Wpis z mikrobloga

Zarabiam w Polsce obecnie 8200zł netto. Wszedłem na stronę z ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie. Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 413 miesięcy żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie. Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 2500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie + hobby. Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 1356 miesięcy czyli ponad 113Lat!!! Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca! I wcale nie prowadzi do polepszenia życia. #pracbaza #polska #samochody #pdk
zydzpasji - Zarabiam w Polsce obecnie 8200zł netto. Wszedłem na stronę z ogłoszeniami...

źródło: temp_file4471770259057894615

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zyd_z_pasji no ale Ty zakladasz ze bedziesz na niego ciułał 100 lat. Ludzie ktorzy kupuja takie auta robia to w przyplywie chwili tak jak Ty kupujesz batona pod drodze w zabce majac wlasnie 3 inne auta. Ty w tym wpisie zakladasz ze to bedzie Twoje jedyne bo cala kase w to zainwestujesz
  • Odpowiedz
@zyd_z_pasji: No i właśnie w tym jednym poście zawarta jest cała depresja życia w Polsce xD Człowiek chce po prostu kupić auto, które mu się podoba, a Excel mu odpowiada: "Wróć do pracy, niewolniku". 113 lat oszczędzania to już nawet nie plan życia, to testament dla wnuków 😅

Masz rację – takie proste wyliczenia potrafią wybić człowiekowi z głowy marzenia w 3 sekundy. I niby człowiek nie narzeka, bo zarabia
  • Odpowiedz
@kogut_20

@zyd_z_pasji już tak bez trolowania i śmiechów: hamulce do takiego czegoś kosztują 100k xD

Jestem pewien, że pan Andrzej w szopie zrobi za 20k bo ma znajomego, który pracuje w ASO i może mu załatwić z pracy mało używany komplet
  • Odpowiedz
@zyd_z_pasji: xDDDD plusik za pdk ale faktem jest, że to spostrzeżenie jest w cholerę prawdziwe :D
-Napiszesz, że chcesz LAMBO a zarabiasz minimalną, to się popukają w głowę
-Napiszesz, że chcesz mieszkanie w drogiej dzielnicy top3 miast w Polsce, a zarabiasz minimalną to każdy ojoja jak to ceny mieszkań są oderwane, że mieszkanie prawem nie towarem i że mieszkania powinny być sztucznie regulowane cenowo xD
  • Odpowiedz
@zyd_z_pasji: Ponad 3 miliony złotych za auto co ma pięć lat? Skąd taka cena? Bo robi brum brum? XD Oni chyba nie wiedzą, że auta kilkuletnie to złom. Ja tam kupuje co roku aygo za 2137 złotych i też wszędzie dojadę!
  • Odpowiedz
Gdzieś czytałem że jak chcesz kupić auto to optymalnie cena auta nie powinna przekraczać sześciu wypłat.

@marcez: dlatego budujmy więcej dróg w miastach i bardziej niszczmy transport publiczny, w końcu samochód to jak komórka każdy ma co najmniej jeden, a jak się popsuje to kupi nowy!
  • Odpowiedz
Napiszesz, że chcesz mieszkanie w drogiej dzielnicy top3 miast w Polsce, a zarabiasz minimalną

@tellet: to jakie to są te tanie dzielnice w Warszawie dla zarabiających minimalna? Miasta tylko dla milionerów?
  • Odpowiedz
@arcxa: a to za granicą przeciętnego pracującego na Lambo stać? xD Jeśli chodzi o zwykłych pracowników, to może co najwyżej topka w USA zarabiająca po 500k USD rocznie może sobie na to pozwolić, poza tym to raczej kiepsko
  • Odpowiedz