Aktywne Wpisy
wysokiewiczplum +172
1987 rok - 6310 studentów lekarskiego zaczyna 1 rok, za tego biednego PRLu
1994 - 2000 - tu średnia zaczynających wynosi ledwie 2070
2003 - 2012 - średnia to 3130, w roku 2004 limit to było ledwie 2240 miejsc
Lekarze nie są nadludźmi. Sekretem ich wynagrodzeń nie jest ani poziom studiów, ani rzekoma odpowiedzialność, ani też charakter pracy. Źródłem przepychu, pazerności i wszelkich patologii w ochronie zdrowia są skandalicznie niskie limity przyjęć na studia obowiązujące
1994 - 2000 - tu średnia zaczynających wynosi ledwie 2070
2003 - 2012 - średnia to 3130, w roku 2004 limit to było ledwie 2240 miejsc
Lekarze nie są nadludźmi. Sekretem ich wynagrodzeń nie jest ani poziom studiów, ani rzekoma odpowiedzialność, ani też charakter pracy. Źródłem przepychu, pazerności i wszelkich patologii w ochronie zdrowia są skandalicznie niskie limity przyjęć na studia obowiązujące

Larsberg +22
Redaktorzyna namawia by zostać niewolnikiem systemu xD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#antynatalizm #demografia #dzieci #polska #pieklomezczyzn #rakcontent
#antynatalizm #demografia #dzieci #polska #pieklomezczyzn #rakcontent

#gielda #nieruchomosci #polska #zalesie #finanse
źródło: image
Pobierz- ubezpieczenie chorobowe - jak to by miało wyglądać dla zysków kapitałowych?
- ubezpieczenie emerytalne - jak ktoś ma kapitał to nie musi odkładać na emeryturę. To jest tak naprawdę zrobione dlatego, że większość ludzi nie oszczędza
- FGŚP - nie ma tego przy zyskach kapitałowych
- ubezpieczenie rentowe - znów ciężko to odnieść
A jaka choroba przy zyskach kapitałowych? Tzn jak włożyłem 10 mln w obligi i sobie z tego zyje, to na czym ma polegać ubezpieczenie chorobowe? Że raz w roku nie kliknę "kup ponownie"?...
Ubezpieczenie emerytalne - ze korzystne? No to powiedz na uop że nie chcesz go....
No właśnie dlatego nie ma sensu by taką składka obciążać zyski
@del855: Dla mnie najważniejszym kryterium podatków jest to, żeby innych dotykały bardziej, niż mnie. Czyli podobne myślenie jak u ciebie.
Idąc tym rozumowaniem - jak ktoś zarabia tyle.zeby się utrzymać- też nie powinien płacić podatku ;)
Ja nie mówię że belka ma być 40-60%, tylko mowie ze 19% to już jest hojnie, a wariaty chcą jej likwidacji
Ja godzę się z tym że podatki placi, ale są wybitnie szkodliwe podatki jak podatek od pracy i mniej szkodliwe jak od konsumpcji czy majątkowe i widzę między nimi roznice.
Ta....
To jeszcze napisz, czym się różnią te trzy stany:
@del855: no nie.
Ktoś nie pracuje i ma kapitał o wartości miliona. Po roku dzięki inwestycjom "zarobił" 50k i wydał to na życie. Inflacja wynosiła 5%. Ma więc dalej milion, ale mniej warty. Tak naprawdę rok zakończył że stratą ~50k.
Ktoś pracuje i nie ma oszczędności. Zarobił 50k w ciągu roku i 50k wydał.
Dywidenda jest wypłacana na rzecz akcjonariuszy z zysków firmy, co oznacza, że te środki zostały już opodatkowane. Ty natomiast oczekujesz, że po wypłacie dywidendy akcjonariusze dostaną kolejne procenty tylko dlatego, że środki zostały przekazane osobie trzeciej.
No ale ten pierwszy palcem nie kiwnął, dostał 90% usług publicznych, złotówki podatku osobistego nie zapalcil.... a ten drugi tak, ale ponieważ nir ma.majatku to ma podatki płacić... yhmmmm...
Jakie znaczenie ma to dla kogoś kto ma udziały, czy dywidenda została już obłożona podatkiem wcześniej, na tej zasadzie płacą.pracownika jest kosztem i obniża podatek firm do zapalcenia - więc on ma podatek zapłacić, a akcjonariusz nie?.... uhmmmm
"Zachęcić do oszczedzania", więc czym się różnie oszczędzanie od inwestowania od życia z pracy kapitalu? Czy rentier nie jest oszczędzającym? Czy nie jest inwestorem?....