Wpis z mikrobloga

@Hieronim_Pompa_Bosh: U nas nie potrzeba takich robotów, wystarcza klienci XD. Wczoraj w lidlu jedyny gość na kasie (+9 samoobsługowych) musiał sprzątnąć taki rozbity słoik, bo ktoś zbił przy wykładaniu towaru. Najpierw kogoś przez słuchawkę o to poprosił, ale chyba Anetka miała akurat przerwę bo powiedział tylko 'wszystko jasne', i zaczął sam sprzątać. Kolejka na jedynej normalnej kasie rośnie już za 2 alejkę, wszystkie samoobsługowe zajęte, i ci klienci do niego
  • Odpowiedz
@PanZuo: Niestety fabryki robią to samo, co wielkie manufaktury. Wyrzucają rzemieślników, a z fabryk robi się druga machina wyzysku.

Ale to nie nastąpiło nagle.
– najpierw pojawiły się linie produkcyjne – też w celu redukcji siły roboczej, bo przy taśmie nie trzeba już biegać od stanowiska do stanowiska, wszystko masz pod ręką.
– potem przyszły maszyny parowe – teraz pracę wykonuje jedna maszyna, więc rzemieślnik staje się zbędny.
– potem standaryzacja i specjalizacja pracy
  • Odpowiedz
@PanZuo scan go działa u mnie w Kauflandzie i to akurat jest super rozwiązanie, pakujesz sobie zakupy odrazu do torby, skończysz zakupy, skanujesz skaner, płacisz wychodzisz z już spakowanymi zakupami, aczkolwiek jestem pewny że u nas w Polsce długo taki projekt nie przeżyje, bo jest brak kontroli nad tym co kto ładuje do torby xD
  • Odpowiedz
@PanZuo:

Nie zadadzą sobie pytania czemu tak jest.

Trzeba zwiększyć obciążenia cywilnoprawne umów o pracę, na pewno wtedy jak zapewnimy godne pensje tym, których jeszcze nie wywalili, będzie znacznie lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
kasy samoobsługowe - wiadomo po co, nie trzeba tylu kasjerów i zamiast kasjerów to reszta może zajmować się towarowaniem, a na kasę damy 1 osobę plus drugą do samoobsługowych xD.

@PanZuo: w niektórych Lidlach już to zmienili i jest 1 osoba na kasę i 1 na samoobsługową. Bardzo mnie to w-----a i teraz chodzę do DINO.

Widziałem też Aldi w UK, gdzie aby wejść do sklepu musisz zapłacić 10Funtów inaczej
  • Odpowiedz
@PanZuo: zauważ, że lidl proponuje alternatywy, a biedronka po prostu systemowo daje 4 ludzi na sklep wielkości boiska do piłki nożnej i elo.
  • Odpowiedz
@PanZuo takie scan and go działa już jakieś 10 lat w sieci Asda.
Korzystałem wielokrotnie, bardzo fajna sprawa ale:
Jak minęło jakieś pół roku to zaczeły się straty,
patola obczaiła że można coś wsadzić do kosza bez skanowania( ͡° ʖ̯ ͡°)
No i finalnie 2 pracowników stoi w strefie "scan and go" i patrzą czy w koszyku nie ma na przykład 5 butelek Chiwasa, albo kraty piwa
  • Odpowiedz
@Ciaztko: Kontrola polega na wyrywkowym braniu klientow i sprawdzanie ich xd Latwo ominac ta kontrole bo tylko pare rzeczy sprawdzaja wiec maja spore zaufanie do klientow ze nic nie wyniosa
  • Odpowiedz
- potem etykiety elektroniczne - czyli robota papierowa z cenówkami i wycinaniem też zniknęła to można wywalić pracowników zbędnych.

@PanZuo: akurat jako pracownik marketu z rtv powiem, że cenówki elektroniczne to p--------y sztos i modle się do boga, żeby to wprowadzili. CODZIENNIE 1-2 ryzy papieru lecą na ceny.
  • Odpowiedz