Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Na fali ostatniej popularności pewnego tagu #demografia i #ciaza chciałabym dorzucić swoją cegiełkę. Po paru latach intensywnego leczenia zaszłam w ciążę, w związku z czym mój kontakt z lekarzami i badaniami wcale nie zmalał. O dziwo, na #nfz nie mam co narzekać. Zero problemu z dostaniem się, ciąża prowadzona wzorowo, polecam. Niemniej jest coś, co dało mi do myślenia i przemyślenia decyzji o 2 i 3 dziecku. Mianowicie: społeczeństwo, a dokładniej jego stara i wredna część. Że względu na cukrzycę, wykonuje test obciążenia. To 3x pobranie krwi, łącznie ponad 2 godziny. Wszystko na czczo plus picie glukozy. Myślicie, że mimo próśb ktokolwiek mnie w kolejce przepuścił, mimo wyraźnej infomacji że "kobiety w ciąży przyjmowane są poza kolejnością"? Zemdlałam z głodu i stresu w poczekalni po 1.5h czekania. Z cukrzyca, przypominam. Autobusy, pociągi? Proszę sobie stać po kilkadziesiąt minut. Ten wzrok, szepty że "o ludzie, ciężarna, to na pewno się wepcha".Chciałabym zaapelować o nieco więcej emaptii albo o pogodzenie się z faktem że wymieramy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Myślicie, że mimo próśb ktokolwiek mnie w kolejce przepuścił, mimo wyraźnej infomacji że "kobiety w ciąży przyjmowane są poza kolejnością"?

@mirko_anonim: trzeba było się ustawić na początku kolejki przy drzwiach i tyle.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak, dawno temu były takie odruchy społeczne aby kobiety w ciąży traktować w sposób szczególny, uprzywilejowany. Tak, te odruchy zanikają, nikt nie powinien być tak traktowany.
Nie, nie ma to nic wspólnego z ogólną tendencja spadkową dzietnosci
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ja akurt robię badania w ciąży w vitalabo(diagnostyka) i byłam w szoku bo tu panie z rejestracji same mówią kolejce że wchodzisz następna i nigdy nikt nie powiedział ani słowa mi narazie xD a u mnie nawet na początku nic nie było widać że jestem w ciąży
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czemu grzecznie nie zapytałaś czy możesz poza kolejką bo jesteś w ciąży i źle się czujesz? Bywałem kilka razy z żoną po lekarzach i nigdy nie było problemu jeśli grzecznie się poprosiło
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Stałem ponad godzine w takiej kolejce z cukrem powyżej 300 i mnie puścili do domu bo "na dzisiaj już kończymy jakby sie pan źle czuł proszę dzwonić 112" a nastolatke przede mną ogarniało 3 lekarzy bo miała 180. Także tego. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Po tobie chociaż widać ciąże a jak ktoś ma niepełnosprawność ktorej nie ma wypisanej na twarzy to dopiero jest zabawa. Potrafili wzywać do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie czytalem ale zmeczony p----------m na ten temat napisze - problem z dzietnoscia jest ogolnosiatowy, wieloczynnikowy i sprowadzanie go do nawet 2-3 zmiennych jest glupie i nie statystycznie bledne.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: serio? Ja sama jestem w ciąży i jak idę do laboratorium to mnie nie obchodzi, wchodzę następna i nawet nie pytam czy mnie przepuści ktokolwiek! Wtf? Chcesz sobie albo co gorsza dziecku zrobić krzywdę takim upadkiem? Krzywa cukrowa to jest strasznie obciążające badanie nawet dla zdrowego człowieka a co dopiero dla baby w ciąży. Jak ktoś nie chce przepuścić albo się rzuca to się zgłaszasz w rejestracji lub w
  • Odpowiedz
@Aurielle wiem że jest takie prawo, ale żeby ludzie się nie zesrali to zawsze pytałem o nikt problemu nie miał, gdyby ktoś fikał to bym kręcił Małysza
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @czajqa @Klimbert problem w tym, że dokładnie tak tez zrobiłam - pielęgniarki przytaknely babom (I dziadom) z kolejki - tj stanęłam przy drzwiach, zapytałam, wtedy po raz drugi wrzask kolejki się podniósł

@thorgoth zabierzmy też przywileje honorowym dawcom, weteranom itp,
  • Odpowiedz