Wpis z mikrobloga

Tak z ciekawości ,czy ktoś w ostatnim czasie miał wjazd na chatę za piracenie czegokolwiek. Mam wielu znajomych ,którzy pewnie nawet nie mają pojęcia ,że piratują pobierając coś z internetu i co? I nic się nie dzieje. Żyję na tym świecie juz prawie 30 wiosen i nie słyszałem wśród znajomych a nawet ich znajomych i znajomych znajomego ,żeby komukolwiek coś z tego powodu groziło ,a co dopiero o postawieniu zarzutów za "ściąganie z internetu".
#torrent #gry #piratujo #pytaniedoeksperta #informatyka
PABLO__ESCOBAR - Tak z ciekawości ,czy ktoś w ostatnim czasie miał wjazd na chatę za ...

źródło: toXB1f7lLO6xEMMwxCOFZy2YyqyITLgw

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PABLO__ESCOBAR: Nie wiem jak dzisiaj, ale kiedyś na pewno ludziom przychodziły kary za pobieranie nie których polskich filmów z torrentów. Mi kiedyś w niemczech przyszła kara 900 euro za pobieranie z torrentów amerykańskiego filmu i z tego co się w tamtym czasie dowiedziałem, to w niemczech regularnie za to ścigają i nie można sobie ot tak tego olać.

Ogólnie tylko i wyłącznie za torrenty mogą przyjść kary, bo to chyba
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz: @PABLO__ESCOBAR Najlepsze jest to, że mieliśmy już sprawę w PL gdzie sędzia uznał że tak właściwie to udostępnianie BitTorrent nie podlega temu paragrafowi, bo udostępniasz ludziom tylko fragmenty danych które nie wystarczają do odtworzenia treści chronionych prawem autorskim, zatem dopóki nie byłeś czyimś jedynym seederem to de facto nie udostępniałeś i jesteś czysty. Oczywiście wiadomo, polski wymiar sprawiedliwości więc inny sędzia może powiedzieć inaczej, ale mimo wszystko ciekawa
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: AFAIK piractwo to nie kradzież w zgodzie z kodeksem karnym tylko naruszenie praw autorskich i to właściciel danych treści (lub firma zajmująca się tym w ich imieniu, często też Copyright Trollingiem) musi się postarać i taką osobę pozwać co finalnie może się skończyć nawet karą pozbawienia wolności. Ale pewny nie jestem, gdzieś tak kiedyś przeczytałem.

Ludzie masowo coś udostępniający są zagrożeni, ale zwykłych Kowalskich raczej nikt nie śledzi. Słyszałem
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: Podobno jak jakieś rodzime gównoprodukcje nie wyrobiły targetu to zatrudniali jakieś kancelarie żeby rozsyłać wezwania do zapłaty i stąd większość takich przypadków. Ale problem powinien dotyczyć tylko udostępniania
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: kiedyś z ciekawości szperalem w necie na ten tekst i jedyne na co natrafiłem to jakieś liche pozwy od kancelarii dystrybutorów polskich filmów które były akurat na topie jak Listy do M czy coś. Poza tym jakieś stare legendy z dzieciństwa, jak to w 90s komuś policja wbijała na chatę o 5 rano i zabierali kompa.
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz: Owszem, możesz pobierać bez udostepniania filmy i muzykę. Oprogramowanie, w tym gry, nie możesz pobierać i posiadać na własny użytek.

@PABLO__ESCOBAR To było z 10 lat temu ale pamiętam że paru dawnych znajomych miało problemy w związku z prawami autorskimi i jakieś kosmiczne grzywny podostawali. Teraz jak dorosłem i środowisko się zmieniło to nikt się nie bawi w piracenie bo szkoda czasu.
  • Odpowiedz