Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego sporo osób ćwiczących na siłowni i trzymających michę tak nisko trzyma tłuszcze? To one (oprócz nadwyżki kalorycznej) powodują tycie, czy przez nie się nie wiem, gorzej regeneruje, czy co? Wiek że są różne podejścia, ale najczęściej spotykam się z tym że ludzie ćwiczący jedzą dużo lub bardzo dużo białka, sporo lub dużo wegli i mało lub bardzo mało tłuszczów. Serio zastanawiam się z czego to wynika? I co, jeśli ktoś jadlby dużo tłuszczu, a mało węglowodanów, przy podobnej sumie kcal? #dieta #mikrokoksy #mirkokoksy #silownia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I co, jeśli ktoś jadlby dużo tłuszczu, a mało węglowodanów, przy podobnej sumie kcal?

@mirko_anonim: mniej nabita będzie osoba, która je dużo tłuszczy, a mało węgli.

To one (oprócz nadwyżki kalorycznej) powodują tycie, czy przez nie się nie wiem, gorzej regeneruje, czy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tłuszcze same w sobie nie powodują tycia, ale ich spożycie bardzo łatwo może wygenerować nadwyżkę kaloryczną. Dzieje się tak dlatego, że 1g tłuszczu to 9kcal w porównaniu z 4kcal z białka czy węglowodanów. Do tego posiłki z dużą ilością tłuszczu mają małą objętość i przez to mogą mniej sycić, szczególnie osoby uprawiające intensywnie sport, które z reguły jedzą dużo i mają nieco rozpechane żołądki, a przez to potrzebują nieco
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

@Sportler: @Saprofit: czyli chodzi głównie o efekt nabicia? A czy np wyższa podaż tłuszczu oprócz niwelowania tego efektu będzie powodowała jakiś inny?

Wiem że modelowo ludzie trzymają białko na poziomie 1g/kg, ale dla mnie to za mało. Nie mam problemu z trzymaniem 2g białka na kg, natomiast tłuszczów wychodzi mi jakieś 1,5g/kg. Głównie dlatego, że jem dużo orzechow, jajek, mozzarelli (light),
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: węgle jakie by nie były mogą być w najgorszym wypadku neutralne. Natomiast tłuszcze różnie. Jak rozpiszesz komuś 35% tłuszczu to z dużą dozą pewności będzie ładował w siebie syf, bo większość słodyczy/fast fudu ma duży udział nasyconych, a nawet jak ktoś tego nie je to wciąż nie jest świadom tego że ser żółty, masło, tłuste mięso to nie jest zdrowe żarcie. Szczególnie na masie.
Jak masz niski limit tłuszczu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
miły-archiwista-89: To wszystko zależy od zapotrzebowania, a zapotrzebowanie jest oparte nie tylko na ćwiczeniach ale na wielu innych rzeczach, a szczególnie, a nawet głównie na życiu poza treningiem, karmisz organizm tym co mu pasuje i nie sprawia żadnych problemów, zobacz sobie jak różni się dieta ludzi zależnie od położenia geograficznego.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
spokojny-feniks-46: Bo tłuszczu do życia mało potrzeba, raptem kilka rodzajów i niewiele gram.

Idąc w węglowodany masz dużo energii cały dzień i szybciej regenerujesz glikogen

Z drugiej strony na redukcji tłuszcze lepiej sycą
  • Odpowiedz