Wpis z mikrobloga

#ai #it #pracait Jakie macie nastroje względem AI? Ja to ciemno widze i coraz czesciej mysle zeby sie ewakuowac do branzy w ktorej praca wymaga ludzkiego ciała. Poki co takie zawody sa najdalej od zastapienia, software AI sie rozwija bardzo szybko w przeciwienstwie do hardware (robotow). Najgorzej ze zwolnienia spowoduja ze masa osob bedzie szukac nowej pracy, beda sie przekwalifikowywac. Ogolnie w it bedzie coraz ciasniej, na jedno stanowisko bedzie masa chetnych. Ogolnie zaluje ze na cos medycznego nie poszedlem xd Co uwazacie o vibe codingu? Wydaje mi sie ze ktos kto sie ciezko uczyl kodowania a teraz widzi ze jego skille traca wartosc bo byle bambik moze zaczac vibe codowac i to jeszcze w kilku innych jezykach i byc przy tym wydajniejszy to musi byc przykre. Chyba ze przesadzam moze i wcale taki wykladniczy rozwoj ai nie bedzie i jest jeszcze duzo czasu?
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ogolnie w it bedzie coraz ciasniej,

@f9JXBEArQ2H4TKl: Nie do końca. Dużo ludzi przez chatGPT itp zatraciło zdolność uczenia się

Co z tego że są w stanie wykonać zadanie, jeśli bez chataGPT się pogubią?

Mianowicie, specjalistów zawsze będą szukać
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl dla mnie super sprawa. Zarządzać zasobami, rozmowy z operatorami itd. tego AI nie zrobi, a ułatwia mi życie, że do p-----l nie muszę już zatrudniać juniorów it z absurdalnymi wymaganiami, tylko zatrudnię automat do zrobienia tego co potrzebuje. Widzę tylko pozytywy, póki AI nie potrafi rozstrzygnąć decyzji jakie mają być podjęte w firmie to luz.
  • Odpowiedz
@ka-lol:

jeśli bez chataGPT się pogubią?

ale czat jest dostepny prawie caly czas i moga go uzywac :D do tego ciagle sie rozwija. Uczyc sie liczyc na papierze tez nie ma sensu jak istnieja i beda istniec kalkulatory
Tez piszez o utracie zdolnosci uczenia sie ale ja osobiscie duzo sie z nim ucze, robi mi za nauczyciela
  • Odpowiedz
Wydaje mi sie ze ktos kto sie ciezko uczyl kodowania a teraz widzi ze jego skille traca wartosc bo byle bambik moze zaczac vibe codowac i to jeszcze w kilku innych jezykach i byc przy tym wydajniejszy to musi byc przykre.

@f9JXBEArQ2H4TKl: ty kiedys napisales/as linijke kodu? xd
  • Odpowiedz
Tez piszez o utracie zdolnosci uczenia sie ale ja osobiscie duzo sie z nim ucze, robi mi za nauczyciela

@f9JXBEArQ2H4TKl: no i super, mam tak samo

Ale większość ludzi woli gotowe informację i nawet ich nie weryfikuję

U mnie w robocie były już takie abstrakcyjne sytuację z tego powodu, że nie ma sensu o nich wspominam bo nikt nie uwierzy jak ludzie potrafią być głupi i naiwni ( ͡º
  • Odpowiedz
@ka-lol:

Ale większość ludzi woli gotowe informację i nawet ich nie weryfikuję

w jakis badaniach naukowych to moze i jest zagrozenie ale w programowaniu? gdzie kod albo dziala albo nie? od razu jest sie wstanie zweryfikowac prawde, jesli np napisze Ci funkcje, dubrze ja wytlumaczy zebys zrozumial jak dziala, funkcja dziala poprawnie, wszystkie testy przechodza, to w czym problem zeby tego nie uzywac i nie wierzyc temu?
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: już dziś widoczny jest spadek jakości zarówno sieci web, jak i programów użytkowych

Po co optymalizować, jak można trzepać kod nie wiedząc co się w niewłaściwie dzieje?
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: @ka-lol @miki4ever @peoplearestrange Jesteście karmieni chwytliwym słowem jakim jest AI. Chwytliwym w nagłówkach publikacij podobnie jak boska cząstka higgsa nie mająca nic wspólnego z byciem boskim albo wielki wybuch, który nie miał nic wspólnego z wybuchem. Brzmi jednak to fajniej niż osobliwość początkowa... Maszynowe uczenie się nie ma NIC wspólnego z jakąkolwiek inteligencją. Te algorytmy potrzebują imputu a samodzilni absolutnie nieczego nie stworzą. Może dla przykłądu
wojciet - @f9JXBEArQ2H4TKl: @ka-lol @miki4ever @peoplearestrange Jesteście karmieni c...
  • Odpowiedz
Jesteście karmieni chwytliwym słowem jakim jest AI

@wojciet: chyba ty

W sumie na to wskazuje twoja nieumiejętność czytania ze zrozumieniem i interpretacji krótkich tekstów.
  • Odpowiedz
Maszynowe uczenie się nie ma NIC wspólnego z jakąkolwiek inteligencją

@wojciet: to akurat prawda, ale ludzie nie mający za dużo wspólnego z it tego nie rozumieją

W sumie dziwne że ty to ogarniasz ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@ka-lol: tak jest. polemika za wszelką cenę. meritum nie jes istotne. liczy się to abyś koniecznie na siłę podbudowywał swoje ego kompensując w ten sposób niską samoocenę.
  • Odpowiedz
liczy się to abyś koniecznie na siłę podbudowywał swoje eg

@wojciet: przecież to ty mnie zaatakowałeś, a ja jedynie odpowiedziałem w twoim stylu ¯\(ツ)/¯

Chcesz dyskusji, ale najpierw wymagaj od siebie, a nie że obrażasz kogoś i się później dziwisz że dostajesz to samo.
  • Odpowiedz
@wojciet: zapytałem chatGPT kto ma rację:
Pa

Wypowiedź @wojciet wprowadza ważne rozróżnienie między „inteligencją” a „uczeniem maszynowym”, ale forma wypowiedzi sugeruje pewną protekcjonalność, co prowokuje reakcję obronną.

( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: AI to jest dobre, żeby wierszyk napisać albo obrazek namalować, ew. składnie kodu podpowiedzieć. Jak chcesz konkret zrobić użyć tego do OCRa żeby zastąpił sekretarkę albo kategoryzowal zawiłe dokumenty albo pisał kod na niestandardowych dllkach to sobie lepiej darować. Do tego dochodzi zużycie prądu (mocy) przez to, dlatego nie będzie AI w grach (ani single ani online nie pociągnie nawet tej większej llamy).
  • Odpowiedz