Wpis z mikrobloga

Mirasy jaki system wybrać, aby zrobić sobie inteligentne oświetlenie w mieszkaniu?
Plafon + jakieś lampki dodatkowe, maks 5-10 rzeczy.
Czy jedyna sensowna droga to home assistant green + zigbee?
Ewentualnie myślałem też, aby kupić wszystko z jednej marki np. yeelight, ledvance lub philips hue i sterować to ich dedykowaną apką.

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #majsterkowanie #smarthome #homeassistant #inteligentnydom #oswietlenie
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lovelas321 zobacz na mini pc wyse 5070 j4105 do kupienia poleasingowy za 250-300zl z 8gb ram i antenami wifi, do tego zigbee dongle z sonoff i możesz postawić Home assistant na serwerze proxmox (plus wiele innych aplikacji). Plafony yeelight śmigają jak złoto na tym, mam też kilka lampek z ledvance ale jeszcze nie podpinałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: na pewno zrobienie sobie scen gdzie ustawie temp oraz moc dla każdego źródła światła i potem harmonogram tych scen w ciągu dnia. Do tego jakieś czujniki od zalania wodą.
  • Odpowiedz
Do tego jakieś czujniki od zalania wodą.

@lovelas321: ale to juz chyba nie z oświetlenia?

na pewno zrobienie sobie scen gdzie ustawie temp oraz moc dla każdego źródła światła i potem harmonogram tych scen w ciągu
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: Tak czujniki nie z oświetlenia, ale żeby mieć je spięte w jeden system. Jak będę wychodził to po prostu wyłączę oświetlenie pstryczkiem lub z telefonu. A sceny typu film czy relax chcę mieć już gotowe tak, aby szybko je włączyć z telefonu. Dlatego pytam co się sprawdzi, bo możliwe, że właśnie same smart żarówki załatwią sprawę.
  • Odpowiedz
@lovelas321: mam od lat phillips hue - jeszcze zadna zarowka sie nie zepsula, aplikacja super prosta i ma to czego potrzebujesz - do samych swiatel nie musisz stawiac serwera i wirtualizacji pod home assistant
A w przyszlosci jak bedziesz chcial to sobie te HUE podepniesz pod automatyke, dziala tez z google home
  • Odpowiedz
Mirasy jaki system wybrać, aby zrobić sobie inteligentne oświetlenie w mieszkaniu?

@lovelas321: paaanie, to tak się nie da, bo to mniej więcej jakbyś pytał, jaki samochód kupić, żeby nim pojeździć. Musisz wpierw określić, czy potrzebujesz autka do z-----------a, dupowozu do wyrywania lasek, rodzinnego wozidła, dostawczaka do roboty, a może jakiegoś gruza, który będzie tani, a za to będziesz sobie w nim mógł pogrzebać , bo rozkładanie skrzyni biegów to twoje hobby.

Nie
  • Odpowiedz
@pepedros:

zobacz na mini pc wyse 5070 j4105 do kupienia poleasingowy za 250-300zl z 8gb ram i antenami wifi, do tego zigbee dongle z sonoff i >możesz postawić Home assistant na serwerze proxmox (plus wiele innych aplikacji).

Hej. Zamówiłem mini pc na n100. Do tego powinienem dokupić konkretnie to Sonoff ZBDongle-E, tak?
I to już, będzie mi obsługiwało urządzenia zigbee różnych marek, nie potrzebuje zadnego dodatkowego huba, bramki itp?
  • Odpowiedz