Wpis z mikrobloga

@GrammarNazi nie jestem z tej branży, ale z tego co wiem 1) przesyt rynku spowodowany zbyt dużą ilością osób z kwalifikacjami 2) konkurencyjność spowodowana punktem numer 1, 3) zatrudnianie obcokrajowców za dwa razy mniejsze pieniądze, czasami nawet na podstawie pracy zdalnej. mój ziomek z IT teraz klepie na delegacjach dla Niemców, w Polsce zatrudnia się tak osoby z Południowej Ameryki lub Indii.
  • Odpowiedz
  • 227
@Charles96: zawiść to okropna cecha charakteru, taki rak co Was toczy - żeby tylko komuś co miał trochę szczęścia niż Wy powinęła się noga, albo najlepiej, żeby tą nogę mu jeszcze u-----o, a piorun dom spalił
  • Odpowiedz
@r_nd_m @CJzSanAndreas : tak, tak ta zawiść to się bierze przecież z niczego, wcale nie chodzi o to, że przez ostatnie lata ci ludzie, którzy mieli szczęście załapać się na dobrą robotę w IT nie wywższali się na każdym kroku i nie bagatelizowali problemów innych kwitując, że było się uczyć
  • Odpowiedz
@GrammarNazi: Żaden przesyt, ani AI, ani nawet pracownicy z Indii.

Prawdziwe powody to: wysokie stopy w USA, przerost zatrudnienia z czasów COVID, spowodowany tym, że korpo chciało ściągnąć z rynku kasę nadrukowaną wtedy przez rządy w odpowiedzi na pandemię.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: moje doświadczenia od dekady w IT są takie same: firmy narzekają na brak dobrych kandydatów, kandydaci na brak pracy. Zmienia się tylko skala jednego i drugiego ale teraz mogę z całą odpowiedzialnościa stwierdzić że dobrzy kandydaci nadal pracę znajdą. Firmy są po prostu bardziej wybredne, i dobrze bo mam dość stereotypu programisty jako piwniczaka który się nie umie wysłowić.
  • Odpowiedz
ani nawet pracownicy z Indii.

@Marks_Mial_Racje: u mnie w korpo juz jakis czas temu zwolnili WSZYSTKICH testerow z Polski i zastapili hindusami a coraz glosniej mowia, ze zrobia to samo z polskimi programistami. Hindusi sa BARDZO atrakcyjni dla zachodnich korpo bo robia akceptowalna (gorsza niz Polacy ale wciaz przyzwoita) jakosc ale sa ZNACZNIE tańsi.
  • Odpowiedz