Wpis z mikrobloga

#aferakpo #kpo

Myślicie, że afera związana z HoReCa to mało. To teraz trzymajcie się stołka. Zajmuje się od lat sieciami światłowodowymi i buduje ich w swoim rejonie od lat "KOMERCYJNIE" i teraz patrzcie na to. Na stronie Internet.gov.pl możecie sobie sprawdzić jak wyglądają dotacje na poszczególne adresy i ... w adresie gdzie mamy klientów pojawiają się wartości przeznaczone dla beneficjenta KPO.

32500zł za podłączenie... budynku który jest od lat w zasięgu światłowodu.
19500zł za podłączenie pawilonu handlowego który też jest już w zasięgu światłowodu itd.
21500zł za podłączenie kościoła albo pustostanu itd. itp.

Na terenie całego regionu te dotacje idą w miliony. Sprawdźcie u siebie jak to wygląda. #polityka
brokenik - #aferakpo #kpo

Myślicie, że afera związana z HoReCa to mało. To teraz trz...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-08-18 03-24-54

Pobierz
  • 244
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Drmscape2: Ja wiem co gdzie się raportuje dlatego byłem zdziwiony że w SIDUSISie mamy nie wskazywać adresów potencjalnych. No i tutaj była długa rozmowa z Panem albo Panią która ten temat prowadziła. Chodziło przede wszystkim oto że raportujemy SIDUSISie zasięg na powiedzmy 16 tysięcy HP a obsługujemy z nich sporo mniej więc dzwonili i się dopytywali. W szczególności dopytywali się o tzw. duble czyli zdublowane adresy z sieciami operatorów hurtowych.
  • Odpowiedz
Przecież te kwoty są szacowane na podstawie niewiadomych algorytmów. W dodatku nie wiadomo kiedy dodano tę kwotę. Na zadupiach w większości i tak jedynie w miarę sensowna opcjach to światłowód podwieszany pod słupy energetyczne.
  • Odpowiedz
  • 1
@okfmale: To Ci powiem ciekawostkę. Dlaczego ten post w ogóle powstał. Bo się okazało, że poznikał całkowicie zasięg naszej firmy. Na początku myślałem, że to jakiś nasz błąd - ale się okazało że gdzies podczas aktualizacji SIDUSISa po prostu zasięg znikł. Ot ciekawostka.
  • Odpowiedz
@Tuchaj albo że postawił dom dzień po zaprojektowaniu przyłączy i linii całej, którą projektowali 10 lat temu a robili 3 lata temu i c--j nikt nie uwzględnił że może być dodatkowy dom xD
  • Odpowiedz
@brokenik: a u mnie na wsi gdzie często przyjeżdżamy jest coś takiego że internet mobilny beznadziejny, światłowód niby jest ale firma która to wyłożyła tyle chce kasy że jak dzwonię np do Orange to mówią że nie mogą nic zaoferować bo właściciel chce tyle kasy za podłączenie że im się to "nie składa"
Można gdzieś sprawdzić właściciela światłowodu i gdzieś to zgłosić?
  • Odpowiedz
zasięgi zasięgami... ale te w zasięgu to może być na starej miedzianej linii telefonicznej z czasów Telekomunikacji TP czy jak to się nazywało gdzie interent można przesyłać max do 20 mb/s. Więc w definicji jest w zasięgu, ale nadal nie ma światłowodu gdzie trzeba wymienić całe przyłącze lub całą ulice na światłowód
  • Odpowiedz
@brokenik: Ja od początku mówiłem, że ta kasa nie była nam potrzebna. Sami byśmy sobie poradzili wystarczy nam nie przeszkadzać, a takie dokładanie znajomym królika powoduje tylko jeszcze większe okopanie się działaczy PO w miastach wojewódzkich i tworzenie kolejny raz polski dwóch prędkości.
  • Odpowiedz
@jamajskikanion: Tak działa kapitalizm. Popyt tworzy dług poprzez różne instrumenty finansowe. Aby znajomi królika nie spadli niżej od tych , co teoretycznie pracują, tworzy się różne transfery pieniędzy. Jedni będą pracować 20 lat odmawiając sobie różnych rzeczy, a znajomy królika dostanie jeden transfer, a jak się uda to kilka razy przez te 20 lat. Już pisałem, że korupcja u nas jest taka sama jak na Ukrainie, ale wpisana w ramy
  • Odpowiedz
@brokenik: a ci operatorzy mają obowiązek wypożyczać istniejącą infre innym? Bo tak zawsze było ze światłem z dotacji i zgodnie z decyzjami UKE żeby właśnie nie budować obok siebie kilku sieci fizycznych.
  • Odpowiedz