Aktywne Wpisy
mpetrumnigrum +642
#motocykle #simsony #simson #heheszki #simsonemdojugoslawi
DOJECHAŁEM DO JUGOSŁAWI.
A przy okazji złapałem 2 kapcie w tylnym kole wyrwało mi amortyzator z mocowania bo nie było podkładki, ogar przestał palić ale już pali. Ogólnie to do przodu.
DOJECHAŁEM DO JUGOSŁAWI.
A przy okazji złapałem 2 kapcie w tylnym kole wyrwało mi amortyzator z mocowania bo nie było podkładki, ogar przestał palić ale już pali. Ogólnie to do przodu.
źródło: temp_file1650633784259294074
Pobierz
1-2-3 +6
#savoirvivre
Miraski, taka sytuacja - obiad u wujka mojej dziewczyny.
Byłem tam dopiero kilka razy u niego ale już któryś raz się tak zdarzyło, że kiedy wujek mojej dziewczyny przychodzi do nas się przywitać z gośćmi (przychodzi do nas zawsze po jakimś czasie) to wygląda to tak, że najpierw wita się z moją dziewczyną (mnie omija), później idzie witać się z jej rodzicami, a na samym końcu wraca do mnie
Miraski, taka sytuacja - obiad u wujka mojej dziewczyny.
Byłem tam dopiero kilka razy u niego ale już któryś raz się tak zdarzyło, że kiedy wujek mojej dziewczyny przychodzi do nas się przywitać z gośćmi (przychodzi do nas zawsze po jakimś czasie) to wygląda to tak, że najpierw wita się z moją dziewczyną (mnie omija), później idzie witać się z jej rodzicami, a na samym końcu wraca do mnie
źródło: zdj
Pobierz

#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
Zresztą za kilkadziesiąt lat ci wszyscy wolnosciowcy, którzy krzyczą teraz o niskich podatkach i b2b zagłosują karnie na populistów, bo okaże się, że nie mają za co żyć.
Zresztą dla Ciebie praca osoby, która samodzielnie szuka sobie klientów jest taka sama jak
@BreathDeath: Programista również wykonuje usługi dla wielu klientów. Często pracuje w kilku projektach jednocześnie lub zmienia projekt co kilka miesięcy, nawet jeśli w w ramach jednego SH.
@BreathDeath: od kiedy lekarze pracujący na b2b dla jednego lub dwóch szpitali szukają sobie klientów? od kiedy prawnicy pracujący dla jednej kancelarii szukają sobie klientów? no ok, może w ramach pracy uczestniczyć w procesie szukania klientów, ale programista też to robi (chodzi na rozmowę z klientami, żeby SH mógł podpisać umowę).
@ly000: ale oni nie chwalą się tym w internecie na lewo i prawo, a media o tym nie piszą jako "eldorado".
Stąd potem obraz że źli ludzie z IT oszukujo Polaków, są wrogiem narodu.
@ly000: no i w takim przypadku nikt nie powie że ma pracować na uop. Choć ja też robię dachy dla różnych klientów i według różnych projektów a pracuję na uop bo to szef mi płaci a nie oni bezposrednio
@xyz_xyz: czyli są jeszcze dodatkowo uprzywilejowania przez państwo, bo mogą legalnie płacić niższe podatki i to jest ok? a programiści, którzy mają możliwość pracy na b2b (prawo im tego nie zabrania) i pracują na b2b, to już nie jest ok?
to tak jak programista ;)
no ja mówię o sytuacji, gdy programista pracuje dla wielu klientów, ale wystawia 1 fakturę dla pośrednika (SH). w świecie IT to jest norma.
Naprawdę płacisz fachowcom za usługi bez faktury/paragonu?
@cyk21: a ty wiesz co to jest wolny zawód? podziel się, chętnie dowiem się czegoś nowego.
tak jak ponad 95% społeczeństwa. "z fakturą będzie drożej" hehe
@ly000: To akurat definiują przepisy prawa: tam również znajdziesz listę zawodów. Jak już znajdziesz coś związanego z IT na tej liście to chętnie się dowiem czegoś nowego.
Te 95% to twoja fantazja jedynie, bo większość ludzi nie jest tak ułomna, żeby zlecać drogie usługi bez żadnych papierów.
nie ma prawa w Polsce, które wymienia listę wolnych zawodów lub dokładnie definiuje czym jest wolnym zawód. gdybyś użył google zamiast pisać te durne komentarze to byś też to wiedział.
@ly000: nie - szpitalny lekarz etatowiec vs b2b to dwa różne światy jeśli chodzi o ilość pracy, zakres jak i odpowiedzialność.
Komentarz usunięty przez autora