Powiem wam że niesamowicie wkręciłem się w to progromowanie. Po przerobieniu solidnie podstaw, napisaniu kiludziesięciu algorytmów (prostych typu binary search czy slidng widnow), kilku małych projektów zaczałem kumać o co tutaj tak naprawdę chodzi. Obecnie pochłaniam wykłady Jakuba Nabradlika, Macieja Aniserowicza i Sławka Sobótki z zakresu architektury heksagonalnej, DDD, TDD, BDD i innych wzorców pokroju CQRS, event sourcing, clean architecture, onion architecture, modelowania zdarzeniami domenowymi, strategii wersjonowania kontraktów w mikroserwisach, komunikacji asynchronicznej przez brokery wiadomości (typu kafka czy rabitmq), nie umiem tego zupełnie zastosowąć jeszcze w praktyce, ale przyjdzie na to czas. Analizuje sobie z wykładów user stories, event storming, bounded contexts, uczę się praktyk z zakresu devopsowania, cloudu CI/CD. Moja pasja doszła już do tego punktu, że do snu puszczam sobie wykłady z konferencji info share, czy dev conf i mam wrażenie, że nawet podświadomie koduję xd. Zajebiscie mnie jara to programowanie, używania analitycznego myślenia ale przede wszystkim daje mi ogromną satysfakcję i radość. Czuję się jak architekt budujący złożone systemy z niewidzialnych klocków jakeiś systemy, które rozwiązuja realne problemy. To dopiero początek, ale już wiem że chce iść w to pełną parą i zajde tutaj daleko.
@kamikadze97: A ja jestem stary, tak stary że kiedy byłem młody może martwe było ledwie przeziębione i żeby mi się chciało chociaż w połowie tak jak mi się nie chce to bym góry przenosił ;) @koniolizator @Whiskeyjack29 #heheski
@kamikadze97: Ja też się wkręciłem, i to tylko fajne hobby, rozwijasz analityczne myślenie. Ale branża IT tak się zeszmaciła, i ma tyle absurdów rynku na pracy, że lepiej nie wiązać sobie jakiś większych nadziei z tym.
@XanderPLXE: Są też tacy, którym to nie przeszkadza i się z tego cieszą. np. team leaderzy, zauważyłeś? U mnie gościu w teamie był autentycznie premiowany za robienie na o-------l ale byle było szybko i działało, doszło do tego, że przy wycenach pozwalał sobie na komentarze typu "zadanie z analizą? dobra, to do kosza". Jak chcesz coś robić w miarę dobrze, to branża IT, szczególnie polska, chyba nie jest dla ciebie.
No to może właśnie lepiej wybrać firme produktową jak google,
@kamikadze97: Serio wierzysz, że w firmach produktowych jest jakaś różnica ( ͡°͜ʖ͡°) Tam też tylko słupki w górę mają się zgadzać. Aspekty techniczne są najmniej ważne. Firmy produktowe i tak często muszą tworzyć modyfikację pod klientów.
@kamikadze97: fajnie ja zupelnie nie kumam o co chodzi, 90% wrzucam z gpt 4.1 czyli to co copilot wypluje, dzisiaj do mnie architekt ze ja nie moge sobie robic tak, ze 99% przypadkow zostanie obsluzonych a kiedys moze sie wywalic plus poszedlem skrotowo bo uzywalem partycji no to powiedzialem hehe performance is good now progress first perfection later i pushnalem na deva, jutro bedzie na prodzie i nigdy do tego
#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait #it #java #springboot #informatyka #programista25k #pasja #python #pracbaza
@kamikadze97: A ja jestem stary, tak stary że kiedy byłem młody może martwe było ledwie przeziębione i żeby mi się chciało chociaż w połowie tak jak mi się nie chce to bym góry przenosił ;)
@koniolizator @Whiskeyjack29 #heheski
Ja też się wkręciłem, i to tylko fajne hobby, rozwijasz analityczne myślenie. Ale branża IT tak się zeszmaciła, i ma tyle absurdów rynku na pracy, że lepiej nie wiązać sobie jakiś większych nadziei z tym.
@kamikadze97: Serio wierzysz, że w firmach produktowych jest jakaś różnica ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tam też tylko słupki w górę mają się zgadzać. Aspekty techniczne są najmniej ważne. Firmy produktowe i tak często muszą tworzyć modyfikację pod klientów.