Wpis z mikrobloga

Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak dziecko ma gorączkę 40^ to zapomnij że tego samego dnia dostaniesz się do swojego pediatry, trzeba w nocy zasuwać na nocną opiekę, czekać godzinami i modlić się żeby trafić na lekarza który chociaż rozumie po polsku.
Trzecia sprawa pracodawcy już podczas rekrutacji pytają się czy masz dziecko bo wiedzą że będziesz brał opiekę to cię nawet nie zatrudnią, a jak skłamiesz i weźmiesz opiekę to już możesz szukać nowej pracy. Mnie zwolnili jak tylko wspomniałem o urlopie ojcowskim. Samym wyczynem jest znalezienie pracy żeby godziny pracy pozwalały zaprowadzić i odebrać dziecko z przedszkola.
To jest normalne państwo?
#dzieci #polska #krajzdykty
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SpasticInk: Nieprawda. Leki przeciwgorączkowe niczego nie zamaskują.

Właśnie prędzej krzywdę zrobisz jak polecisz do lekarza za wcześnie - jest wiele chorób, które dają specyficzne objawy po 2-3 dniach.

Ja wszystkim znajomym polecam 3 dni na paracetamolu i obserwowanie.

Albo choroba przejdzie, albo pojawią się specyficzne objawy - jakieś wysypki, krosty, plamy na języku, dłoniach, bóle ucha itp.

80% chorób u dzieci leczyłem w domu. Czasami umawiałem się na kontrolę, żeby lekarz osłuchał, wymacał i
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: jedyne czego dowodzi Twój wpis, to to, że na zadupiach jest trudno jak oboje rodzice pracują. W mieście (Poznań here) do pediatry dostaniesz się max na następny dzień, doraźna funkcjonuje bez problemu. A w przedszkolach miejsc w opór, bo dzieci nie ma.
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: nie wiem ja dostaje się do pediatry natychmiast, różowej przedłużyli umowę na nieokreślony kiedy była na macierzyńskim. Niby Polska b, a jednak A xD jak wróciła do pracy 1500 na dziecko, na żłobek czy cokolwiek, 800 to wiadomo. Jedyny powód nie posiadania dzieci przez Polaków to to że jesteśmy rozwiniętym krajem i ludzie nie chcą poświęcać swojej wygody, życie po posiadaniu dziecka to już nie są te same podróże
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: piepszenie! Ludzi z dziećmi traktuje się jak święte krowy, moga wszystko, wiecznie na L4, wiecznie wychodzą wcześniej, projekt niedokończone bo dzieciaczki. Nikt dosłownie nikt nie piśmie ani słówkiem a każdego krew zalewa. Jesteście na mocno uprzywilejowanej pozycji, a rypie na Was reszta która albo nie ma dzieci albo już odchowane albo stara się jakoś być lojalna w stosunku do reszty zespół i np chodzi na zmiane na L4 z
  • Odpowiedz
Musisz mieszkać w jakimś naprawdę słabym miejscu :/ u mnie w mniejszym mieście na Śląsku nie ma problemu z przedszkolem (żłobki tylko prywatne, jedyny miejski jest zawalony dzieciarnia), lekarza od razu złapię (co prawda do lepszego pediatry jest kolejka ale po l4 bez problemu pójdziesz do dowolnego), miejsce pracy- beznadziejne skoro tak dyskryminują rodzicow- śmierdzi kolchozem czy czymś. Ogólnie poza kosztami nie widzę problemów...
  • Odpowiedz
Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.

@ElectroNICK: Nie no, ja po prostu nie chcę mieć dzieci, bo nie widzę siebie jako rodzica, nie chcę się zajmować dziećmi, dobrze mi się żyje bez dzieci i nic mi nie brakuje.
PS: Nie jestem już młody, ale jak byłem to myślałem tak samo. Myślę że zawsze takich ludzi było tyle co teraz,
  • Odpowiedz
Nauczycieli nie będzie. Nikt nie chce pracować za minimalną krajową pomimo tylu wolnego. Praca w grupach ponad 26 osobowych, wszystkie dzieci razem z orzeczeniami i bez których jest z 70% w grupie. Odpowiedzialność nie bywała. Od nowego roku brak oceny z zachowania spowoduje, że będą wkładane im śmietniki na głowę i likwidacja nauk ścisłych chemii i fizyki w ramach przyrody. Średnia wieku 56 lat.
  • Odpowiedz
@ogurkiszony75: takim myśleniem i ciągłym strachem przed podjęciem tego ryzyka to nie zdecydujesz się na posiadanie dzieci i kiedyś będziesz tego żałować. Najważniejsze jest tylko z kim te dzieci się robi bo jak jesteście od wielu lat razem i zamierzacie spędzić przyszłość to naprawdę fajnie mieć dzieci i pomimo wielu obowiązków, nieprzespanych nocy i stresu to naprawdę warto je mieć.
  • Odpowiedz