Wpis z mikrobloga

@MLeko29: ogólnie jestem przerażony jeśli chodzi o używanie telefonów przez dzieci. Moja pierworodna ma 4 lata i o ile jej do telefonów nie ciągnie (z różową korzystamy z nich tylko do internetu, nie gramy w żadne gry ani nic więc młoda nie widzi w nich nic ciekawego), o tyle jak rozmawiałem rodzicami innych dzieciaków, to takie 4 latki potrafią sobie same odblokować smartfona, włączyć jakąś grę i sobie grać. Najczęściej
  • Odpowiedz
to takie 4 latki potrafią sobie same odblokować smartfona, włączyć jakąś grę i sobie grać

@Abojawiemcowpisac: W ameryce na takie dzieci mówi się "ipad kids", i żeby to była chociaż gra to jeszcze ok bo tam czasami trzeba się na czymś skupić. Dzieci zwykle odpalają sobie youtube kids i oglądają jakiegoś "brain rota" rozpierdzielając sobie mózg.

przykład brain rota: https://www.youtube.com/watch?v=6_DdeXuO9R0
Ilirian - >to takie 4 latki potrafią sobie same odblokować smartfona, włączyć jakąś g...
  • Odpowiedz
@Abojawiemcowpisac: to jest masakra, ale z drugiej strony jakis umiar trzeba mieć. Mój 5 latek ma tableta, który jest używany tylko do podróży (i to najczęściej tylko samolotem, w samochodzie raczej nie, chyba że dłuższą trasa). I też widzę jak niechętnie oddaje tableta. Podobnie z bajkami. Czasem mam spotkanie po południu na teamsach i muszę mu włączyć jakąś bajkę, żeby mi nie przeszkadzał. Netflix to sobie puszcza wszystko po kolei,
  • Odpowiedz
@Abojawiemcowpisac: jak ja słyszę od ludzi że podziwiają że nasze półtoraroczne dziecko nie ogląda bajek to dopiero jestem przerażona. Kiedyś na grupce widziałam jak laska pytała jak ograniczyć ekrany ośmiomiesięczniakowi xD ale my w sumie też nigdy nie oglądaliśmy jakoś namiętnie telewizji, teraz nawet nie wiem kiedy bym miała te bajki włączać, nie ma takiej potrzeby. Przecież takie dziecko się potrafi zainteresować i bawić łyżką wazową bo widzi ją pierwszy
  • Odpowiedz
@Abojawiemcowpisac: Do niedawna córka leczyła się u jednego lekarza w krakowskim Prokocimiu. Dzieciaków jest tam zawsze od groma. I to jest aż przerażające jak dzieciaki siedzą tam godzinami z nosem w telefonie. i to sporo jest właśnie dzieciaków poniżej 10 roku życia, które wpatrują się tępo w te ekrany
  • Odpowiedz
@MLeko29:
Mam ADHD i celowo nie korzystam z tiktoka, unikam rolek w mediach społecznościowych oraz innych form dostarczania niezasłużonej dopaminy. TikTok powinien być zabroniony z wielu powodów, oprócz rozstrajania układu nagrody, wykorzystuje mechanizmy, które wywołują uzależnienie behawioralne poprzez prezentowanie wciągających filmów, na przemian z nudnymi, żeby wytrenować mózg użytkownika do ciągłego przewijania ekranu, aż do momentu pojawienia się ciekawego filmu (forma nagrody). To jest trenowanie odruchów warunkowych, niczym u psa
janusz00 - @MLeko29: 
Mam ADHD i celowo nie korzystam z tiktoka, unikam rolek w media...

źródło: eDmieHnwTNyvxOGuJpvviwvq4cF9G1Ru

Pobierz
  • Odpowiedz