Wpis z mikrobloga

#ai #it #pracait Jakie macie nastroje względem AI? Ja to ciemno widze i coraz czesciej mysle zeby sie ewakuowac do branzy w ktorej praca wymaga ludzkiego ciała. Poki co takie zawody sa najdalej od zastapienia, software AI sie rozwija bardzo szybko w przeciwienstwie do hardware (robotow). Najgorzej ze zwolnienia spowoduja ze masa osob bedzie szukac nowej pracy, beda sie przekwalifikowywac. Ogolnie w it bedzie coraz ciasniej, na jedno stanowisko bedzie masa chetnych. Ogolnie zaluje ze na cos medycznego nie poszedlem xd Co uwazacie o vibe codingu? Wydaje mi sie ze ktos kto sie ciezko uczyl kodowania a teraz widzi ze jego skille traca wartosc bo byle bambik moze zaczac vibe codowac i to jeszcze w kilku innych jezykach i byc przy tym wydajniejszy to musi byc przykre. Chyba ze przesadzam moze i wcale taki wykladniczy rozwoj ai nie bedzie i jest jeszcze duzo czasu?
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@f9JXBEArQ2H4TKl: To samo było z językami wysokiego poziomu: to nad czym kiedyś asemblerowiec siedział miesiąc, teraz ty robisz w pół godziny. Czy oznacza to że nie ma pracy dla programistów? W żadnym wypadku. Miejsc pracy jest obecnie więcej niż w latach 90.

AI to tylko kolejny język wysokiego poziomu. Nawet jak cały komputer będzie sterowany zwykłym tekstem, to nadal będzie potrzebny programista, który ten tekst napisze.
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: Raczej ciężko mi uwierzyć, że ai za mnie sensownie napisze kod. Jakiś prosty snake i inne pierdoły tak, ale w złożonych projektach to tak strasznie gubi kontekst, że więcej czasu zajęłoby mi opisywanie o co mi chodzi niż zaprogramowanie tego samemu. A nawet jeśli już "napisałbyś" program dzięki ai to jaki w tym sens, skoro musisz kod po ai poprawiać nie wspominając o tym, że wypadałoby rozumieć, co "programujesz".
  • Odpowiedz
@typbezkasy95: teraz rzeczywiscie slabo z tym kontekstem ale pewnie bedzie sie to rozwijac i bedzie coraz lepiej z tym, dla mnie wczesniej tez to wydawalo sie problematyczne bo co zrobic jak mam duzy projekt duzo plikow i zeby model znal kontekst ale teraz sa narzedzia jak cursor czy copilot do vs code i one widza caly projekt i moga dzialac na tych plikach. A zawsze jak sie czegos nie rozumie
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: Niby tak, są wbudowane ai w środowiska i edytory, ale nadal nigdy nie ma pewności, że to co zwracają jest poprawne. Fact-checking leży i kwiczy. Człowiek nadal jest potrzebny do korekty, a jak ktoś szuka odpowiedzi w tematach, w których się nie zna to tym bardziej łatwiej o pomyłkę, jeśli ślepo zaufa się ai. Podrzucę taki śmieszny przypadek na obrazku, nie wiem, czy prawdziwy, ale bawi ( ͡° ͜ʖ ͡°
typbezkasy95 - @f9JXBEArQ2H4TKl: Niby tak, są wbudowane ai w środowiska i edytory, al...

źródło: 1212

Pobierz
  • Odpowiedz