Wpis z mikrobloga

Tak z ciekawości ,czy ktoś w ostatnim czasie miał wjazd na chatę za piracenie czegokolwiek. Mam wielu znajomych ,którzy pewnie nawet nie mają pojęcia ,że piratują pobierając coś z internetu i co? I nic się nie dzieje. Żyję na tym świecie juz prawie 30 wiosen i nie słyszałem wśród znajomych a nawet ich znajomych i znajomych znajomego ,żeby komukolwiek coś z tego powodu groziło ,a co dopiero o postawieniu zarzutów za "ściąganie z internetu".
#torrent #gry #piratujo #pytaniedoeksperta #informatyka
PABLO__ESCOBAR - Tak z ciekawości ,czy ktoś w ostatnim czasie miał wjazd na chatę za ...

źródło: toXB1f7lLO6xEMMwxCOFZy2YyqyITLgw

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i jak niby oni to weryfikują xD

@cielak44: sprawy były umarzane, ale niektórym np. kompa przez pół roku trzymali na komisariacie zanim umorzono sprawę xD
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: heh. pamiętam że w 2009 policja zabrał kompa chłopaczka, co robił w szkole filmy ze studniowek. na pirackim sofcie. za pieniądze, wiec spełniał wszystkie wymagania tego przepisu.
w poprzedniej pracy kilkadziesiąt tysięcy poszło za pirackie softy, bo ktoś sobie aktywował coś, czego nie powinien i wysłał ticket :P

co do wezwań za polskie filmy: kancelarie czy dystrybutorzy stawiali leechy i w ten sposób zdobywali listę IP kto udostępnia. czy
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107 Więc wychodzi na to ,że ściąganie tylko w teorii jest nielegalne ,a w praktyce nikt praktycznie nikogo za to nie ściga. Dziwiłem się do tej pory ,że skoro tyle ludzi pobiera świadomie znając konsekwencje ,a wiele ludzi robi to nawet nieświadomie to nasz wymiar sprawiedliwości powinien mieć ręce pełno roboty a tu zonk. Zupełnie nic w tym temacie się nie dzieje. Codziennie terabajty nielegalnych danych przepływają przez sieć i nic.
  • Odpowiedz
  • 0
@bachuxd Słabo to chyba działa w PL bo przez wszystkie lata mojego życia i dziesiątki jak nie setki ludzi których poznałem nikt nie dostał takiego wezwania. Tak jak ludzie pisali były sporadyczne przypadki jak jakiś pobieraczek.pl gdzie ludzie akceptowali jakieś dziwne regulaminy i później z tego tytułu musieli płacić ale za pobieranie z jakichś piratebayow nic nie było
  • Odpowiedz
Na pewno nie dla twórców ( ͡º ͜ʖ͡º)

@PABLO__ESCOBAR: Nie tyle twórców, co koncernów medialnych i innych gigantów którzy mają twórców jak i konsumentów w głębokim poważaniu. Już niejeden nie wytrzymał dojenia Netflixa i wrócił na stare śmieci, no i bywało już że sami artyści wzywali do tego aby fani ich okradali, jak choćby Trent Reznor, który część swojej twórczości sam wrzucił na The Pirate
  • Odpowiedz
ale polskie prawo przewiduje kary za udostępnienie, a nie za pobieranie

@Prawdziwy_Oponiarz: Tylko w przypadku filmów i muzyki. Z programami i grami to nie działa ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: Głownie w wojnie o piracenie dostawały serwisy typu darkwarez, exsite czy Bitnova. To byli duzi gracze których można było uderzyć i wtedy dostawali za udostępnianie linków do pobierania. Osoby prywatne pobierające sobie gierkę czy film raczej nikt nie tykał bo szkoda było czasu na drobnice.
  • Odpowiedz
Jakieś 10 lat temu znajomy z pracy miał wizytę policji za ściąganie z torrentów (chyba filmów albo muzyki - akcja na całą Polskę, pewnie jakiś dystrybutor zgłosił). Policjantowi nie chciało się za bardzo w to grzebać, więc spisali zeznana, że tamtego komputera już nie ma.
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: ja to nie rozumiem, zwłaszcza przy obecnym poziomie nibembeństwa twórców gierek, żeby nadal tych k----w wspierać, ostatnio ściągnąłem Stalkera 2 i żałuję że go pobierałem, jakbym go kupił to bym się chyba poryczał pod prysznicem xD
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: ludzie wpadają za nielegalne oprogramowanie/filmy/gry jak z innego przypału policja zacznie im w komputerach grzebać

nielegalne oprogramowanie to najczęściej p------i, konkurencja między firmami np. firma A jest dystrybutorem jakiegoś oprogramowania i szkoli z niego a firma B jest konkurencją, która też robi szkolenia z tego softu więc firma A sprawdza czy oni mają licencje a jak nie to ich p---------a, że robią szkolenia bez legalnego oprogramowania

jeżeli chodzi o filmy i
  • Odpowiedz