Aktywne Wpisy

wqeqwfsafasdfasd +170
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Polina2137 +12
#zwiazki #a-----l #logikaniebieskichpaskow
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko

Polski magister głupszy niż czeski licealista? Druzgocące dane.
Znalezisko: https://wykop.pl/link/7756095/polski-magister-glupszy-niz-czeski-licealista-druzgocace-dane
W badaniu OECD PIAAC Polska wypadła fatalnie. We wszystkich trzech kategoriach zajęliśmy przedostatnie miejsce. Polaków z wyższym wykształceniem moggują zachodni licealiści.
W badaniu mierzono trzy kompetencje podstawowe dorosłych (16-65 lat):
- rozumienie tekstu,
- rozumowanie matematyczne,
- rozwiązywanie problemów.
39% Polaków nie poradziło sobie nawet z najprostszymi zadaniami mierzącymi rozumienie tekstu, 38% zawaliło zadania dotyczące umiejętności matematycznych, a 48% nie ogarnęło podstaw rozwiązywania problemów. Dla porównania, w Czechach jest to ok. 18%, w Niemczech 16%, w Estonii 9%. Znaczna część dorosłych w Polsce nie radzi sobie z zadaniami mierzącymi umiejętności podstawowe.
W porównaniu z 2012 rokiem Polska odnotowała jeden z największych spadków: w rozumieniu tekstu aż o 31 punktów, w rozumowaniu matematycznym o 21 punktów.
Elita? Prawie nie istnieje.
Na poziomie najwyższym, czyli L4 i L5, w zadaniach tekstowych i matematycznych Holendrów czy Norwegów jest sześciokrotnie więcej niż Polaków na mieszkańca. W kategorii rozwiązania problemów jest jeszcze gorzej: na jednego Polaka na poziomie 4/5 przypada aż 9 Norwegów i 8 Holendrów.
Przegrywamy ze wszystkimi państwami regionu: Bałtami, Słowakami, Czechami. We wszystkich trzech kategoriach zajęliśmy przedostatnie miejsce ze wszystkich badanych krajów.
Co to znaczy?
- Bankowość online – prawie połowa dorosłych może utknąć przy prostej reklamacji, bo formularz wymaga kilku kroków i porównania opłat.
- Praca biurowa – ledwie co dwudziesty pracownik jest w stanie samodzielnie sprawdzić, skąd bierze się błąd w arkuszu z formułami.
- Fake newsy – brak analizy złożonych tekstów = większa podatność na manipulację.
Pełen raport:
https://ibe.edu.pl/images/Badania%20midzynarodowe/Publikacje/Raport-PIAAC-2023.pdf
#polska #ekonomia #praca #europa #ciekawostki
Polski magister głupszy niż czeski licealista? Druzgocące dane.
źródło: Zrzut ekranu 2025-07-23 171713
PobierzPolska reprezentacja w piłce nożnej ośmiesza się co występ, a jednak przez ostanie lata mieliśmy najlepszych piłkarzy w historii Polski, a nawet świata.
I tacy "młodzi wykształceni" idą głosować
"Drugim rodzajem
problemów, który opisujemy szerzej w kolejnym rozdziale, porównując wyniki obu edycji
badania, są problemy z motywacją respondentów i skalowaniem wyników.
Wszystko wskazuje na to, że na niski wynik dorosłych w Polsce wpłynął poziom zaangażowania
respondentów"
Nie zamierzam się spierać - badanie jest legitne, ale… coś mi tutaj śmierdzi… Mamy dosyć wysoką medianę IQ jako społeczeństwo, a jak zauważył @i-marszi wyżej tylko w dekadę zanotowaliśmy jakiś kolosalny zjazd.
Moim zdaniem jest coś nie tak z grupą badanych - i nie nie zamierzam dobierać grupy, która to rozniesie - ale to tutaj zagrało moim zdaniem.
Natomiast teza
I tak jakby pokrywają się z wynikami wyżej.
Jeśli jest jakiś argument za małą ilością osób myślących to ten.
Oczywiście fałszywy bo zakładam że dokładnie to samo byłoby na forum francuskim czy czeskim = "łoni głupi bo głosowali na partię X".
Zatem nie wyciągałbym pochopnych wniosków. Ale myślę że warto będzie przejrzeć ten raport.
- mnie się trochę nie chcę…
w każdym razie opis pasuje pod mit (a możę jednak nie mit?) głupiego polaczka, więc kto by się tam z tym kłócił?
Chyba ktoś to badał, jest podejrzenie, że Polacy olali sprawę XD. Moich wątpliwości nie wzbudziła jakaś wiara w wielki intelekt Polaków, tylko ten zjazd.
https://wykop.pl/wpis/82449331/czy-polska-moze-byc-liderem-europy-liderem-regionu#285532991
"Drugim rodzajem
problemów, który opisujemy szerzej w kolejnym rozdziale, porównując wyniki obu edycji
badania, są problemy z motywacją respondentów i skalowaniem wyników.
Wszystko wskazuje na to, że na niski wynik dorosłych w Polsce wpłynął poziom zaangażowania
respondentów"
źródło: image_2025-07-23_204742510
PobierzW ramach ciekawostki to mi wypluł llm:
„ Podsumowując tę część: główne problemy raportu wynikają z ograniczeń danych dla Polski, a nie z błędów autorów. Sprowadzić je można do dwóch punktów: (1) pewnego biasu w próbie (niedobór osób lepiej wykształconych), (2) niskiej motywacji
Żeby nie być gołosłownym, obrazek:
źródło: image_2025-07-23_205345737
Pobierzźródło: image
Pobierz