Wpis z mikrobloga

kupujcie gotowego qnapa/synology tylko gotowce!!! xD
opowiem wam historię z dziś, mamy w robocie qnapa który co jakiś czas się wieszał restart i normalnie działał przez kilka tygoni.
dziś po restarcie pokazał komukat zainstaluj system xDDD
na qnapie macierz 4x3tb, kopie wirtualek z proxmoxów ale największy problem to udział sieciowy naszego it działu xDDDDDDDDDD
straciliśmy hasła do komputerów, części serwerów, laptopów, biosów, dokumentacji sieci i serwerów
mój mózg dziś wypłynął jak to zobaczyłem xDDDDDDD
w takim truenasie możesz mieć 2 bootowalne dyski (klon clonezzilla zrobiony) i jak padnie zmieniasz boota i po sprawie.
raid padnie? możesz mieć dodatkowy dysk wielkości macierzy i po postawieniu jej na nowo klonujesz z pojedynczego na nią spowrotem...
a mowiłem szefowi, mamy stary dobry serwer, wsadzić 2 karty 10gbe i to zdrutować w racjonalny sposób ale uparł się na drogiego qnapa który mial być kopią wszystkiego.... ma chłop łeb na karku xD
#pracait #pracbaza #smutnazaba
mati1990 - kupujcie gotowego qnapa/synology tylko gotowce!!! xD
opowiem wam historię ...

źródło: Bez nazwy

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mati1990: ale co się przejmujesz? Ty jesteś tam tylko trybkiem, I od ciebie nic nie zależy.

Szef wybrał rozwiązanie? No to problem szefa. Ty wykonujesz jego polecenia tylko.
  • Odpowiedz
@mati1990: bo tak go (ich) nauczyłeś. OK, ty musisz wykonać teraz robotę, ale nie od ciebie to wszystko zależało.

Ja bym robił swoje, i wywalone miał na wszystko. Bo jak szef chciał, tak miał.
  • Odpowiedz
@mati1990: to ja powiem z drugiej strony co mi się tydzień temu zdarzyło.

Mam odroid h4 ultra z n305, siedzi tam własnie proxmox, home assistant, opnsense, unifi controller, jellyfin i takie tam...

pewnego dnia światło zgasło, trup, nie bootuje do systemu - zawiesza się, no spoko, wirtualki robią kopie zapasowe to nie będzie
  • Odpowiedz
  • 0
@SanFable: to u mnie na chacie mam zwirtualizowany router na pfsense + proxmox.... w końcu koniec problemów, miałem taniego do 400 tplinka, potem mikrotika za 600, asus - każdy gotowiec nie wyrabiał, zawieszał się randomowe rebooty. Nigdy nie miałem lepszego i w tej cenie routera, koszt wirtualki wyszedł mnie jakoś w okolicach 500zł ale ma 6 wątków w okolicach 4ghz i 12GB ramu działa jak złoto :D
  • Odpowiedz
@mati1990: dosłownie tak samo poszedłem, ale rób kopie, bo nigdy nie wiadomo czy piorun nie pierdyknie... :D

mimo, że UPSa kupiłem to i tak miałem w szufladzie zapas i się opłaciło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

teraz kupiłem gmktec k8 plus, zobaczymy czy amd takie slabe jest w akceleracji itd, 8845hs, 64gb ramu wrzucę
  • Odpowiedz