Wpis z mikrobloga

do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
  • 215
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwony_ptak: pierwszy raz dziś takiego spotkałeś? Ja codziennie, jadąc do pracy i z niej wracając, widzę takich mistrzów. A to tylko na odcinku 5 kilometrów, gdzie są trzy ronda.
  • Odpowiedz
Bo Polacy generalnie nie potrafią jeździć po rondach.

@spinaczczio: a które nacje umieją? Bo Polacy to jedni z tych co jednak informują prawym, że z tobą zjeżdżać będą częściej niż bardzo dużą część kierowców z którymi się spotkałem. W Australii nikt nie używał prawego do informowania o zjeździe, każdy włączał zanim wjechał na rondo kierunek gdzie chce jechać, jak dobrze mi się tam jechało, tak ten aspekt był tragiczny
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: A wiesz, że często przez ustawienie auta nie widzisz prawego znazdowego kierunkowskazu samochodu będącego na rondzie? Wówczas lewy kierunek pomaga ocenić zamiar kierowcy. Druga sprawa, jeśli ktoś jest na rondzie z lewym kierunkiem, to wiesz ze musisz go puścić, a jak tego kierunku nie ma to możesz się ładować na rondo, bo auto będzie z niego zjeżdżać. W moim mieście najczęściej kierowcy wrzucają jednak lewy kierunek i bardzo pomaga
  • Odpowiedz
ja ostatnio widziałem naukę jazdy jak z migaczem w lewo na rondzie jechała i już wiadomo że instruktor debil

@Boroborro: niekoniecznie. Jak ja byłem na kursie to instruktor mi mówił tak:

"słuchaj, to jest idiotyczny wymóg i egzaminatorzy me mają prawa tego forsować ale i tak to robią, więc jak będziesz jechał po rondzie to używaj lewego kierunku jak zjeżdżasz trzecim zjazdem i prawego zawsze przed zjazdem, wtedy żaden egzaminator
  • Odpowiedz
@TheRealMikz na egzaminie? Daj mi przepis który tego wymaga?? Ja jak zdawałem to napewno tego nie było.
Sprawdziłem i nie ma takiego przepisu. Migacz na rondzie przy zjeździe lub zmianie pasa. Więc instruktor debil
  • Odpowiedz
do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?

#zalesie #polskiedrogi

@czerwony_ptak: Do wszystkich, którzy wstawiają spację przed znakiem zapytania, przecinki stosują wybiórczo, stawiają myślnik zamiast dwukropka
  • Odpowiedz
na egzaminie? Daj mi przepis który tego wymaga?? Ja jak zdawałem to napewno tego nie było

@Boroborro: nie wiem, może niewyraźnie piszę jakoś, ale wydaje mi się, że nigdzie nie wspomniałem o istnieniu takiego przepisu tylko o tym, że egzaminatorzy bezprawnie tego często wymagają. Dlatego wielu kandydatów dla świętego spokoju to na kursach i egzaminach stosuje - można tego nie zrobić, trafić na egzaminatora półmózga, uwalić i iść do sądu,
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: Jeżeli większość ruchu na mini rondzie odbywa się na wprost, to kierunkowskaz w lewo jest bardzo przydatną informacją dla reszty kierowców, ale wyglądasz na kogoś kto prowadzi rower przez przejście dla pieszych bo "takie są przepisy i ja je znam".
  • Odpowiedz
Lewy kierunek ma sens, ale tylko wtedy gdy wszyscy kierowcy, którzy zostają na rondzie (nie korzystają z najbliższego zjazdu) będą go mieli włączonego. Sprawdza się to idealnie we Włoszech: ktoś czekający na wjazd na rondo widzi, że nie masz lewego to nie czeka na ciebie (bo zjedziesz przed nim), tylko wjeżdża na rondo. System jest lepszy od naszego, bo z daleka widać czy ktoś przed rondem użyje pierwszego zjazdu czy nie i
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak jak ja miałem egzamin na prawko - 19 lat temu, to był wymóg. Dajesz znać gdzie jedziesz, dzięki czemu reszta kierowców ma mniejszy margines popełnienia błędu. Jest to wartość dodana, więc nie rozumiem problemu. Inna sprawa, że to@miał być sygnał przed wjazdem na rondo a nie przy jeździe na rondzie.
  • Odpowiedz