Aktywne Wpisy

uncle_freddie +414
Napiszę to m.in po to, żeby miał szansę zamknąć mi mordę bramką: nie rozumiem fenomenu Kamińskiego, dzisiaj sparaliżowany
#mecz
#mecz

jednorazowka +249
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Przykazanie nr 5 - nie zabijaj. Obecnie wiemy (ach ta niewygodna nauka), że każda dawka etanolu jest szkodliwa dla organizmu czyli skraca życie (zabija). Czy zatem picie alkoholu to grzech śmiertelny? Krok dalej - wino mszalne - wiem, że wg ichniejszych czary-mary to krew, ale jakby już po rzekomej przemianie wziąć przebadać to etanol jednak tam występuje. Czyli coś się zamotało, jak wybrnąć?
Kiedyś słyszałem wywód jakiegoś księdza, że każdy polityk, który ma wpływ na tworzenie prawa dotyczące zakazu aborcji, a tego nie robi ma grzech ciężki bo przyczynia się do zabijania. Jest to dla mnie logiczne (jeśli w wierze jakakolwiek logika istnieje XD), miał rację. Czy zatem idąc tym tokiem rozumowania każda osoba uczestnicząca w produkcji, sprzedaży, reklamie alkoholu (pomijam a-----l techniczny) też podlega pod te paragrafy?
To samo dotyczy się innych używek, jak choćby p-------y. Zapraszam do kulturalnej dyskusji, a najchętniej poznam stanowisko kościoła w tej sprawie. Przypomnę, że chodzi o regularnie łamane 5 przykazanie, czy w takiej sytuacji zawsze dostaje się rozgrzeszenie?
#katolicyzm #bekazkatoli #alkoholizm
@Kryspin013: i myślałeś że to było na serio żeby stanowiska urzędnicze przydzielać kobietom wg liczby dzieci?
@camelinthejungle: no jest kwestią skali, natomiast op był łaskaw napisać "każda dawka etanolu jest szkodliwa dla organizmu czyli skraca życie (zabija)", z czym Paweł z Tarasu miał czelność się nie zgodzić prawie 2k lat temu. I co mamy w biblii. Nawet wskazałam konkretny wers ¯\(ツ)/¯
@Kj5s6f2dk7s54o Paweł nie miał też szans wiedzieć o szkodliwości alkoholu tego, co wiemy dzisiaj dzięki rozwojowi nauki. A przy okazji chwilę wcześnie potępia chłopów,
@astrodamus: Są nierozerwalnie połączone. Katolicyzm bez alkoholu nie istnieje.
@astrodamus:
wykopek @Heniek pyta, więc odpowiadamy. Nie powiązał , że picie wina to stary zwyczaj a wiedza o tym, że neurotoksyna a-----l szkodzi wiemy stosunkowo od niedawna (w porównaniu do tego jak stara jest tradycja picia wina mszalnego, KK ma więcej mocniejszych paradoksów).
Szkodzi, nie szkodzi?
@Kuduro: Bzdura. Wody do wina dodaje się zazwyczaj śladowe ilości. Ampułka wina i odrobina wody.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś takie malutkie łyżeczki do odmierzania wody były popularne.
https://www.liturgiczne.com/shop,0814-lyzeczka-do-wody,236.html
źródło: 236-1
Pobierzale w skrócie a-----l przetwarza się w wątrobie mniej więcej jak fruktoza
jeżeli ktoś będzie jadł kilogramy słodkich owoców i nie pił alkoholu, a inny będzie miał dietę bez cukru/owoców, a za to w niedzielę wypije szklankę wina to ten pierwszy prawdopodobnie będzie miał bardziej stłuszczoną wątrobę mimo że odżywia się teoretycznie zdrowo bo je dużo owoców i nie pije alkoholu
chodzi
to że jesteś misiem o małym rozumie nie znaczy że każdy jest. Nieuznawanie Boga to skrajna ignorancja i brak wiedzy w temacie ale to temat na inna dyskusje.
Wracając do zapytania. "Każda dawka etanolu jest szkodliwa" tak jak każda wędlina z azotanem sodu, każdy wdech smogu na spacerze jesienną porą gdy ludzie kopcą w piecach, każdy kęs
@LunaHime:
Ale popatrz jak te bajki wpłynęły na organizację i ograniczeni naszego życia, żadna inna bajka nie zrobiła tyle spustoszenia.
@brak_sumienia: Ale Allaha czy tego w Trójcy Świętej Jedynego? Jak tego drugiego to z Duchem Świętym pochodzącym od Ojca czy od Ojca i Syna?