Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam jak to jest z wiarą katolicką i alkoholem (albo ogólnie używkami). Może jakiś ksiądz się wypowie (pewnie są na wykopie).
Przykazanie nr 5 - nie zabijaj. Obecnie wiemy (ach ta niewygodna nauka), że każda dawka etanolu jest szkodliwa dla organizmu czyli skraca życie (zabija). Czy zatem picie alkoholu to grzech śmiertelny? Krok dalej - wino mszalne - wiem, że wg ichniejszych czary-mary to krew, ale jakby już po rzekomej przemianie wziąć przebadać to etanol jednak tam występuje. Czyli coś się zamotało, jak wybrnąć?

Kiedyś słyszałem wywód jakiegoś księdza, że każdy polityk, który ma wpływ na tworzenie prawa dotyczące zakazu aborcji, a tego nie robi ma grzech ciężki bo przyczynia się do zabijania. Jest to dla mnie logiczne (jeśli w wierze jakakolwiek logika istnieje XD), miał rację. Czy zatem idąc tym tokiem rozumowania każda osoba uczestnicząca w produkcji, sprzedaży, reklamie alkoholu (pomijam a-----l techniczny) też podlega pod te paragrafy?

To samo dotyczy się innych używek, jak choćby p-------y. Zapraszam do kulturalnej dyskusji, a najchętniej poznam stanowisko kościoła w tej sprawie. Przypomnę, że chodzi o regularnie łamane 5 przykazanie, czy w takiej sytuacji zawsze dostaje się rozgrzeszenie?

#katolicyzm #bekazkatoli #alkoholizm
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@astrodamus: Wino w trakcie mszy jest rozwodnione i nie dałbyś rady się nim upić.

Generalnie zasada jest ta sama jak w medycynie - dawka czyni truciznę. Dlatego pijaństwo jest grzechem, a wypicie odrobiny wina nie. Można przyjmować technicznie, że każda dawka alkoholu jest trucizną, ale to by prowadziło do dziwnych wniosków, że zjedzenie np. cukierka z alkoholem jest grzechem. Tutaj wchodzi tradycja i zdrowy rozsądek. Na tej samej zasadzie jedzenie
  • Odpowiedz
@astrodamus:
a co ma "nie zabijaj" do chlania :) tak samo można zarządzić ze szczepionkami - wychodzą badania Pfizera że trzeba brać szczepionki bo grzech, za chwilę sypią sie pozwy vs Pfizer że skutki uboczne, i szczepienie się to grzech?
puknij się w pacynę

poza tym każda dawka szkodzi i zabija, a tymczasem ludzie którzy piją od czasu do czasu żyją dłużej od tych co nie piją nigdy, więc może
  • Odpowiedz
  • 10
poza tym każda dawka szkodzi i zabija, a tymczasem ludzie którzy piją od czasu do czasu żyją dłużej od tych co nie piją nigdy,

@heniek_8: Pomijam, że kultury już brak w wypowiedzi, to masz na to jakieś dowody czy tak z pupy te statystyki wyjąłeś? XD
  • Odpowiedz
@astrodamus chociażby wystarczy przeczytać 1. List do Koryntian, żeby ustalić, że już w pierwszych dniach chrześcijaństwa pijaństwo i generalnie podejmowanie działań pogarszających stan zdrowia, było odbierane nagannie. Apostoł Paweł wprost zwraca się do wiernych w Koryncie, żeby przestali chlać i współżyć z kim popadnie.

Wykładnia KK, a szerzej większości kościołów chrześcijańskich jest taka, że szkodliwe picie jest grzechem.

Wszystko zależy od optyki konkretnego wiernego, którego sumieniu KK daje wbrew często powtarzanym
  • Odpowiedz
  • 0
@zeMadafaka: Nauka twierdzi inaczej, ale poza tym nie chodzi mi o podejście z perspektywy człowieka tylko kogoś kto ma stosować konkretne zasady, a a-----l jest trucizną, więc łamie się jedno z 10 podstawowych przykazań.
  • Odpowiedz
Zapraszam do kulturalnej dyskusji, a najchętniej poznam stanowisko kościoła w tej sprawie. Przypomnę, że chodzi o regularnie łamane 5 przykazanie

@astrodamus: bez sensu, przybijanie 5 przykazania do alko, narko czy papierosów to naprawdę gruby fikołek. Chrześcijaństwo piętnuje uzależnienia, ale nie piętnuje po prostu używania substancji. Jeśli potrzebujesz wskazania z biblii, to najprostsze tutaj - 1 Kor 6, 12 Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale
  • Odpowiedz
@astrodamus: nie wypowiem się o KK, ale podam ciekawostkę historyczno-biblijną o słowie "wino", bo nie musiało to oznaczać napoju alkoholowego:

generalnie w Biblii słowo z greki użyte jako "wino" oznacza sok z winogron albo alkoholowe wino. Tak się składa, że wszystkie proroctwa i prawo ceremonialne wskazywały, że Mesjasz ma być doskonałą czystą ofiarą - czyli Jego krew nie może być symbolizowana przez napój alkoholowy, bo a-----l, jako wynik fermentacji, jest
  • Odpowiedz
@astrodamus Kościół podchodzi do tego, że grzechem jest nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, a-----l pity okazjonalnie i nie do odcinki, nie jest grzechem. Choć z drugiej strony Kościół pochwala abstynencję, ale znowu alkoholizm jest poważną plagą wśród polskich księży, a to wiąże się z charakterem tej pracy.
  • Odpowiedz
@astrodamus: bez sensu, przybijanie 5 przykazania do alko, narko czy papierosów to naprawdę gruby fikołek. Chrześcijaństwo piętnuje uzależnienia, ale nie piętnuje po prostu używania substancji. Jeśli potrzebujesz wskazania z biblii, to najprostsze tutaj - 1 Kor 6, 12 Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę.

@Kj5s6f2dk7s54o cofnij się o jakieś dwa rozdziały w liście Pawła i zobacz,
  • Odpowiedz
@astrodamus: nie wypowiem się o KK, ale podam ciekawostkę historyczno-biblijną o słowie "wino", bo nie musiało to oznaczać napoju alkoholowego:

Fajna ciekawostka, ale niestety nieprawdziwa i wielokrotnie obalana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

generalnie w Biblii słowo z greki użyte jako "wino" oznacza sok
  • Odpowiedz
cofnij się o jakieś dwa rozdziały w liście Pawła i zobacz, co pisze o pijaństwie i pijakach oraz o niszczeniu „ciała”, które jest częścią ciała Chrystusa.

@camelinthejungle: stop stop stop. Op nie pytał o pijaków i pijaństwo, tylko o każde użycie alkoholu. Pijacy i pijaństwo to nadal "nie wszystko przynosi korzyść" oraz, co ważniejsze, "niczemu nie oddam się w niewolę". Starożytni Żydzi nie widzieli niczego złego w alkoholu jako takim,
  • Odpowiedz
@Kj5s6f2dk7s54o no dobra, ale w świetle tego „przybijanie 5 przykazania do alko, narko etc” nie jest fikołkiem. Jest całkiem zasadne, kwestia wyłącznie skali. Podkreśliłem przy tym, że samo w sobie użycie alkoholu przez większość nurtów chrześcijaństwa nie jest rozpatrywane w kategoriach grzechu.
  • Odpowiedz