Wpis z mikrobloga

Czyli jak zmienić żeby nic nie zmienić. Jak mnie, delikatnie mówiąc, irytuje, że życie w Polsce zależy od takich ludzi jak Domański albo Paszyk. Niech przepchną już te dopłaty do kredytów, bo deweloper musi zarobić. Kraj się zwija, ludzi coraz mniej, ale po nich to choćby potop.

#gielda #nieruchomosci #polska #zalesie #finanse
BrakWolnegoLoginu - Czyli jak zmienić żeby nic nie zmienić. Jak mnie, delikatnie mówi...

źródło: image

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 82
@BrakWolnegoLoginu

Super, kolejny ukłon w stronę opodatkowania kapitalu, dla niepoznaki nazywanego inwestycja lub oszczędnością, a tymczasem opodatkowanie pracy na etacie to między 40 a 60 procent i ani drgnie w dol ;)
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: zmniejszenie podatku z 19% do 15% dla zdecydowanej większości społeczeństwa bez żadnych oszczędności nic nie zmieni, ale będą mogli się przecież pochwalić obniżką podatków. Podatek od najmu ciągle jest niższy.
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: Hohohoh, O POŁOWĘ!, a o nie, o 4%, a jak Pańcio będzie miał dobry humor to Ci da zniżkę na 9%, pod warunkiem, że będzie tylko trzymał swoją inwestycję 70lat. Oni tam mają wszystkie potrzebne dane dzięki, którym wyliczą takie parametry, żeby nikt z tego nie skorzystał, a jednocześnie obtrąbili sukces - nie wynaleziono jeszcze grabi, które grabią od siebie, a tak też i politycy nie będą rezygnowali z
  • Odpowiedz
irytuje, że życie w Polsce zależy od takich ludzi jak Domański albo Paszyk.

@BrakWolnegoLoginu: to pomyśl, że Budyń 2.0 może być prezydentem a Memcem ministrem finansów. Szef firmy XDD, który mówi akcjonariuszom, że nie ma pomysłu jak poprawić sytuację xD

Nie mamy pomysłu na to, jak sprawić, by nasz dział prawny generował większe przychody, które nie są związane z obsługą klientów doradztwa podatkowego. Zastanawiamy się nad tym, ale ciągle bez
  • Odpowiedz
@widmo82 wam uśmiechniętym to można pluć na twarz a wy udajecie że deszcz pada. Domański to wyciąga na kampanię, nie potrafi przeliczyć, przynajmniej oficjalnie, nieoficjalnie to dostaje gotowy wynik do przekazu. Ty Paweł stary jesteś a dalej w bajki wierzysz
  • Odpowiedz
może zachęcić do oszczędzania

@Leithain: szczególnie jak 1/5 pracujących zarabia minimalną, to 4% niższy podatek belki zachęci ich do oszczędzania (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
Super, kolejny ukłon w stronę opodatkowania kapitalu, dla niepoznaki nazywanego inwestycja lub oszczędnością, a tymczasem opodatkowanie pracy na etacie to między 40 a 60 procent i ani drgnie w dol ;)

@del855: No sorry, ktoś podatki musi płacić, żeby państwo mogło funkcjonować. Obniżki podatków są tak rzadkie, że każdą trzeba chwalić.
  • Odpowiedz
No sorry, ktoś podatki musi płacić, żeby państwo mogło funkcjonować. Obniżki podatków są tak rzadkie, że każdą trzeba chwalić.

czyli praca kapitalu - 0%, np. ktos zyje sobie z "pracy w inwestycjie w BTC" - i nie musi placici od tego podatku, on jest iwnestorem, jemu nie wolno przeszkadza, dzieki niemu Polska sie bogaci, a Kowlaski 40-60% domiaru sie nalezy i elo, bo cytuje "ktos panstow musi utrzymywac"

i ty sie z
  • Odpowiedz
@del855: Ja tam pamiętam jeszcze czasy sprzed podatku Belki - ile ci lokata wypracowała, tyle trafiało do twojej kieszeni. I nikt na to (poza samym Belką oczywiście) nie narzekał.
To, że praca jest opodatkowana absurdalnie wysoko, nie jest dla mnie argumentem za tym, żeby karać za oszczędzanie, czy też podejmowanie ryzyka inwestycyjnego.
  • Odpowiedz
@del855: Rozumiem, że kapitał początkowy osoby „pracy w inwestycje w BTC” pojawił się znikąd – puff, i nagle masz środki na inwestowanie, na tyle duże, żeby z tego żyć. Większość osób dostaje wynagrodzenie już pomniejszone o podatek 40–60%, a następnie kolejne 19% przy próbie jakiejkolwiek ochrony kapitału przed inflacją.

Policzmy: jeśli roczne zapotrzebowanie wynosi 60 tys. zł, to przy 10% zysku rocznie potrzeba 600 tys. zł (0% pobranego podatku) w
  • Odpowiedz
To, że praca jest opodatkowana absurdalnie wysoko, nie jest dla mnie argumentem za tym, żeby karać za oszczędzanie, czy też podejmowanie ryzyka inwestycyjnego.

czyli karania za praca co prawda nie pochwalasz, ale rozumiesz
ale karania za zyski kapitalowe i nie pochwalasz i nie rozumiesz, mimo ze ci pierwsi pracuja wlasnymi rekami, a ci drudzy zyja z tych pierwszych

@MiedzygalaktycznyMors:
  • Odpowiedz
Rozumiem, że kapitał początkowy osoby „pracy w inwestycje w BTC” pojawił się znikąd – puff, i nagle masz środki na inwestowanie, na tyle duże, żeby z tego żyć.

uhmmm....

a idac tym rozumowaniem, jak ktos za zaoszczedzone pieniedze, ktore wypracowal i opodatkowal - otworzy firme - to mam rozumiec, ze tez nie powinine placici podatku?

@eke99:
  • Odpowiedz