Aktywne Wpisy

aa-aa +187
Właśnie w radiu jakiś koleś opowiada że problemem jest to że w Polsce są ściągane ciągle używane samochody i jego rozwiązaniem jest to żeby Polacy przestali kupować używane samochody a zaczęli kupować po prostu samochody nowe z salonu facet jest po prostu genialny tak proste rozwiązanie a tyle ludzi na to nie może wpaść fajnie tu z rana naprawdę ekspertów różnych posłuchać w różnych dziedzinach

krucjan +1
Długo wyczekiwałem i kupiłem w końcu baldura na promce w sumie dopiero zacząłem ale muszę wam powiedzieć, że trochę ostudził się mój zapał. Po tym jak się nasłuchałem jak ta gra wręcz ratuje dzisiejszy gejming liczyłem na wsiaknięcie w nią jak bagno od pierwszych chwil, że nie będą widział kiedy pół dnia zleciało jak się zagram tym czasem jest na razie, cóż... średnio.
Poczynając od sterowania
Brakuje mi większego zooma.
Przyśpieszanie
Poczynając od sterowania
Brakuje mi większego zooma.
Przyśpieszanie

1) Obecnie ludzie nie chcą mieć dzieci, bo: brak kasy, brak czasu, strach o przyszłość. Rząd odpala 500+, potem 800+, PIT-0, babciowe - efekt? Wskaźnik dzietności spada do 1,1, czyli chyba najniżej w UE ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2) A teraz wyobraź sobie, że państwo mówi tak:
"Urodziło ci się dziecko? Dostajesz całość 800+ czyli 172 800 zł od razu (18 lat wypłat 800+), zamiast czekać 18 lat na raty. I jeszcze 5% z wypłaty tego dziecka w przyszłości będzie ci wpadać jako ekstra emerytura - do końca życia."
3) Nagle nie tylko nie tracisz na dziecku - podnosisz swój poziom życia (a przynajmniej na 1-2 lata ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Dziecko to nie tylko "obowiązek", tylko żywy pieniądz teraz i ETF na przyszłość (im lepiej wykształcisz tym więcej dostaniesz z ich przyszłej wypłaty)
4) Dwie córki, które zarabiają po 10k brutto? Masz tysiąc złotych miesięcznie emerytury tylko od nich (podatek "prorodzinny" 5% od wynagrodzenia) ponad normalną emeryturę. Plus prawie 400k złotych na start jeśli akurat to były bliźniaki.
5) Co to kosztuje państwo? Ok. 1% PKB rocznie - tyle co i tak wydają na 800+ tylko teraz dostajesz to od razu (aktualnie 172,8k zł * 252 000 urodzeń = 43,5 mld zł, drobniaki, i tak już mamy deficyt prawie 300 mld zł ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Pozostałe 5% od wynagrodzenia to już problem dzieci i pracodawcy, nie Twój ani państwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
6) Efekt? Boom demograficzny im. Jana Pawła II jak w Afryce, a jak się skończą pieniądze z wypłaty za dziecko po 1,5 roku, to najwyżej zrobisz kolejne ( ͡° ͜ʖ ͡°) A jak się boisz że „ludzie będą robić dzieci dla pieniędzy”… to bardzo dobrze. Właśnie o to chodzi.
Dziękuję za uwagę, wracam do pracy #demografia #heheszki #gownowpis
źródło: bombelek
PobierzPoza tym czy chcemy żeby ludzie decydowali sie na dzieci ze względów finansowych?
ale to lepsze niż moje rozwiązanie, ja chciałem miec silną Polske i dużą populacje i wymyslilem to -
każdy chłop po 18roku życia idzie do wojska na 5lat
każda kobieta po 18roku życia idzie do obozu rodzenia dzieci na 5lat i rodzi 5 gówniaków
@Buka_Buka: no ale postulujesz jednorazowe transfery, w ujęciu rocznym to będą dużo większe pieniądze niż obecnie
To było dobre?
Gdyby finanse miały znaczenie, to dzietność w najbogatszych krajach swiata nie leciałaby na pysk - a leci
@thorgoth: a próbowałeś to liczyć? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo jaka jest różnica dla budżetu czy dajesz jednorazowo 172,8k zł 252 000 ludziom i potem już nie, a wypłata rocznie 9,6k zł (800*12) na raz 18 rocznikom? Okej zgoda w momencie przejściowym masz jednocześnie 2 programy i wtedy więcej idzie na
@DEMONzSZAFY: Dokładnie o to chodzi, wtedy musieliby zrobić kolejne żeby mieć znów pieniądze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Buka_Buka: Ile Dzieci Będzie robionych w patologii a następnie ginelo W wypadkach I W wyniku zaniedbań?
@Buka_Buka: XDDD
@Buka_Buka: co ma piernik do wiatraka? W kontekście inflacji jedyne co ma znaczenie to podaż pieniądza na rynku.
Napierdzielisz na rynek jednorazowo kilka nadmiarowych miliardów to inflacja wystrzeli w kosmos.