Wpis z mikrobloga

#aferakpo #kpo

Myślicie, że afera związana z HoReCa to mało. To teraz trzymajcie się stołka. Zajmuje się od lat sieciami światłowodowymi i buduje ich w swoim rejonie od lat "KOMERCYJNIE" i teraz patrzcie na to. Na stronie Internet.gov.pl możecie sobie sprawdzić jak wyglądają dotacje na poszczególne adresy i ... w adresie gdzie mamy klientów pojawiają się wartości przeznaczone dla beneficjenta KPO.

32500zł za podłączenie... budynku który jest od lat w zasięgu światłowodu.
19500zł za podłączenie pawilonu handlowego który też jest już w zasięgu światłowodu itd.
21500zł za podłączenie kościoła albo pustostanu itd. itp.

Na terenie całego regionu te dotacje idą w miliony. Sprawdźcie u siebie jak to wygląda. #polityka
brokenik - #aferakpo #kpo

Myślicie, że afera związana z HoReCa to mało. To teraz trz...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-08-18 03-24-54

Pobierz
  • 244
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@GreyMiceDontExist: Bo celem nie jest zapewnienie Internetu wszędzie - celem jest przewalenie kasy tam gdzie to się opłaca. Analizowałem już wielokrotnie wszystkie wioski dookoła i stwierdziłem, że jeśli powiedzmy per każdy klient dostałbym powiedzmy te 1500zł netto za doprowadznie usługi do danego HP (a nie uruchomienie klienta bo w KPO wystarczy że obejmiesz zasięgiem) to mógłbym spokojnie to robić z pocałowaniem ręki adres po adresie.

Ja kiedyś liczyłem, że gdybym
  • Odpowiedz
  • 0
@okfmale: No właśnie to jest najlepsze. Jak oni to liczą? Nie mam pojęcia. Mam jedno miejsce w którym stoi rozpadający się dom w którym mieszka 80 letni dziadek. Budynek mieszkalny i stodoła ma zaznaczone dwa osobne numery - kwota dofinansowania - 9000zł. Po drugiej stronie ulicy jest stadnina koni - a w niej jest jeden budynek mieszkalny + szopa + stajnia. Wszystkie figurują jako osobne numery.

I na każdy z
brokenik - @okfmale: No właśnie to jest najlepsze. Jak oni to liczą? Nie mam pojęcia....

źródło: Przechwycenie obrazu ekranu_2025-08-18_17-47-57

Pobierz
  • Odpowiedz
O ja walczę o światłowód od lat, mieszkam we Wrocławiu, jak to załatwić z Kpo? Cała ulica Rolnicza nie ma neta..
  • Odpowiedz
@DungeonForDragon: jesteś pewny, że masz światłowód? Wszystkie adresy w okolicy którą pokazałeś są tylko w zasięgu radiowym według internet.gov.pl i zapewne dlatego zostały objęte dofinansowaniem. To jakiś lokalny operator?
  • Odpowiedz
No kto by się spodziewał, że miliardy oddane w zarząd politykom zostaną wydane na bzdury. Urodziliście się wczoraj czy o co chodzi? Zawsze mnie śmieszy jak się przygłupy domagają aby oddać w łapska polityków jeszcze więcej władzy nad swoim życiem i dać im jeszcze więcej kasy do przewalenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@okfmale: No to pozwolisz że skomentuję :

Inwestycje szerokopasmowe są bardzo skomplikowane i drogie, a Polska to w większości tereny wiejskie, gdzie takie inwestycje są często nieopłacalne. Tymczasem szybkiego internetu potrzebuje każdy – i każdy zasługuje na tę samą jakość. Dlatego Ministerstwo Cyfryzacji dofinansowuje inwestycje w tzw. „białych plamach” – miejscach, gdzie szybkiej sieci nie ma i nikt jej nie planuje.

Czy są skomplikowane? Nie do końca. Czy są drogie?
  • Odpowiedz
@brokenik tyle że to wszystko szacunki, a nie realne dofinansowanie. W Kuj-Pom, w rejonie którym jestem żywo zainteresowany, wyłonili zwycięzców przetargu już chyba trzeci raz i wykonawca odmawia, wolą budować ze środków własnych, powoli ale niezależnie. A z konkursu mają pewnie po prostu sieć adresów i szacowanych kosztów.
  • Odpowiedz
  • 0
@marcobolo a dziwi cię to? Dzięki internet.gov.pl można w łatwy sposób przeanalizować gdzie można inwestować to raz, dwa jak budujesz za swoje nikomu nie musisz nic udostępniać.
  • Odpowiedz
@brokenik nie dziwi, ale chodzi mi bardziej o to, że afaik te szacunki z portalu nie mają nic wspólnego z otrzymanymi środkami. Zresztą to można łatwo zweryfikować przez SUDOP, gdzie zawarte są wszelkie realnie wypłacone dofinansowania i udzielone na potrzeby kredytów gwarancje bankowe. Internet.gov.pl więcej zaciemnia niż wyjaśnia.
  • Odpowiedz
@brokenik koszty samej bazy 7 milionów adresów spięte z analityką power BI i portalu to inna kwestia, bo nie sprawdzałem ile ten (dość zaawansowany) portal kosztował. Chodzi mi o to, że kręcenie Małysza o cyfry przy adresach nie jest nic warte. Mój adres ma daleko do sieci, mam wpisane 30 k dofinansowania na podpięcie. Czy mam światłowód? Nie. Czy ktoś go obecnie planuje w tym punkcie? Nie. Czy ktoś dostał tą
  • Odpowiedz
@brokenik masz jakieś przykłady? W sensie skąd wiesz że ktoś coś podłączył? Zupełnie bez złośliwości pytam, bo chętnie się dowiem jak znajdować takie punkty. Jeśli to dane z internet.gov.pl to znaczy że portal jest podatny na podanie w ankietach bzdur lub ktoś będący we władaniu pustostanu lub gruntu inwestycyjnego chciał tam mieć światłowód żeby potem np pobudować tam coś innego. Oczywiście to tylko strzały na ślepo, bo nie wiem gdzie znalazłeś
  • Odpowiedz