Wpis z mikrobloga

Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak dziecko ma gorączkę 40^ to zapomnij że tego samego dnia dostaniesz się do swojego pediatry, trzeba w nocy zasuwać na nocną opiekę, czekać godzinami i modlić się żeby trafić na lekarza który chociaż rozumie po polsku.
Trzecia sprawa pracodawcy już podczas rekrutacji pytają się czy masz dziecko bo wiedzą że będziesz brał opiekę to cię nawet nie zatrudnią, a jak skłamiesz i weźmiesz opiekę to już możesz szukać nowej pracy. Mnie zwolnili jak tylko wspomniałem o urlopie ojcowskim. Samym wyczynem jest znalezienie pracy żeby godziny pracy pozwalały zaprowadzić i odebrać dziecko z przedszkola.
To jest normalne państwo?
#dzieci #polska #krajzdykty
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1202
@ElectroNICK obwiniasz państwo bo pracodawca cię zwolnił za chęć pójścia na urlop ojcowski? To chyba dobrze dla ciebie, że już nie pracujesz w takim miejscu. Poszedł ci na rękę.
  • Odpowiedz
@ElectroNICK sam jestem przeciwny posiadaniu dzieci ze względu na wygodę, ale to co napisałeś to bzdury są. W Niemczech możesz dostać wypowiedzenie z pracy jak z chorobowego wrócisz, więc to że Polak cię zwolni pod byle pretekstem to niczego nie dowodzi.
  • Odpowiedz
  • 231
@ElectroNICK: Widzisz, to kwestia Waszych złych wyborów. Twoja różowa powinna zostać przedszkolanką a Ty pediatrą. Wszystkie trzy problemy rozwiązane.
  • Odpowiedz
@ElectroNICK nie wiem czemu cie jadą. Mam córkę 3 lata i dokładnie takie same przemyślenia. Jak się ma rodziców niedaleko to jeszcze jest spoko. Jak się nie ma to jest taki dramat jak piszesz.
  • Odpowiedz
  • 225
Czytam komentarze i już wiem że nie ma ratunku. Nie mają dzieci a się wypowiadają. Do pediatry w sekundę? Nie w sezonie grypowym. W sekundę to nawet telefonu nie wyciągniesz. Trudno, będziecie jak ja z---------ć do śmierci. Z tym że mnie moje dzieci będą mogły podratować w biedzie.
  • Odpowiedz
@Fiodooor

ale bzdury ja j---e xd sam mam dziecko i nic co napisałeś nie jest tutaj prawda. Do pediatry dostaje się w sekunde mieszkając w krakowie.

ale to trzeba dodać, że żona jest pediatrą ;)
  • Odpowiedz
@ElectroNICK
1. U mnie w ciągu ostatnich 10 lat otworzyli dwa nowe przedszkola w dzielnicy
2. Pediatra przyjmie w takiej sytuacji od razu, no chyba, że jest po godzinach, to wtedy są dyżurujący
3. Firma nie tylko zachęca do brania tacierzynskiego( 14 miesięcy do podziału na obu rodziców, z czego minimum 2 miesiące dla każdego z rodziców), ale też oferuje własne przedszkole, imprezy dla dzieci, opiekę na ferie itd.

Dlatego u
  • Odpowiedz
@ElectroNICK śmieszy mnie ta nagonka na osoby, które mają dzieci i dostają 800plus, dostają piniondze i jeszcze narzekają. Szkoda, że nikt nie zwraca uwagi na rzeczy, które wymieniłeś - dzis posiadanie dzieci to luksus. Zejdzie na ziemię, op przytoczył fakty. Chciałabym mieć dzieci, ale jak pomyślę o tych wszystkich okolicznościach, to jeszcze się trochę zastanowię xd
  • Odpowiedz
@ElectroNICK pracuj u janusza, obwiniaj państwo xD

Polska daje ogrom przywilejów rodzicom. Matka mająca rok macierzyńskiego, ojciec mający 9 tygodni, do tego możliwość dokończenia macierzyńskiego przez ojca po 14 tyg. W ciągu roku masz 60 dni L4 na opieke. 2 dni zwolnienia za oddanie krwi. 2 dni opiekuńczego na dziecko. A to tylko urlopy.

Jak cię pracodawca zwolnił przez dziecko, to zapewne nic z tym nie zrobiłeś tylko grzecznie podziękowałeś? No
  • Odpowiedz
@Fiodooor ale wasze dzieci chodza do tego samego pediatry, przedszkola, ty i op macie tego samego pracodawce? Jak mozna pisac ze to co pisze op nie jest prawda jak prawdopodobnie wszystko u was sie rozni? Ty chyba nie powinienes miec dziecka jak jestes takim geniuszem intelektualnym
  • Odpowiedz
@michalcorobisz no tylko op pisze dlaczego ludzie nie chcą mieć dzieci, a ja uważam że to bzdura i to nie jest powód, bo widzę to zupełnie inaczej. Począwszy od pediatry i na pracodawcy kończąc. Ale wykop w formie xd
  • Odpowiedz