Wpis z mikrobloga

@Abojawiemcowpisac no mój 4 latek taki jest właśnie, ale on jak miał 2 lata to już znał alfabet, a teraz liczy sobie do 1000 bez problemu po polsku i angielsku. Jego 2,5 letnia siostra też strasznie ciśnie na bajki w tel. Ciężko jest od tego ich odstawić, bo ja jestem głównie w delegacji, a żona jakoś musi sobie sama poradzić z dwójką. Także takie błędne koło
  • Odpowiedz
@Limonene: Tylko miejcie też na uwadze, że są bajki i bajki. Masz takiego Żwirka i Muchomorka, gdzie narrator spokojnym głosem opowiada o tym jakiego mieszkańca łąki spotkali bohaterowie, a masz też Cocomelon, gdzie jedno ujęcie nie trwa nawet dwóch sekund, a wszystko jest obłe, świecące i w jaskrawych kolorach.
  • Odpowiedz
@Rzuku: no ja wiem, jak już będziemy musieli coś włączyć to te spokojne. Chodzi mi bardziej o to że nawet nie widzę momentu w ciągu dnia kiedy bym miała te bajki włączyć
  • Odpowiedz
@isomalta: właśnie też raz byłem świadkiem jak matka szła z dzieckiem na oko 2 lata na zakupy, matka trzymała smartfona jedną ręką i dziecko trzymało go drugą i oglądało bajki xD z jednej strony śmieszne, z drugiej przerażające. Tak samo jak byliśmy ma wakacjach i w hotelu mieliśmy z balkonu widok na miejsce gdzie odbywały się animacje itp. Wieczorem rodzice siedzieli jak były jakieś rzeczy typu muzyka na żywo itp
  • Odpowiedz
@MLeko29: tik tok jest fajny dla twórców, bo łatwo idzie zebrać publikę, fajne algorytmy i można szybko zacząć zarabiać fajne pieniądze. No ale więcej jest jednak tych bezmózgich scrollujacych zombie. TT i inne tego typu gówna powinny być zakazane do nie wiem, 13/15 roku życia?
  • Odpowiedz
jak mialem 4 lata to sobie gry na windowsie 95 instalowalem i gralem w diablo1 i starcrafta

@stary_grat: I to online multiplayer , po skonfigurowaniu połączenia z internetem przez modem i następnie serwerem gry. Po miesiącu musiałeś odpracować rachunek za telefon w ma donaldzie, jak się starzy dowiedzieli. Tak było.
  • Odpowiedz
@Cukrzyk2000: Normalnie. Mam 60+ i jestem "zawrotkiem"*. Objawia się to słuchaniem treści na YT na przyśpieszeniu x1.5. Jak się ma 18 i mniej to zapewne jest to x2

* Zawrotki to postaci z książki NON STOP Briana Aldissa.
  • Odpowiedz
@Tapirro chyba jest uzależnione od szybkiego strzału chemii w mozgu. Adhd jest dziedziczne, i chłopcy częściej są diagnozowani bo są, ruchliwi i wiercą się itp. Wiec niewiem czy by wytrzymali przy ekranie. To bardziej przypomina grę na automatach. Łatwo uzależniają.
  • Odpowiedz
@Ilirian: właśnie z tego powodu moje dzieci oglądają bajki wyłącznie pod nadzorem i wyłącznie takie, które zostaną zaakceptowane przeze mnie lub żonę. Z reguły są to normalne bajki - często te nowe, jak Bing, Kicia Kocia, ale też sporo starych bajek - dzieciaki uwielbiają Bolka i Lolka, Reksio też siadł. Przygody Kota Filemona trochę mniej, ale próbujemy :)

Starszy syn ma fiksację na punkcie Minecrafta - jakby mógł, to by
  • Odpowiedz