Wpis z mikrobloga

Czy Polska może być liderem Europy? Liderem regionu? Nie ma na to szans, ostatni raport OECD ujawnia miażdzące braki w umiejętnościach Polaków. 40% to funkcjonalni analfabeci:

Polski magister głupszy niż czeski licealista? Druzgocące dane.

Znalezisko: https://wykop.pl/link/7756095/polski-magister-glupszy-niz-czeski-licealista-druzgocace-dane

W badaniu OECD PIAAC Polska wypadła fatalnie. We wszystkich trzech kategoriach zajęliśmy przedostatnie miejsce. Polaków z wyższym wykształceniem moggują zachodni licealiści.

W badaniu mierzono trzy kompetencje podstawowe dorosłych (16-65 lat):
- rozumienie tekstu,
- rozumowanie matematyczne,
- rozwiązywanie problemów.

39% Polaków nie poradziło sobie nawet z najprostszymi zadaniami mierzącymi rozumienie tekstu, 38% zawaliło zadania dotyczące umiejętności matematycznych, a 48% nie ogarnęło podstaw rozwiązywania problemów. Dla porównania, w Czechach jest to ok. 18%, w Niemczech 16%, w Estonii 9%. Znaczna część dorosłych w Polsce nie radzi sobie z zadaniami mierzącymi umiejętności podstawowe.

W porównaniu z 2012 rokiem Polska odnotowała jeden z największych spadków: w rozumieniu tekstu aż o 31 punktów, w rozumowaniu matematycznym o 21 punktów.

Elita? Prawie nie istnieje.
Na poziomie najwyższym, czyli L4 i L5, w zadaniach tekstowych i matematycznych Holendrów czy Norwegów jest sześciokrotnie więcej niż Polaków na mieszkańca. W kategorii rozwiązania problemów jest jeszcze gorzej: na jednego Polaka na poziomie 4/5 przypada aż 9 Norwegów i 8 Holendrów.

Przegrywamy ze wszystkimi państwami regionu: Bałtami, Słowakami, Czechami. We wszystkich trzech kategoriach zajęliśmy przedostatnie miejsce ze wszystkich badanych krajów.

Co to znaczy?
- Bankowość online – prawie połowa dorosłych może utknąć przy prostej reklamacji, bo formularz wymaga kilku kroków i porównania opłat.
- Praca biurowa – ledwie co dwudziesty pracownik jest w stanie samodzielnie sprawdzić, skąd bierze się błąd w arkuszu z formułami.
- Fake newsy – brak analizy złożonych tekstów = większa podatność na manipulację.

Pełen raport:
https://ibe.edu.pl/images/Badania%20midzynarodowe/Publikacje/Raport-PIAAC-2023.pdf

#polska #ekonomia #praca #europa #ciekawostki
callver34 - Czy Polska może być liderem Europy? Liderem regionu? Nie ma na to szans, ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-07-23 171713

Pobierz
  • 202
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@callver34:
"Drugim rodzajem
problemów, który opisujemy szerzej w kolejnym rozdziale, porównując wyniki obu edycji
badania, są problemy z motywacją respondentów i skalowaniem wyników.
Wszystko wskazuje na to, że na niski wynik dorosłych w Polsce wpłynął poziom zaangażowania
respondentów"
  • Odpowiedz
@open_or_die: jeden rabin powie tak, a inny powie nie.
Nie zamierzam się spierać - badanie jest legitne, ale… coś mi tutaj śmierdzi… Mamy dosyć wysoką medianę IQ jako społeczeństwo, a jak zauważył @i-marszi wyżej tylko w dekadę zanotowaliśmy jakiś kolosalny zjazd.
Moim zdaniem jest coś nie tak z grupą badanych - i nie nie zamierzam dobierać grupy, która to rozniesie - ale to tutaj zagrało moim zdaniem.
Natomiast teza
  • Odpowiedz
@congobongo: @i-marszi to niesamowite że w sumie jako jedyni w tym wątku odważyliście się zakwestionować narrację opa.
Jeśli jest jakiś argument za małą ilością osób myślących to ten.
Oczywiście fałszywy bo zakładam że dokładnie to samo byłoby na forum francuskim czy czeskim = "łoni głupi bo głosowali na partię X".
Zatem nie wyciągałbym pochopnych wniosków. Ale myślę że warto będzie przejrzeć ten raport.
  • Odpowiedz
@callver34: czyli moja codzienna obserwacja w pracy ze społeczeństwem została potwierdzona badaniami, ludność zasadniczo to tępa tłuszcza (oczywiście z wyjątkami).
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: w samym raporcie jest opis problemów z nim związanych, ale wiadomo sensacja i emocje ponad rozumem. żeby było śmieszniej wrzuciłem w llma, żeby dokonał jakiejś tam analizy i porównał z poprzednimi wynikami.
- mnie się trochę nie chcę…
w każdym razie opis pasuje pod mit (a możę jednak nie mit?) głupiego polaczka, więc kto by się tam z tym kłócił?
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: @congobongo
Chyba ktoś to badał, jest podejrzenie, że Polacy olali sprawę XD. Moich wątpliwości nie wzbudziła jakaś wiara w wielki intelekt Polaków, tylko ten zjazd.

https://wykop.pl/wpis/82449331/czy-polska-moze-byc-liderem-europy-liderem-regionu#285532991
@Baczny_Obserwator +11
@callver34:
"Drugim rodzajem
problemów, który opisujemy szerzej w kolejnym rozdziale, porównując wyniki obu edycji
badania, są problemy z motywacją respondentów i skalowaniem wyników.
Wszystko wskazuje na to, że na niski wynik dorosłych w Polsce wpłynął poziom zaangażowania
respondentów"
  • Odpowiedz
@i-marszi: mnie nie pykło bo znam statystyki dotyczące średniego i mediany iq w pl, oraz to jak dobrze idzie (co prawda jednostkom) w olimpiadach naukowych i konkursach.

W ramach ciekawostki to mi wypluł llm:

„ Podsumowując tę część: główne problemy raportu wynikają z ograniczeń danych dla Polski, a nie z błędów autorów. Sprowadzić je można do dwóch punktów: (1) pewnego biasu w próbie (niedobór osób lepiej wykształconych), (2) niskiej motywacji
  • Odpowiedz
@callver34: ciekawe. niżej wklejam zrzut z zadania "moderate to high". nie prowadziłem tych badań, nie znam nikogo kto je prowadził, słyszałem o nich bardzo ogolnie. nie pojmuję jednak jak to możliwe, że wyniki dla Polski są tak dramatycznie złe. rozbieżności między państwami, które zostały wskazane w materiale OPa, są nierealne mając na uwadze podstawowe prawidła statystyki. o ile jestem pierwszy do j-----a głupoty istniejącej w naszym narodzie, o tyle
plpi2018 - @callver34: ciekawe. niżej wklejam zrzut z zadania "moderate to high". nie...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@callver34: @sztach @congobongo @i-marszi szanowni, w nawiązaniu do powyższego i tego co padło w naszych wypowiedziach - zamierzam to podesłać na moje uni i do ludzi z właściwego ministerstwa (bynajmniej szkolnictwa). coś strasznie tu śmierdzi. a jeśli takie badania robi OECD i jeśli faktycznie w metodologii wyjdą syfy (a wynik w skrócie przez OPa podany - na mój nos, choć w tej chwili wyłącznie na nos i
  • Odpowiedz