Co tag sądzi o Iwuciu i jego podejściu do budowania portfela inwestycyjnego? Jak dla mnie skrajnie konserwatywnie.
Pytam, bo przyznam, że trochę nastraszył ostatnim filmikiem i się zastanawiam czy na pewno dobrym pomysłem jest trzymanie większości oszczędności na rynku, nawet gdy połowa kapitału to ETF
@breakdown1: Jeśli filmik na YouTube sprawił, że poczułeś się niepewnie co do swojej strategii, to co poczujesz, gdy Twój portfel faktycznie spadnie o 30-40% w ciągu kilku miesięcy (co na rynku akcji zdarza się regularnie co kilka-kilkanaście lat)?
@smieszek321 mój portfel jak na razie przeżył Trumpa i nie zrobiło to na mnie wrażenia, nawet dokupowałem, dzięki czemu jestem teraz na solidnym plusie :)
Nie mniej z Trumpem wiedziałem że jest to kwestia polityczna, prędzej czy później odbije. Iwuc mówi o długofalowych problemach gospodarki które mogą się potem ciągnąć latami i odbijać latami
@breakdown1: Ale on głównie o USA mówił, to równie dobrze możesz ETF all world zamiast sp500. O ile w ETF inwestujesz a nie akcje pojedyncze. A jeśli w akcje pojedyncze to te, którym ten kryzys będzie nie straszny.
Bez akcji nie będzie dużej stopy zwrotu i warto jednak mieć te akcje ale jakie itd. to już trzeba samemu sobie odpowiedzieć
@breakdown1: może bredze, ale z tego co kojarze tu jest jego portfel konserwatywny gdzie ma chyba ponad 3 bańki. Jego portfel aktywny (ktory poczatkowo miał 10% kapitalizacji tego defensywnego portfela) ma jak sam mówił w ostatnich filmikach lepsze i wieksze zyski i wyniki, a i chyba kapitalizacją pobił ten jegio portfel konserwatywny (tam gra nawet na krypto). Ale tamtego portfela nigdy nie pokazał.
długofalowych problemach gospodarki które mogą się potem ciągnąć latami i odbijać latami
@breakdown1: do bessy (a nie żadnych krachów) niepotrzebne są problemy gospodarcze. Te zawsze da sie stworzyć kontrolując największe spółki na swiecie (np. zwalniając kilkanaście procent pracowników z kazdej z nich). Do bessy potrzebna jest dystrybucja akcji w słabe ręce. Takich od których da się łatwo odkupić taniej te akcje.
@breakdown1: lubię go posłuchać, ale z wieloma rzeczami się nie zgadzam.
Ma dużo nieruchomości w portfelu i mam wrażenie, że ciśnie mocno po bankach, a po deweloperach już nie. Czyżby chciał tańszych kredytów i droższych mieszkań? ¯\(ツ)/¯
@breakdown1: jego portfel nie ma znaczenia kiedy tyle hajsu wyciąga z kanału i książek. Tak długo jak nie jest zapakowany w 100% w shitcoiny i wolfspeedy ( ͡°͜ʖ͡°)
Ma dużo nieruchomości w portfelu i mam wrażenie, że ciśnie mocno po bankach, a po deweloperach już nie. Czyżby chciał tańszych kredytów i droższych mieszkań? ¯\(ツ)/¯
@Leithain: on podobno osiedle buduje, to ma cisnąć po samym sobie? ( ͡°͜ʖ͡°)
@breakdown1: chłop jest psychofanem inwestycji w nieruchy pod najem. Dobry jest na początku kiedy nie masz o niczym pojęcia, potem jednak bym odbił od niego
@breakdown1: W sumie to ja za bardzo za nim nie przepadam, obejrzałem z kilka odcinków z ciekawości, łącznie z tym i cały czas powtarza jakieś frazesy z książek, a poza tym sporo na chłopski rozum.
@daretti877 z oszczędzania i mądrego inwestowania. Sam miał potężne długi i był zakresytowany pod korek. Kanał prowadzi od 10 lat chyba więc czegoś się nauczył przez ten czas. To nie jest żaden kołcz czy sprzedawca, on tylko analizuje i doradza na ytb. To że kupisz jego produkt to twoja sprawa. Ja kupiłem książkę ( w sumie to dostałem od żony na urodziny) i dzięki kanałowi na ytb w tamtym roku spłaciłem
@breakdown1: czasem coś posłucham od niego, ale żadnej książki czy kursu bym nie kupił. On coś kiedyś mówił że na początek dobrze zacząć żeby mieć mieszkanie na wynajem. Nie będę sponsorował kolejnego zbieracza mieszkań. Jest ono do mieszkania jak sama nazwa mówi, a nie do inwestowania.
Pytam, bo przyznam, że trochę nastraszył ostatnim filmikiem i się zastanawiam czy na pewno dobrym pomysłem jest trzymanie większości oszczędności na rynku, nawet gdy połowa kapitału to ETF
#gielda #iwuc
źródło: image
PobierzNie mniej z Trumpem wiedziałem że jest to kwestia polityczna, prędzej czy później odbije. Iwuc mówi o długofalowych problemach gospodarki które mogą się potem ciągnąć latami i odbijać latami
Bez akcji nie będzie dużej stopy zwrotu i warto jednak mieć te akcje ale jakie itd. to już trzeba samemu sobie odpowiedzieć
@breakdown1: do bessy (a nie żadnych krachów) niepotrzebne są problemy gospodarcze. Te zawsze da sie stworzyć kontrolując największe spółki na swiecie (np. zwalniając kilkanaście procent pracowników z kazdej z nich).
Do bessy potrzebna jest dystrybucja akcji w słabe ręce. Takich od których da się łatwo odkupić taniej te akcje.
Tak długo jak nie jest zapakowany w 100% w shitcoiny i wolfspeedy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Leithain: on podobno osiedle buduje, to ma cisnąć po samym sobie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)