Wpis z mikrobloga

✨️ Odkrywanie siebie: jak stawianie własnych potrzeb na pierwszym miejscu zmienia życie
Ostatnio zauważyłam w sobie coś ciekawego. Kiedyś sposoby, w jakie stawiałam siebie ponad oczekiwaniami innych powodowały we mnie wyrzuty sumienia. Było mi przykro, że ktoś czegoś ode mnie oczekiwał, a ja go zawiodłam.

Dziś nie — wręcz przeciwnie, czuję pewną satysfakcję, gdy stawiam siebie i swoje potrzeby na pierwszym miejscu i postępuję zgodnie z własnym interesem.

Nie chodzi o to, żeby komuś zrobić przykrość - jeśli już, to dzieje się to niechcący, jako efekt uboczny. Chodzi o to, że przestało mnie obchodzić, czy uczucia danej osoby zostaną naruszone.

Jeśli ktoś będzie próbował mnie za to kontrolować lub wzbudzić we mnie poczucie winy, tylko utwierdzi mnie w tym, że moje wcześniejsze wyrzuty sumienia były wynikiem wychowania i społecznych oczekiwań wobec kobiet — tego, że powinny poświęcać się dla innych i stawiać innych ponad siebie - co było egzekwowane poprzez uświadamianie o swoich "zranionych uczuciach" i tym "co inni pomyślą" czyli innymi słowy manipulacją.

Teraz działam według siebie i własnej wygody oraz swoich zasad i priorytetów, niezależnie od oczekiwań innych. To niesamowite uczucie, czuć się wreszcie wolną od presji oczekiwań innych i móc podążać własną ścieżką, za głosem własnego serca, samodzielnie decydując o następnych krokach.

#przemyslenia #psychologia #rozkminy #logikarozowychpaskow #zwiazki #relacje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz działam według siebie i własnej wygody oraz swoich zasad i priorytetów, niezależnie od oczekiwań innych.

@mirko_anonim: bardzo odważne. W dzisiejszych czasach, kiedy takie podejście nie niesie żadnych konsekwencji. Kiedy takie podejście jest promowane przez wielkie media i wielkie korporacje.

Bądź nonkonformistką, myśl tak jak chcemy.

You go, gurrrrrl
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dla mnie bardzo łatwo jest takie coś zrobić, wyobrażając sobie jakby to było w drugą stronę

przykład:
ktoś przychodzi do mnie i mówi "pożycz mi 1000zł", ja mu nie pożyczam, ale coś tak czuję że on może mieć pretensje
że może jest nieusatysfakcjonowany
ale co mnie to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
pomyślny-narrator-31: Mężczyźni tak żyją na codzień i nie narzekają. Stąd potrzeba u nich, żeby partnerka (i dzieci) była uległa i dała się wychować, jak inaczej mieliby realizować swoje potrzeby kosztem potrzeb partnerki. Jak ona chce więcej czułości, romantyzmu, zauważania, to się jeszcze dowie, że jest roszczeniowa (cały wykop o tym jest). Nie mówiąc o oczekiwaniach, które kosztowałyby go pieniądze. No tak, jest roszczeniowa, bo czas i zasoby, które planowal poświęcić dla
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @gorobei

Głupoty gadasz. Jak ktoś już wspomniał, mężczyźni robią co chcą, dlatego oczekują uległej partnerki, by ta stawiała jego potrzeby ponad swoje. Wielu mężczyzn również podchodzi tak do tej sprawy, że nie chcą się wiązać, idą w tzw ruch MGTOW, bo "nie chcą iść na kompromisy", co pokazuje, że są właśnie nonkonformistami oraz oczekują partnerki posłusznej, żeby nie musieć z nią iść na owy kompromis. Takie
  • Odpowiedz