Aktywne Wpisy

zomowiec +471
Po prawie 7 latach… MAM TO!
Dzisiaj oficjalnie spłaciłem ostatnią ratę kredytu hipotecznego.
Po 6 latach i 9 miesiącach mogę powiedzieć: mój dom jest naprawdę mój.
To nie przyszło łatwo. Przez te lata:
Dzisiaj oficjalnie spłaciłem ostatnią ratę kredytu hipotecznego.
Po 6 latach i 9 miesiącach mogę powiedzieć: mój dom jest naprawdę mój.
To nie przyszło łatwo. Przez te lata:
źródło: temp_file6806119477987986565
Pobierz
troglodyta_erudyta +395
W tym wątku dziękujemy Michałowi Białkowi i jego ekipie za doskonałe zabezpieczenia antyspamowe na jego portalu. Wpisujcie miasta.
#wykop
#wykop

#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
A dla mnie jesteś d (moderacja słowo) który nie rozumie jak powinien działać system podatkowy w cywilizowanym kraju, który ma się rozwijać, a nie zwijac.
Albo np zachorujesz na coś poważniejszego niż grypa
i myślisz, że lekarze i prawnicy pozwolą na zmianę tego systemu podatkowego?
Natomiast na umowie o pracę też możesz pracować w 4 firmach na raz na 1/4 etatu. Nie ma żadnego prawa, które mówi, że na umowie o pracę musisz pracować dla jednego pracodawcy.
Tak powinien wyglądać, że praca się opłaca,a socjal nie.
@ly000
Nie wiem, bo elitki, zwłaszcza w polskiej historii, mają w dupie państwo i doprowadzają do jego upadku, ale Polska musi wdrożyć dyrektywę UE jeżeli chodzi o b2b.
Polska jest po prostu patologią, która jako państwo sama w sobie jest januszexem i wypchnęła pracowników ochrony zdrowia na b2b, bo można dzięki temu pozbawić praw pracowniczych, zresztą w innych branżach jest nie lepiej, a do czego to prowadzi w dłuższej perspektywie to mam
System podatkowy w którym jednofakturowiec który zarabia 40-50 tys miesięcznie płaci niższa składkę zdrowotną niż etatowiec w okolicach minimalnej to jest system z socjalem, ale dla lepiej sytuowanych, pozdrawiam
Więc zgadzam się, twórzmy system w którym praca się opłaca dlatego powinniśmy bardziej opodatkować kapitał - np nieruchomości (kataster i zwiększyć żałosny podatek od najmu), a obniżyć opodatkowanie pracy, cieszę się, że się zgadzamy :)
Tak, chociaż tutaj można przynajmniej uargumentować KRUS strategiczną gałęzią gospodarki (jak to mówił Napoleon - żeby podbić naród należy zniszczyć ich rolnictwo). W przypadku crudziarzy nie widzę takiego powiązania. xD
Pokaż mi jeszcze ile tej składki zdrowotnej zapłaci ZUS.
A już pomijając to jeżeli składka jest równa, to niech każdy płaci tyle samo, prawda?
Czy jednak byś chciał żeby ktoś ci fundował życie?
Tylko dlaczego piszesz bzdury o skład w zdrowotnej i domagasz się większego opodatkowania pracy?
@SonidoStark jak jest to tak strategiczna gałąź to sobie poradzi prawda?
A argumentować, to możesz sobie przed lustrem czemu nie chciało się ci uczyc żeby zostać lekarzem czy crudziarzem
@moj_wykopowy_login:
Zanim zaczniesz mnie cisnąć od biedaków to nie, nie bieduje, sam robię w IT więc pewnie wiesz, że mieszczę się raczej w górnych widłach wynagrodzeń na tle społeczeństwa. Nikt mi nie ma sponsorować życia tylko każdy ma się dokładać PROPORCJONALNIE (w tym ja) do tego, żeby życie
źródło: image
Pobierz@moj_wykopowy_login:
przede wszystkim bardziej opodatkowany kapitał, mniejsze opodatkowanie pracy dla gorzej zarabiających i większe dla lepiej zarabiających, żeby się każdy proporcjonalnie dokładał i żeby większe nakłady szły na usługi publiczne z których też by korzystali. W tym momencie idziemy w model służby zdrowia rodem z USA, a co gorsza polakom się podoba kolonizacja przez srluxmedy i inne tego typu wynalazki
i to nie jest tak, że programiści nie płacą podatku, bo przecież płacą te 2k ZUSu + 12%
@Need: Sam sobie zaprzeczyles XD
@ly000:
żeby było jasne, ja nikogo osobiście nie obwiniam, że robi na B2B, taki mamy system i nie dziwie się, że indywidualnie korzystają na tym (póki co, bo wypchnięcie całej branży na B2B jak to ma teraz miejsce, będzie miało niedługo fatalne konsekwencje), ale już obwiniam jak ktoś broni tego stanu rzeczy i nie chce
@Rudz1elec:
co najwyżej wyraziłem się nieprecyzyjnie, większość społeczeństwa powinna mieć obniżone koszty pracy, ale z próżni taka możliwość się nie weźmie, ale tak jak mówię, przede wszystkim większe opodatkowanie kapitału i przede wszystkim wypchnięcie spekulacji z rynku nieruchomości.