Wpis z mikrobloga

<rant>Bardzo mnie śmieszy to p--------o, że programiści oszukują system, bo pracują na udawanym B2B, a w rzeczywistości jest stosunek pracodawca-pracownik i powinni płacić podatki jak normalni ludzie na UoP. Coś wam uświadomię, bo chyba nie wiecie zbyt wiele o życiu. Prawie wszyscy lekarze, dentyści, prawnicy i przedstawiciele innych wolnych zawodów również pracują na B2B, mimo że ich charakter pracy nie różni się znacząco od pracy programisty. A skoro już tak bardzo przejmujecie się, kto ile podatków płaci w tym kraju, to zastanówcie się, kiedy ostatnio jakiś hydraulik, monter, renowator, posadzkarz, czy inny fachowiec lub majster; fryzjer, mechanik lub laweciarz wystawił wam paragon lub fakturę? ;) Na UoP pracują w tym kraju tylko frajerzy, co dają się dymać państwu oddając 40% pensji na nierobów. Zastanówcie się, dlaczego za każdym razem w społeczeństwie są takie wrzaski, gdy gdzieś (często nawet na innym kontynencie) wpadnie na pomysł zastąpienia gotówki cyfrowym pieniądzem? ;) Dla mnie jesteście gówniarzami co tylko potrafią wrzeszczeć w internecie, a nic nie wiedzą o tym świecie. </rant>
#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
  • 176
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ly000

A dla mnie jesteś d (moderacja słowo) który nie rozumie jak powinien działać system podatkowy w cywilizowanym kraju, który ma się rozwijać, a nie zwijac.
  • Odpowiedz
@ly000: b2b to świetna sprawa :) no chyba że firma która Cię zatrudnia przeprowadza redukcje etatów, lub chcesz np wziąć kredyt hipoteczny. Wtedy to już tak kolorowo nie jest.
Albo np zachorujesz na coś poważniejszego niż grypa
  • Odpowiedz
  • 4
@cyk21: ale to wy twierdziliście, że lista wolnych zawodów jest oczywista i jest ugruntowana w prawie i przecież lekarze do niej należą (dlatego im wolno na b2b). no jak widać jest w c--j oczywista. poza tym, to jest lista stworzona na potrzeby tej konkretnej ustawy. nie ma czegoś takiego jak ogólnopolska lista wolnych zawodów. skompromitowaliście się cwele i tyle w temacie. ja mogę dodać sobie do tej listy programistę bo
  • Odpowiedz
  • 2
@Need:

A dla mnie jesteś d (moderacja słowo) który nie rozumie jak powinien działać system podatkowy w cywilizowanym kraju, który ma się rozwijać, a nie zwijac.

i myślisz, że lekarze i prawnicy pozwolą na zmianę tego systemu podatkowego?
  • Odpowiedz
@ly000: tu nie chodzi nawet o pośredników. Przecież firma może się po prostu trafić kilkumiesięczny kotrakt I wystawiać jedną fakturę.
Natomiast na umowie o pracę też możesz pracować w 4 firmach na raz na 1/4 etatu. Nie ma żadnego prawa, które mówi, że na umowie o pracę musisz pracować dla jednego pracodawcy.
  • Odpowiedz
@ly000

Nie wiem, bo elitki, zwłaszcza w polskiej historii, mają w dupie państwo i doprowadzają do jego upadku, ale Polska musi wdrożyć dyrektywę UE jeżeli chodzi o b2b.

Polska jest po prostu patologią, która jako państwo sama w sobie jest januszexem i wypchnęła pracowników ochrony zdrowia na b2b, bo można dzięki temu pozbawić praw pracowniczych, zresztą w innych branżach jest nie lepiej, a do czego to prowadzi w dłuższej perspektywie to mam
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login

System podatkowy w którym jednofakturowiec który zarabia 40-50 tys miesięcznie płaci niższa składkę zdrowotną niż etatowiec w okolicach minimalnej to jest system z socjalem, ale dla lepiej sytuowanych, pozdrawiam
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login

Więc zgadzam się, twórzmy system w którym praca się opłaca dlatego powinniśmy bardziej opodatkować kapitał - np nieruchomości (kataster i zwiększyć żałosny podatek od najmu), a obniżyć opodatkowanie pracy, cieszę się, że się zgadzamy :)
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login:

rozumiem, że rolnicy na KRUS was też bola? Przecież nie płacą nic.

