Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W tym roku kończę inż. z architektury. Nienawidzę tych studiów i uważam że te 4 lata to był najgorszy okres w moim życiu. Przekwalifikowałam się na architekta wnętrz- praca minimalna na umowie zlecenie, klepiąc rysunki dla bogaczy właścicieli biura, którzy zarabiają na mnie krocie. Dojazd 30 minut+ opłata za parking w centrum.
Zastanawiam się jak z ambitnej, mądrej dziewczyny, nie mającej życia przez naukę, ale mającej marzenia o dostatnim życiu, stałam się pracownikiem za minimalną i jeszcze dziękuję losowi, że tę pracę dostałam i cokolwiek zarabiam.

Kursy wizualizacji, rysunku, setki złotych wydane na mój rozwój i praktycznie jestem jak babeczka z biedronki, dziękując że nikt nie mnie mobbinguje.

Doradzicie mi pewnie- zakładaj swój biznes- przecież dobrze zarabiają. Siedząc w branży wiem, że mamy ogromny popyt na wnętrza, ale chwilowy. Za 10 lat klepaczy rysunków i właścicieli biur będzie tak dużo, że ceny zmaleją tak jak zmalały w architekturze kubaturowej- projekty indywidualne za 5 tys czyli za grosze, przy tak dużej ilości pracy.

Zastanawiam się nad innymi studiami - tylko co po tylu latach, żeby godnie żyć i nadrobić 4 lata?
Dla ludzi korpo to utrapienie, dla mnie wybawienie...Zaczynam powoli o tym marzyć.

A może po prostu rzucić to wszystko i zacząć życie od nowa? Nowe studia, nowa branża. Tak jakbym miała 19 lat i stała przed wyborem studiów po maturze.

Myślicie że psycholog-doradca zawodowy pomoże w takiej sytuacji?

Czy przesadzam i mam brać drugi etat, żeby godnie żyć?

#praca #zarobki #zycie #korpo #studia #psycholog

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jeśli i tak nie masz życia przez naukę, a jako tako w miarę stabilne zatrudnienie to warto się zastanowić nad samodzielną nauką po godzinach zawodu w który chcesz się wbić (tu już nie pomogę, musisz sama zdecydować co chcesz robić i zacząć to robić). Są przeróżne platformy e-learningowe (udemy, coursera) a nawet sam youtube, gdzie znajdziesz kursy na przeróżne dziedziny zawodowe. Warto wpierw jednak zacząć od youtube, żeby nieco
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: własna firma to przecież dobry pomysł. Nie myśl o tym, co będzie za 10 lat, bo przez ten czas się zmieni dużo rzeczy których nie przewidzisz.

Kolejne pokolenia mają coraz mniej czasu i chęci na robienie czegoś w domu samemu, więc remonty nie robią sami jak nasi rodzice, tylko wynajmują do tego ekipę.

I tutaj też jest trend, że im bardziej zapracowany (lub leniwy) człowiek, tym bardziej kompleksowej usługi
  • Odpowiedz
Cóż, jako architekt można powiedzieć już z paroletnim stażem, który jest w trakcie przebranżawiania się śmiało mogę ci powiedzieć, że umiejętności nabyte na studiach przydają się w wielu innych gałęziach biznesu. Po pierwsze, jesteś jeszcze na dość wczesnym etapie, żeby się jeszcze ogarnąć zawodowo, więc to nie koniec świata. Warto usiąść i się zastanowić, że jeżeli nie architektura - to co mnie interesuje w kontekście kariery. Jak ogarniesz ten pierwszy krok to
  • Odpowiedz
@Trochutak: SEO, ogółem chcę się najpierw załapać do zespołu marketingu w agencji reklamowej, wiele takim firm poszukuje ludzi ze zdolnościami do grafiki i tworzenia filmików na sociale
  • Odpowiedz
Zastanawiam się jak z ambitnej, mądrej dziewczyny, nie mającej życia przez naukę, ale mającej marzenia o dostatnim życiu, stałam się pracownikiem za minimalną i jeszcze dziękuję losowi, że tę pracę dostałam i cokolwiek zarabiam.

@mirko_anonim: kapitalizm się stał
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jako ex-architekt powiem Tobie tak: lepiej w tej branzy nie bedzie.
Ale widze tutaj dwa kierunki dzialania:
1. Rozwoj w kierunku nadzoru nad wykonawstwem. Rysowac kazdy chce, ale na budowie nikt nie chce bywac, nawet bedac inwestorem. Jezeli zdejmiesz ten ciezar z barkow klientow to mozesz z tego zrobic pieniadze. Minus - trzeba miec wiedze budowlana, oraz trzeba sie uzerac z januszami z budowlanki.
2. Wykorzystanie kompetencji graficznych w
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
organizacyjny-zwycięzca-93: Uciekaj i zaplanuj swoje życie od nowa. Za 5 lat będziesz żałować że nie zrobiłaś tego wczesniej. Znam branże, moja żona przechodziła przez to samo, niestety ona wolała w to brnąć. Doczekać się można garba i co najwyżej średnich pieniędzy. Jak będziesz 30+, dojdą inne zobowiązania typu rodzina/dzieci, spadek sił witalnych to już nie będziesz w stanie się odkręcić. To nie jest zawód dla osoby która dźwignie pieniężnie i mentalnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Czyli dopiero kończysz studia i dziwisz się, że nie masz 20k miesięcznie, tylko zarabia na Tobie biuro. Skoro to takie łatwe i biuro zarabia bezpodstawnie, to ogarnij sama firmę i klientów, co za problem? Czy może jednak to biuro coś daje?

Też narzekałam kiedyś, że mało zarabiam, a inni dużo, a potem po 2-3 latach zarabiając więcej rozumiałam, czemu wtedy miałam takie a nie inne zarobki. Daj sobie czas
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Nie daj sobie wmówić, że za parę lat będzie lepiej. To jest loteria z dużym prawdopodobieństwem, że nic się nie zmieni. Działaj teraz. Spróbuj znaleźć pracę za granicą, albo jak cię stać to idź na jakieś inne studia. Z perspektywy mojej paronastoletniej obserwacji wynika, że w Polsce opłacają się tylko studia medyczne, ewentualnie być dzieckiem kogoś z dobrze prosperującą firmą, ale na to nie ma się wpływu. Wszystkie inne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie możesz robić adaptacji projektów gotowych domów? Przecież to studia regulowane więc jesteś lvl wyżej niż absolwent informatyki. Jedna adaptacja to 2-3k najczęściej wołają
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Podeślij portfolio na PW, będę miał kurnik do wykończenia jesienią to możesz dorobić do tej pensji i zacząć spin-off w stronę własnej firmy (możemy to zrobić jako działalność nierejestrowaną ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz