Wpis z mikrobloga

<rant>Bardzo mnie śmieszy to p--------o, że programiści oszukują system, bo pracują na udawanym B2B, a w rzeczywistości jest stosunek pracodawca-pracownik i powinni płacić podatki jak normalni ludzie na UoP. Coś wam uświadomię, bo chyba nie wiecie zbyt wiele o życiu. Prawie wszyscy lekarze, dentyści, prawnicy i przedstawiciele innych wolnych zawodów również pracują na B2B, mimo że ich charakter pracy nie różni się znacząco od pracy programisty. A skoro już tak bardzo przejmujecie się, kto ile podatków płaci w tym kraju, to zastanówcie się, kiedy ostatnio jakiś hydraulik, monter, renowator, posadzkarz, czy inny fachowiec lub majster; fryzjer, mechanik lub laweciarz wystawił wam paragon lub fakturę? ;) Na UoP pracują w tym kraju tylko frajerzy, co dają się dymać państwu oddając 40% pensji na nierobów. Zastanówcie się, dlaczego za każdym razem w społeczeństwie są takie wrzaski, gdy gdzieś (często nawet na innym kontynencie) wpadnie na pomysł zastąpienia gotówki cyfrowym pieniądzem? ;) Dla mnie jesteście gówniarzami co tylko potrafią wrzeszczeć w internecie, a nic nie wiedzą o tym świecie. </rant>
#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
  • 176
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Need: Sam sobie zaprzeczyles XD

@Rudz1elec: @Need ale wiesz że programiści płacą proporcjonalnie większe podatki?
Widać, że ani matematyka, ani semantyka nie była nigdy twoja dobra strona.
Tobie się marzy system, który zmusi innych żeby być biednym jak ty, żebyś mógł czuć się lepiej.
Spróbuj marzyć o tym, że podniesiesz kwalifikacje i tobie będzie się żyło lepiej. Poprawi ci się. A i odstaw zamdberga.
  • Odpowiedz
Spróbuj marzyć o tym, że podniesiesz kwalifikacje i tobie będzie się żyło lepiej. Poprawi ci się. A i odstaw zamdberga.

@moj_wykopowy_login:

widzę, że ty za to czytać nie umiesz, ale obsrać się na miętowo, bo światopogląd ci się wali już tak w obliczu dowodów już
  • Odpowiedz
B2B w branży medycznej jest bardzo częstym rozwiązaniem w wielu krajach europejskich.

@deptacz_gnoju: a w Polsce jest bardzo częste w branży IT. To ma być argument? "im wolno bo zawsze im było wolno, a tobie nie, nie interesuj się"
  • Odpowiedz
  • 2
Tak, chociaż tutaj można przynajmniej uargumentować KRUS strategiczną gałęzią gospodarki (jak to mówił Napoleon - żeby podbić naród należy zniszczyć ich rolnictwo). W przypadku crudziarzy nie widzę takiego powiązania. xD

@SonidoStark: programiści przede wszystkim zgarnują hajs z zagranicy i płacą od tego podatki w PL, co daje nam dodatni bilans dla kraju. rolnicy i lekarze głównie kasują hajs z naszych podatków (lekarze z NFZ, a rolnicy mają jakieś 40-50% dochodu
  • Odpowiedz
@ly000: Gadasz z debilami, ktorzy nie rozumieja, ze programisci dokladaja sie do tego, ze ktos skupuje zlotowki na rynku walutowym i co to implikuje dla gospodarki
  • Odpowiedz
@Need: uuuu powiało grożą. Ale doceniam twoje lewicowe podejście zwalczania nierówności poprzez dojechanie klasy średniej xD
Bo ja likwidację nierówności definiuje jako równanie w górę, a nie w dół.

A jak chcesz to zacznij od siebie i pracuj za pół swojej stawki czego oczekujesz od innych.
Już mózgu nie pomyślałeś że jak miałbym pracować za 30% stawki to zwyczajnie nie będę tego robił?

A i pokaż mi te transfery od
  • Odpowiedz
  • 1
@goparys: no widocznie wykreślili, ale jak sam widzisz tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia w kontekście tej dyskusji. lekarzom i tak wolno pracować na b2b, bo tak, a programistom nie bo nie :)
  • Odpowiedz
  • 2
@Rudz1elec:

Gadasz z debilami, ktorzy nie rozumieja, ze programisci dokladaja sie do tego, ze ktos skupuje zlotowki na rynku walutowym i co to implikuje dla gospodarki

lepiej bym tego nie ujął :)
  • Odpowiedz
A i pokaż mi te transfery od biednych do bogatych XDDDDDD

@moj_wykopowy_login:

Wytłumaczyłem ci już w poprzednich komentarzach, a ja Ciebie czytania ze zrozumieniem zamiaru nie mam uczyć, bo odnoszę wrażenie, że szkoda czasu po prostu, już i tak za dużo poszło na te rozmowę.
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: Zaraz akolita need powie Tobie o proporcjonalnym odciaganiu podatkow od tych co wiecej zarabiaja.
Zamiast napisac, ze bogaci juz placa proporcjonalnie wiecej podatkow xd
Ale tak jest jak lewactwo za mocno wjedzie w glowe niie potrafi zlozyc zdania
"Jestem za progresja podatkowa, tak aby bogaci placili jeszcze wiecej podatkow". Tego zdania oni nie portafia zlozyc.
  • Odpowiedz
@ly000: @Rudz1elec dziwnym trafem na gospodarce i poprawie sytuacji / bytu społeczeństwa znają się zawsze najlepiej ci będący na jego dnie. Egzystujący tylko dzięki pracy innych. Ci, którzy gdyby nie pan Janusz z batem, co im mówi, ci mają robić, to by nawet tych kartonów przy taśmie składać nie potrafili.
  • Odpowiedz
@ly000: jak klepiesz kod w fabryce smrodu przez 8 godzin, 5 dni w tygodniu i wystawiasz jedną fakturę w miesiącu, to jesteś takim samym robolem jak typ co szyje buty w fabryce butów i powinieneś robić na etacie. Jak masz firmę konsultacyjną i masz w tym samym czasie 5 klientów którym doradzasz, to jak najbardziej siedź sobie na b2b.

Nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym.
  • Odpowiedz
  • 1
Wnoszę o traktowanie programisty jako wolnego zawodu i przyjęcie do wiadomości, że programistom wolno pracować na B2B zarówno pod względem prawnym, jak i moralnym. Programiści na B2B spełniają wszelkie szeroko uznane definicje zawodu wolnego (pomijając jakieś arbitralne listy wymyślone na potrzeby ustawy podatkowej – przypominam, że zgodnie z jedną taką listą ślimak to ryba).

Wolny zawód – zawód niezwiązany z wykonywaniem pracy na podstawie stałej umowy o pracę z określoną instytucją[1], wymagający
  • Odpowiedz
@ly000: wiem że troll, ale programista to nie jest wolny zawód, nie musi mieć wykształcenia, nie musi zdawać żadnego egzaminu, robić uprawnień, a co najważniejsze nie jest określony jako wolny zawód w ustawie
adwokat nie może być na UOP bo adwokat powinien być niezależny, więc nie może być tutaj stosunku podległości pracownik pracodawca.
tldr: ostro cie p----------o kodoklepaczu że sie porównujesz do lekarzy, prawników i pielęgniarek, twoja robota może jutro
  • Odpowiedz