Wpis z mikrobloga

#savoirvivre

Miraski, taka sytuacja - obiad u wujka mojej dziewczyny.

Byłem tam dopiero kilka razy u niego ale już któryś raz się tak zdarzyło, że kiedy wujek mojej dziewczyny przychodzi do nas się przywitać z gośćmi (przychodzi do nas zawsze po jakimś czasie) to wygląda to tak, że najpierw wita się z moją dziewczyną (mnie omija), później idzie witać się z jej rodzicami, a na samym końcu wraca do mnie i wita się ze mną.

Czy można to podciągnąć pod "savoir vivre" czy po prostu tym gestem chce mi coś zakomunikować?

(zawsze siedzimy tak jak na zdjęciu)
1-2-3 - #savoirvivre 

Miraski, taka sytuacja - obiad u wujka mojej dziewczyny. 

Był...

źródło: zdj

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 41
@1-2-3 Musiałbym zajrzeć do starych książek, ale tak intuicyjnie, to najpierw powinien przywitać się z matką, ojcem, później dziewczyną i na końcu z Tobą. To przy założeniu, że nie jesteś podejmowanych na zasadach gościa i wszyscy tam jesteście "swoi". Usadzenie nie ma w tym wypadku znaczenia.
  • Odpowiedz
@1-2-3: To raczej savoir vivre, ja bym nie podciągał tego pod coś innego. Jak mogę dać Ci radę, to staraj się podejść i z każdym indywidualnie przywitać na takiej imprezie, bo potem ciotki powiedzą że chłopak naszej Anielki to p****. Takie zbiorcze powitania i pożegnania i kiwanie głową nie wychodzi dobrze. To nie jest łatwe bo ciotki mimo tego że potrafią cię skrytykować to już nie zawsze wiedzą że kobieta
  • Odpowiedz
@1-2-3: według mnie wujek wita się najpierw z kobietami w kolejności, która bliżej, a następnie z mężczyznami - również w kolejności który bliżej. Cała filozofia.
  • Odpowiedz
@1-2-3: niby savoir vivre ale nie rozumiem dlaczego wita się najpierw z dziewczyna a później starszymi, więc niby tak a jednak nie.

Matka, ojciec, ona, ty, tak powinno to wyglądać.

I tak jesteś na końcu.
  • Odpowiedz
savoir vivre

@Def_: wkurza mnie fleksowanie się manierami, które manierami nie są. Arbitralnie wymyślone kolejności witania to snobizm a nie dobre wychowanie.
  • Odpowiedz
@1-2-3 wita się w kolejności algorytmu Ruchacza. Najpierw z tymi, którzy mu się najbardziej podobają. W takim wypadku raczej bym się cieszył na twoim miejscu.
  • Odpowiedz
nie masz większych problemów w życiu, jak kolejność witania przy schabowym? Jeśli 'tak' to cieszę się że jesteś takim szczęściarzem. Serio :-)

@na_ulicy_maslo_trzaslo: a może dostanie czarnego schabowego i zostanie odrzucony? nigdy nie wiesz( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
a na samym końcu wraca do mnie i wita się ze mną.

@1-2-3: popatrz na małpę, która wykonuje tańce godowe i pokazuje wszystkim język kręcąc przy tym gołym zadem - czy będziesz się tym przejmował i zdaniem takiej małpy?

Tak samo traktuj tego "wujka".
Janusz stroszący bebzon i rzucający docinkami, to nic nowego. Albo go olejesz, albo pociśnij mu w jego stylu. Pożegnaj się ze wszystkimi, a
  • Odpowiedz