Wpis z mikrobloga

#angielski #pracbaza z------m, niby gadam na poziomie B2, ale podczas rozmowy o prace dukałem kocopoły szukając w głowie słów. Czemu tak mam że podczas rozmowy face-to-face zawsze mam jakąś blokadę i zaczynam dukać.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@gargantel: praktyka niby jest, mam doczynienia z angielskim na codzień, co prawda są to jakieś tam calle i temsy ale jednak. Ale widzę że jak mam gadać z żywym człekiem to mam problem, robi mi się error w głowie i pozamiatane.
  • Odpowiedz
@nomariko: dziwna teoria. C1 to zaawansowana znajomość języka. C2 powinien być płynny jak native. Myślę, że można być płynnym i mówić na poziomie b1, słabe słownictwo, słaba gramatyka ale płynnie. Krystyna ronaldo coś takiego prezentował swego czasu.
  • Odpowiedz
@non-serviam: tak, bo to jedno z wymagań. To jedno ze źródeł które opisuję różnicę: https://www.szaknyelvioktatas.hu/post/what-is-the-difference-between-b2-and-c1-levels-and-c1-and-c2

Podobnie działa to w drugą stronę, możesz mieć super słownictwo, rozumieć i wypowiadać się jak native, ale jak będziesz potrzebował trochę czasu aby znajdywać potrzebne słowa lub zastanawiał się w trakcie wypowiedzi to spadasz na B2
  • Odpowiedz
@nomariko: gdzie się niby taki standard przyjął? Jeśli rozumiem na poziomie C2 piszę eseje na poziomie C2 znam 25k słów oglądam bbc i czytam książki w oryginale ale słabo mówię to oznacza że nie mam nawet C1? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@razdwatrzy55 u mnie jest jeszcze taka zależność że jak już gadam z kimś na swoim poziomie językowym to jakoś lepiej mi idzie, jest ten flow, natomiast z kimś o wiele lepszym już czuję się spięty i robi się mętlik.
  • Odpowiedz
@non-serviam: a czy jeśli jeździsz jak zawodowy kierowca, znasz wszystkie przepisy, egzaminy zdałeś bezbłędnie ale nie masz 18 lat to możesz jeździć samochodami na kat. B?
  • Odpowiedz
@nomariko: z doopy porównianie i dodatkowo niezgodne z rzeczywistością.
Już napisałem jak wydaje certyfikaty cambridge. Możesz mieć speaking nawet na B1, jak wszytko inne wbijesz wysoko to dostaniesz papiery na dużo wyższy lvl niż twój speaking.
  • Odpowiedz