Tak, chociaż tutaj można przynajmniej uargumentować KRUS strategiczną gałęzią gospodarki (jak to mówił Napoleon - żeby podbić naród należy zniszczyć ich rolnictwo). W przypadku crudziarzy nie widzę takiego powiązania. xD
  • Odpowiedz
@Need: czekaj, czekaj przedstaw mu jak ten jednofakturowiec np lekarz płaci niższa składkę zdrowotną. Daj wyliczenia. Policz 50k miesięcznie.
Pokaż mi jeszcze ile tej składki zdrowotnej zapłaci ZUS.

A już pomijając to jeżeli składka jest równa, to niech każdy płaci tyle samo, prawda?
Czy jednak byś chciał żeby ktoś ci fundował życie?
  • Odpowiedz
@Need: a jak najbardziej. Praca powinna być jak najmniej opodatkowana. Podatkiem liniowym.
Tylko dlaczego piszesz bzdury o skład w zdrowotnej i domagasz się większego opodatkowania pracy?

@SonidoStark jak jest to tak strategiczna gałąź to sobie poradzi prawda?

A argumentować, to możesz sobie przed lustrem czemu nie chciało się ci uczyc żeby zostać lekarzem czy crudziarzem
  • Odpowiedz
A już pomijając to jeżeli składka jest równa, to niech każdy płaci tyle samo, prawda?

Czy jednak byś chciał żeby ktoś ci fundował życie?

@moj_wykopowy_login:

Zanim zaczniesz mnie cisnąć od biedaków to nie, nie bieduje, sam robię w IT więc pewnie wiesz, że mieszczę się raczej w górnych widłach wynagrodzeń na tle społeczeństwa. Nikt mi nie ma sponsorować życia tylko każdy ma się dokładać PROPORCJONALNIE (w tym ja) do tego, żeby życie
Need - >A już pomijając to jeżeli składka jest równa, to niech każdy płaci tyle samo,...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
domagasz się większego opodatkowania pracy?

@moj_wykopowy_login:

przede wszystkim bardziej opodatkowany kapitał, mniejsze opodatkowanie pracy dla gorzej zarabiających i większe dla lepiej zarabiających, żeby się każdy proporcjonalnie dokładał i żeby większe nakłady szły na usługi publiczne z których też by korzystali. W tym momencie idziemy w model służby zdrowia rodem z USA, a co gorsza polakom się podoba kolonizacja przez srluxmedy i inne tego typu wynalazki
  • Odpowiedz
  • 4
@Need no prawo podatkowe w polsce jest słabe i nie zamierzam go bronić. mi tylko chodzi o ten rant na programistów, którzy to niby oszukują ludzi na podatkach, nie to co ci uczciwi np. lekarze dentyści, którzy przecież tyle wnoszą do gospodarki i ratują ludzi wstawiając implanty na b2b ze stawką 800 zł/h.

i to nie jest tak, że programiści nie płacą podatku, bo przecież płacą te 2k ZUSu + 12%
  • Odpowiedz
mniejsze opodatkowanie pracy dla gorzej zarabiających i większe dla lepiej zarabiających, żeby się każdy proporcjonalnie dokładał

@Need: Sam sobie zaprzeczyles XD
  • Odpowiedz
po prostu nie odpowiada mi to, że wszyscy się skupiają na programistach jako na tych najgorszych.

@ly000:

żeby było jasne, ja nikogo osobiście nie obwiniam, że robi na B2B, taki mamy system i nie dziwie się, że indywidualnie korzystają na tym (póki co, bo wypchnięcie całej branży na B2B jak to ma teraz miejsce, będzie miało niedługo fatalne konsekwencje), ale już obwiniam jak ktoś broni tego stanu rzeczy i nie chce
  • Odpowiedz
Sam sobie zaprzeczyles XD

@Rudz1elec:

co najwyżej wyraziłem się nieprecyzyjnie, większość społeczeństwa powinna mieć obniżone koszty pracy, ale z próżni taka możliwość się nie weźmie, ale tak jak mówię, przede wszystkim większe opodatkowanie kapitału i przede wszystkim wypchnięcie spekulacji z rynku nieruchomości.
  • Odpowiedz