Aktywne Wpisy

MrMas +34
Moja koleżanka z pracy ma dziecko. Super, gratulacje — ale serio, nie każdy ma obowiązek się tym ekscytować. Ja dzieci nie lubię, bo mnie zwyczajnie wkurzają. Ale ona jakby wzięła sobie za życiową misję pokazanie mi, że ‘bobaski są słodkie’, co chwilę wciskając mi zdjęcia i mówiąc ‘no zobacz jakie cudne’. A mnie w środku skręca. Dla niej to całe życie, spoko — ale ja nie zamierzam zostać samotną matką przed trzydziestką
Niby minęło jakieś półtora roku od mojego rozstania z ostatnią poebuską, ale nie znaczy to, że dziwne akcje mam za sobą.
Te półtora roku temu, gdy już ewidentnie się między nami psuło, to ona była tą, która zrobiła pierwszy krok. Mianowicie oznajmiła mi, że nie wydaje jej się żeby to miało sens, że powinniśmy ograniczyć kontakt, ja na to zapytałem "i co dalej" (w sensie z nami), ona na to się obraziła, że
Te półtora roku temu, gdy już ewidentnie się między nami psuło, to ona była tą, która zrobiła pierwszy krok. Mianowicie oznajmiła mi, że nie wydaje jej się żeby to miało sens, że powinniśmy ograniczyć kontakt, ja na to zapytałem "i co dalej" (w sensie z nami), ona na to się obraziła, że
#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
Zresztą za kilkadziesiąt lat ci wszyscy wolnosciowcy, którzy krzyczą teraz o niskich podatkach i b2b zagłosują karnie na populistów, bo okaże się, że nie mają za co żyć.
Zresztą dla Ciebie praca osoby, która samodzielnie szuka sobie klientów jest taka sama jak
@BreathDeath: Programista również wykonuje usługi dla wielu klientów. Często pracuje w kilku projektach jednocześnie lub zmienia projekt co kilka miesięcy, nawet jeśli w w ramach jednego SH.
@BreathDeath: od kiedy lekarze pracujący na b2b dla jednego lub dwóch szpitali szukają sobie klientów? od kiedy prawnicy pracujący dla jednej kancelarii szukają sobie klientów? no ok, może w ramach pracy uczestniczyć w procesie szukania klientów, ale programista też to robi (chodzi na rozmowę z klientami, żeby SH mógł podpisać umowę).
@ly000: ale oni nie chwalą się tym w internecie na lewo i prawo, a media o tym nie piszą jako "eldorado".
Stąd potem obraz że źli ludzie z IT oszukujo Polaków, są wrogiem narodu.
@ly000: no i w takim przypadku nikt nie powie że ma pracować na uop. Choć ja też robię dachy dla różnych klientów i według różnych projektów a pracuję na uop bo to szef mi płaci a nie oni bezposrednio
@xyz_xyz: czyli są jeszcze dodatkowo uprzywilejowania przez państwo, bo mogą legalnie płacić niższe podatki i to jest ok? a programiści, którzy mają możliwość pracy na b2b (prawo im tego nie zabrania) i pracują na b2b, to już nie jest ok?
to tak jak programista ;)
no ja mówię o sytuacji, gdy programista pracuje dla wielu klientów, ale wystawia 1 fakturę dla pośrednika (SH). w świecie IT to jest norma.
Naprawdę płacisz fachowcom za usługi bez faktury/paragonu?
@cyk21: a ty wiesz co to jest wolny zawód? podziel się, chętnie dowiem się czegoś nowego.
tak jak ponad 95% społeczeństwa. "z fakturą będzie drożej" hehe
@ly000: To akurat definiują przepisy prawa: tam również znajdziesz listę zawodów. Jak już znajdziesz coś związanego z IT na tej liście to chętnie się dowiem czegoś nowego.
Te 95% to twoja fantazja jedynie, bo większość ludzi nie jest tak ułomna, żeby zlecać drogie usługi bez żadnych papierów.
nie ma prawa w Polsce, które wymienia listę wolnych zawodów lub dokładnie definiuje czym jest wolnym zawód. gdybyś użył google zamiast pisać te durne komentarze to byś też to wiedział.
@ly000: nie - szpitalny lekarz etatowiec vs b2b to dwa różne światy jeśli chodzi o ilość pracy, zakres jak i odpowiedzialność.
Komentarz usunięty przez autora