Wpis z mikrobloga

Cześć, pytanie na dziś: jakie są wasze ulubione szybkie obiady? Mile widziane jak najbardziej pełnowartościowe posiłki. Brakuje mi powoli inspiracji, a nudzi mnie jedzenie ciągle tego samego, a wiem że każdy ma swoje patenty. ( ͡º ͜ʖ͡º)
A może macie jakieś przepisy, które można przygotować wcześniej "hurtowo", zamrozić i w razie potrzeby odgrzać na obiad.
#jedzenie #gotowanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LuterKebab Ja lubię takie bez gotowania, lub z minimalną ilością tej czynności. Np.tuńczyk + czerwona fasola z puszki + jajka na twardo + ogórek. Albo ze sklepu na szybko orzechy + kefir/skyr/jogurt naturalny. Twaróg + warzywa/owoce. Pieczona pierś w przyprawach + oliwki.
  • Odpowiedz
@LuterKebab:
Gotujesz makaron razowy jakiś gruby typu kokardki, potem brokuły,
na patelni podsmażasz jakieś mięso, np. mielone, plus pestki słonecznika / orzechy włoskie, możesz dodać jakieś oliwki czy suszone pomidory. Wsypujesz to do garnka z makaronem i brokułami, mieszasz. I potem możesz podgrzewać na patelni albo jeść zimne z garnka.
  • Odpowiedz
@LuterKebab nie wiem co dla Ciebie znaczy szybki ale z mojej strony polecam:
- makaron podsmażony na maśle z twarogiem (plus ewentualnie jakieś owoce do tego)
- kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem
- kurczak w sosie pieczeniowym z torebki + kasza + jakiś ogórek ze słoika albo inna gotowa surówka
- kluski leniwe (też można jakiś owocowy sos dorobić)
- zapiekanki (jak się kupi krojone pieczarki to szybko idzie
  • Odpowiedz
@LuterKebab: tortille z nadzieniem "ciepłym" czyli bez kapusty sałaty, w sumie dowolne np. fasolka kurczak kukurydza sos pomidorowy kilka jajek szpinak, to zawijasz i mrozisz. Potem jak jesteś głodny to 3 minuty w mikrofali i gotowe, pełnowartościowe, z białkiem i wszystkim
  • Odpowiedz
  • 1
@LuterKebab z takich przyśpieszaczy to polecam te 3. Nie jem tego codziennie ale raz na 2 tygodnie wleci któraś z paczek. Tylko do zapiekanki warto dorobić sobie jakiejś surówki albo np fasolki szparagowej.

Do wszelkich dań z ryżem polecam nawet najtańszy ryżowar sencora (ja swojego kupiłem za 50 na OLX) i ryż pakowany po 5kg. Np royal Tiger lub Aeng Haeng. Nie trzeba solić i samo się gotuje.
maniok - @LuterKebab z takich przyśpieszaczy to polecam te 3. Nie jem tego codziennie...

źródło: temp_file7695936906075222856

Pobierz
  • Odpowiedz