Wpis z mikrobloga

@fizzly nawet w DE

@donatien-de-sade: "nawet w DE"? A co to jakiś kraj uprzywilejowany? W sumie co mnie obchodzą niemcy, skoro u nas ustalono że można odzyskać kaucję w postaci gotówki (co jest słuszną opcją, skoro tę kaucję narzucają).
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137 jak Pani Krysia przyjdzie teraz z butelką to ze starą, bez kaucji i zgodnie z tym co jest tam napisane dostanie voucher 1-dniowy, bez możliwości wymiany na gotówkę, no i 10 groszy za butelkę. Jakby był już regulamin systemu kaucyjnego (który powtarzam po raz kolejny - aktualnie jeszcze w żadnym sklepie nie został uruchomiony) to byście mówili że #oszukujo i regulaminu swojego nie honorują, bo dają 10 groszy
  • Odpowiedz
@donatien-de-sade @fizzly widzę tu chyba jakieś nieporozumienie, zarówno w Polsce jak i w Niemczech sklepy mają obowiązek wymienić na żądanie voucher na gotówkę. Ale też zarówno u nas, jak i u Niemców voucher z automatu w sklepie może być wykorzystany lub wymieniony na gotówkę tylko w tym samym sklepie z którego pochodzi voucher. Skleoy się rozliczają z tego z operatorem, tak że wydaje mi się że powinno to być logiczne,
  • Odpowiedz
@Templar: To powinien byc regulamin przejsciowy jak chca zbierac też butelki bez kaucji, a nie wybiórczy regulamin promujący najkorzystniejsze rozwiązanie dla sklepu.
A czy małe sklepiki beda zbierac butelki z kaucja to sie okaże, ale ja nie bylbym takim optymista.
  • Odpowiedz
@editores po raz kolejny - automaty są OPCJONALNE, jak go nie ma, jest uszkodzony albo przepełniony, a sklep uczestniczy w systemie to oddajemy butelki przy kasie, dokładnie tak jak w większości sklepów oddawało się dotychczas butelki zwrotne po piwie. A poza tym to w niektórych Żabkach będą takie małe automaty:
Templar - @editores po raz kolejny - automaty są OPCJONALNE, jak go nie ma, jest uszk...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz