlepiej miec pare rodzajow patelni w domu, zaleznie od tego co sie gotuje, np teflon pod jajka/jajecznice jak sie nie chce uzywac masla czy oleju, zeliwo jak sie dusi jakies miesa, stal nierdzewna jak sie smazy miesa/warzywa + robienie sosow z pozostalosci po smazeniu (idealnie sie do tego nadaje). Hybryda niby ma byc miedzy stala i teflonem uniwersalna, ale to sie okaze

jeszcze tylko dodam ze do plyt indukcyjnych moze sie nadac kazdy typ patelni, wszystko zalezy od tego jaki stop zostal uzyty, czesto dobre a nie najtansze marketowki maja rozne warstwy i ktoras nadaje sie do indukcji, trzeba tylko znalezc info na patelni/stronie producenta czy tak wlasciwie jest

Dziekuje za uwage⁩

#gotujzwykopem #gotowanie #kuchnia #patelnia
sodnfgiuysbdguysbdngughdsn - Maly tip o patelniach bo musialem zrobic doktorat z tema...

źródło: Hexclad-Construction-Diagram-300x248

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sodnfgiuysbdguysbdngughdsn: Hexclada kupiłeś oryginalnego, czy jakąś kopie? Ja tam staram się używać do wszystkiego stali, a te tak zwane teflon free. Czyli nadal z teflonem ale z zmienionym składem chemicznym, głównie do jajek. Też zastanawiałem się nad zakupem Hexclada no ale dość drogie.
  • Odpowiedz
mozna wrzucac do zmywarki, myc recznie plynami, generalnie nie da sie jej zepsuc.


@sodnfgiuysbdguysbdngughdsn: Ogolnie zaleca sie raczej myc ręczne (moga wystapic problemy z indukcja, przebarwienia etc etc) i nie kazda mozna wrzucic do zmywarki - jak masz stal 18/0 (bez zadnego dodatku niklu), to nie masz tzadnej ochrony przed rdzą - tej stali juz w zmywarce myć nie można. Plus, ze obecnie prawie nikt juz nie robi patelni z
  • Odpowiedz
nic bardziej mylnego zwykly chwyt, powloka jest jakas tam substancja, bardzo gesty zel ktory pod wplywem temperatury rozpuszcza sie i tworzy cienka warstwe "oleju" nonstick.


@sodnfgiuysbdguysbdngughdsn: jakieś źródło tych rewelacji z upy wziętych? Oczywiście, że z ceramiką to oprócz nazwy raczej niewiele ma wspólnego, bo wypalenie prawdziwej ceramiki na aluminium (bo to podstawowy materiał przy takich patelniach) ale pisanie o jakichś żelach to na serio ktoś nieźle przyćpał. Żadnych poszukiwań
  • Odpowiedz