Aktywne Wpisy

Umeraczyk +706
Zostaje kanapka z "piekarni", tosty w KFC i St*rbucks
źródło: temp_file1379832231415700892
Pobierz
Zimny-jak-lod +17
Ludzi w galeriach handlowych pełno, ubrania kupują na potęgę, w restauracjach gdzie piwko za 20 zł pełno ludzi, zakorkowane ulice nowymi samochodami, małolaty z iphone i kurtkami po 2000 zł. Gdzie ten kryzys? Rośnie bezrobocie, młodzi bez pracy, firmy się zamykają itp, ale tego nie widać na ulicach, dużych miast? Owszem jakieś mini sklepy widzę, że "do wynajmu" lokal, ale tak to gdzie ten kryzys? Może jednak to wszystko nie piehdolnie? (
źródło: 362ac144-1cf6-40b5-80a4-cb5d828e48e8-eivg-3uwsaacshb
Pobierz

Przykazanie nr 5 - nie zabijaj. Obecnie wiemy (ach ta niewygodna nauka), że każda dawka etanolu jest szkodliwa dla organizmu czyli skraca życie (zabija). Czy zatem picie alkoholu to grzech śmiertelny? Krok dalej - wino mszalne - wiem, że wg ichniejszych czary-mary to krew, ale jakby już po rzekomej przemianie wziąć przebadać to etanol jednak tam występuje. Czyli coś się zamotało, jak wybrnąć?
Kiedyś słyszałem wywód jakiegoś księdza, że każdy polityk, który ma wpływ na tworzenie prawa dotyczące zakazu aborcji, a tego nie robi ma grzech ciężki bo przyczynia się do zabijania. Jest to dla mnie logiczne (jeśli w wierze jakakolwiek logika istnieje XD), miał rację. Czy zatem idąc tym tokiem rozumowania każda osoba uczestnicząca w produkcji, sprzedaży, reklamie alkoholu (pomijam a-----l techniczny) też podlega pod te paragrafy?
To samo dotyczy się innych używek, jak choćby p-------y. Zapraszam do kulturalnej dyskusji, a najchętniej poznam stanowisko kościoła w tej sprawie. Przypomnę, że chodzi o regularnie łamane 5 przykazanie, czy w takiej sytuacji zawsze dostaje się rozgrzeszenie?
#katolicyzm #bekazkatoli #alkoholizm
Generalnie zasada jest ta sama jak w medycynie - dawka czyni truciznę. Dlatego pijaństwo jest grzechem, a wypicie odrobiny wina nie. Można przyjmować technicznie, że każda dawka alkoholu jest trucizną, ale to by prowadziło do dziwnych wniosków, że zjedzenie np. cukierka z alkoholem jest grzechem. Tutaj wchodzi tradycja i zdrowy rozsądek. Na tej samej zasadzie jedzenie
a co ma "nie zabijaj" do chlania :) tak samo można zarządzić ze szczepionkami - wychodzą badania Pfizera że trzeba brać szczepionki bo grzech, za chwilę sypią sie pozwy vs Pfizer że skutki uboczne, i szczepienie się to grzech?
puknij się w pacynę
poza tym każda dawka szkodzi i zabija, a tymczasem ludzie którzy piją od czasu do czasu żyją dłużej od tych co nie piją nigdy, więc może
@heniek_8: Pomijam, że kultury już brak w wypowiedzi, to masz na to jakieś dowody czy tak z pupy te statystyki wyjąłeś? XD
Wykładnia KK, a szerzej większości kościołów chrześcijańskich jest taka, że szkodliwe picie jest grzechem.
Wszystko zależy od optyki konkretnego wiernego, którego sumieniu KK daje wbrew często powtarzanym
@astrodamus: bez sensu, przybijanie 5 przykazania do alko, narko czy papierosów to naprawdę gruby fikołek. Chrześcijaństwo piętnuje uzależnienia, ale nie piętnuje po prostu używania substancji. Jeśli potrzebujesz wskazania z biblii, to najprostsze tutaj - 1 Kor 6, 12 Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale
generalnie w Biblii słowo z greki użyte jako "wino" oznacza sok z winogron albo alkoholowe wino. Tak się składa, że wszystkie proroctwa i prawo ceremonialne wskazywały, że Mesjasz ma być doskonałą czystą ofiarą - czyli Jego krew nie może być symbolizowana przez napój alkoholowy, bo a-----l, jako wynik fermentacji, jest
@Kj5s6f2dk7s54o cofnij się o jakieś dwa rozdziały w liście Pawła i zobacz,
@astrodamus: ten typ to jakiś odklejeniec. Miałem w notatkach o nim xD
źródło: image
PobierzFajna ciekawostka, ale niestety nieprawdziwa i wielokrotnie obalana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@camelinthejungle: stop stop stop. Op nie pytał o pijaków i pijaństwo, tylko o każde użycie alkoholu. Pijacy i pijaństwo to nadal "nie wszystko przynosi korzyść" oraz, co ważniejsze, "niczemu nie oddam się w niewolę". Starożytni Żydzi nie widzieli niczego złego w alkoholu jako takim,