Wpis z mikrobloga

Tak z ciekawości ,czy ktoś w ostatnim czasie miał wjazd na chatę za piracenie czegokolwiek. Mam wielu znajomych ,którzy pewnie nawet nie mają pojęcia ,że piratują pobierając coś z internetu i co? I nic się nie dzieje. Żyję na tym świecie juz prawie 30 wiosen i nie słyszałem wśród znajomych a nawet ich znajomych i znajomych znajomego ,żeby komukolwiek coś z tego powodu groziło ,a co dopiero o postawieniu zarzutów za "ściąganie z internetu".
#torrent #gry #piratujo #pytaniedoeksperta #informatyka
PABLO__ESCOBAR - Tak z ciekawości ,czy ktoś w ostatnim czasie miał wjazd na chatę za ...

źródło: toXB1f7lLO6xEMMwxCOFZy2YyqyITLgw

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PABLO__ESCOBAR znam taką sytuację. Znajomy wynajmował studentce architektury pokój. Pół roku po jej wyprowadzce (xd) wbiła mu na chatę policja, zabrała jego stacjonarke i lapka na kilka miesięcy i dali info, że było oprogramowanie z neta z------e, i że chodzi o jakiś program architektoniczny. Na nic tłumaczenia, że to nie on, wzięli kompy i chooy bombki strzelił. Po kilku miesiącach oddali mu kompy, jak się okazało - nawet ich nie odpalili
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: Jak chodziłem do liceum, to koledze z klasy zrobili wjazd na chatę, ale on handlował piraconymi grami i filmami, a do tego miał jeszcze stronkę z listą tego w necie xD. Jak sobie coś lewego ściągniesz - np. muzykę, film, grę - obejrzysz, przesłuchasz, pograsz i nic więcej, to nikt ci wjazdu na chatę nie zrobi.
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz: Sprawdzone i oficjalnie nic nie ma - po prostu nie prowadzą powszechnej publikacji a jedynie odosobnione przypadki wyroków po kilka na rok. Osobiście do dziś się dziwię ludziom którzy płacą za ebooki, audiobooki, konta na netflixie, filmy czy gry. Już widziałem na wykopie kilku radykalistów dla których takie rzeczy jak pobranie gry przed zakupem to herezja a pobierający to złodziej ale nie ma sensu im tłumaczyć, że wszystko jest
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: kiedyś byłem protokolantem sądowym i była jedna sprawa w wydziale karnym gdzie gościu miał odpowiadać na naprawdę grube pieniądze, bo każdy pobierany program był w aktach wymieniony na grube tysiące. Pamiętam tylko, że wzywana była cała rodzina jako świadkowie, żeby udowodnić, że wiele osób korzystało z tego komputera plus opowiadał też jakieś bajki, że jakiś program ściągał z neta bo mu płyty cd wpadły do kałuży i jego wujek
  • Odpowiedz
@PABLO__ESCOBAR: Ćwierć wieku temu adminowałem pewnym uczelnianym serwerem. Pewnego dnia przyszedł do mnie uczelniany nad-admin że jakieś MPAA zatroskało się udostępnianiem Władców Pierścieni.
Kazano nam wystosować jakieś przeprosiny i tle. Nie było policji/konfiskaty/grzywny.
  • Odpowiedz
@supra107: wiesz może czy da radę podpiąć jakiegoś darmowego vpna typu proton do torrenta? ogólnie sprawdziłem tego mullvada i kurde - świry przyjmują gotówkę wysłaną do szwecji :0 chyba się na nich skuszę ale chciałem zobaczyć jak to będzie chulać z innym vpnem
  • Odpowiedz
@marekpranek: Mullvad jest git, obecnie z niego korzystam. Nawet ten brak przekierowania portów nie wadzi i nadal odnajduję sporo peerów. Tylko licz się z tym że jest popularny i np. Reddit i x-kom go blokują, ale wtedy wystarczy na chwilę wyłączyć. Natomiast jeżeli chodzi o przypisanie VPNa do qBittorrenta tak żeby nie mógł działać bez tunelu, no to łatwizna: Narzędzia > Opcje > Zaawansowane > Interfejs sieciowy i wybierasz Mullvad.
  • Odpowiedz
  • 0
@AnalLog "nikt nie bawi się w piracenie bo szkoda czasu" - co do aplikacji to się zgodze ale w przypadku filmów i seriali jest wręcz odwrotnie. Nowoczesne piractwo aka debridy oferuje dokładnie to co na streamingach ale
- w lepszej jakości np w netflixie ograniczaja jakość jeśli oglądasz na kompie najczęściej treści są że słabym bitrare. Na deridach często 4k min 1080p często bezpośredni rip z płyty dvd
- lepsza dostępność
  • Odpowiedz