Wpis z mikrobloga

@PodniebnyMurzyn Problemem nie jest podatek od zysków kapitałowych a dysproporcja giełda/nieruchy gdzie w każdym cywilizowanym państwie nieruchomości też są sensownie opodatkowane. Ciekawe czy belka dzisiaj wprowadziłby kataster, pewnie nie bo sam ma syna dewelopera xd
  • Odpowiedz
@Konigstiger44: Zgadza się. Potem dziwić się, że pokolenie boomerów z mieszkaniami śmieje się młodym w twarz. Ale moim zdaniem lepiej byłoby obniżyć podatek belki niż podnosić podatek od wynajmu 1-2 nieruchomości. Oczywiście jestem za podatkiem od posiadania kilkunastu nieruchomości lub więcej
  • Odpowiedz
  • 108
@PodniebnyMurzyn: podatek od zysków kapitałowych ogólnie jest ok, ale:
-19% vs 8% ryczałtu od najmu i 0% od sprzedaży nieruchomości po 5 latach nie jest ok
-obejmowanie nim każdej złotówki na lokacie Januszy i Grażynek, gdy równocześnie zwalnia się z podatku "fundacje rodzinne", z ktorych korzystają głównie ci z największym majątkiem nie jest w pełni ok

Giełda powinna być bardziej preferowanym przez państwo sposobem trzymania kasy przez ludzi, niż beton.
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: W sensie jeśli pytanie brzmi, czy w każdym cywilizowanym kraju istnieje jakiś podatek od zysków kapitałowych, to odpowiedź brzmi tak.
W Polsce jest on stosunkowo niski szczegolnie w porównaniu z opodatkowaniem dochodów z pracy, ale jeszcze większą patologią jest 12% podatku od zysku z wynajmu nieruchomości czy 0% podatku od zysku ze sprzedaży nieruchomości po kilku latach oraz brak jakiegokolwiek opodatkowania ludzi ktorzy masowo skupuja mieszkania jako inwestycje.
  • Odpowiedz
@Wujek_McKwacz: wystarczy podatek od 3+ nieruchomosci, cancelowany dzieckiem czyli jedno dziecko -1 do nieruchomosci. jaka rodzina 2+0 posiada wiecej niz 3 nieruchomosci (mowimy o mieszkaniach nie ziemi). Sam posiadam mieszkanie + dom po rodzicach. nie mam dzieci wiec wedlug tego co napsialem, moge kupic 1 mieszkanie jako "lokate" ale juz 4 mieszkanie JEB kataster. no chyba ze mam dziecko, to wtedy bez podatku katastra. kilkanascie to nie znam osoby, ktora
  • Odpowiedz
@Tommy_Cares: Może nie znam osobiście, ale pierwsze co przyszło mi do głowy "Donatan zorganizował na Instagramie sesję Q&A. Jeden z internautów zapytał producenta, ile ma mieszkań. „Najbardziej cieszy pierwsze 100, do tego poziomu wiedziałem dokładnie. Potem już ciężko na bieżąco liczyć. Musiałbym szukać aktów notarialnych, a potem je sprawdzać. Ta informacja nie jest dla mnie tak istotna. W przeciwieństwie do kwoty płynącej z tych inwestycji” – odpisał Donatan."
  • Odpowiedz
@3k1m: nikogo nie okradł bo ta kasa nie trafiła do niego. I również ciężko się nie zgodzić z sensem istnienia tego podatku, uważam jedynie, że powinna istnieć pewna kwota wolna od tego podatku, po to, aby dać ludziom choć trochę się wyrobić i nie obciążać podatkiem drobnych ciułaczy. Progresja byłaby również wskazana.
  • Odpowiedz
@Sztywnesutkiszatana: Co myślisz o takim pomyśle, który staram się tu i ówdzie promować, żeby była roczna kwota wolna od podatku Belki równa rocznym zarobkom danej osoby z pracy/własnej firmy? Żeby motywować i do zarabiania jak najwięcej, i do inwestowania jak najwięcej.
  • Odpowiedz
gdzie w każdym cywilizowanym państwie nieruchomości też są sensownie opodatkowane. Ciekawe czy belka dzisiaj wprowadziłby kataster, pewnie nie bo sam ma syna dewelopera xd

@Konigstiger44: a co dewelopera obchodzi kataster?
Zastanawia mnie zawsze, co strasznego się dzieje w głowie kogoś, kto chce bandyckiego katastru. Tylko dlatego, żeby inny miał gorzej. Kataster to kolejne opodatkowanie czegoś co było już klika razy opodatkowane. to zwykła konfiskata. system tak ustawiono, że niezależnie od
  • Odpowiedz
Potem dziwić się, że pokolenie boomerów z mieszkaniami śmieje się młodym w twarz.

@Wujek_McKwacz: Ktoś ci się śmieje w twarz? Masz omamy. Ci ludzie ciężko pracowali, żeby się czegoś dorobić leniu.
  • Odpowiedz
jeszcze większą patologią jest 12% podatku od zysku z wynajmu nieruchomości czy 0% podatku od zysku ze sprzedaży nieruchomości po kilku latach oraz brak jakiegokolwiek opodatkowania ludzi ktorzy masowo skupuja mieszkania jako inwestycje.

@manlet185cm: Dlaczego kłąmiesz? każdy zakup mieszkania jest opodatkowany VAT. Jeżeli podwyższysz podatki od wynajmu to rozwalisz ten rynek i ludzie zostaną na ulicy.
Oczywiście, ze jest również podatek przy sprzedaży nieruchomości. Jak przy każdej czynności cywilno-prawnej.
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: ten podatek jest jak najbardziej słuszny, tylko jest c-----o i idoiotycznie skonstruowany.

Np. w oryginalnej wersji obmyślanej przez Belkę zyski groszowe nie były opdatkowywane, więc banki rozbijały lokaty na malutkie z częsta kapitalizacją tak aby podatek wyszedł zerowy (zostało to później załatane)

Inny przykład, arbitralny podział portfela na różne klasy aktywów przez co można mieć stratę a i tak trzeba będzie zapłacić
  • Odpowiedz