Wpis z mikrobloga

Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak dziecko ma gorączkę 40^ to zapomnij że tego samego dnia dostaniesz się do swojego pediatry, trzeba w nocy zasuwać na nocną opiekę, czekać godzinami i modlić się żeby trafić na lekarza który chociaż rozumie po polsku.
Trzecia sprawa pracodawcy już podczas rekrutacji pytają się czy masz dziecko bo wiedzą że będziesz brał opiekę to cię nawet nie zatrudnią, a jak skłamiesz i weźmiesz opiekę to już możesz szukać nowej pracy. Mnie zwolnili jak tylko wspomniałem o urlopie ojcowskim. Samym wyczynem jest znalezienie pracy żeby godziny pracy pozwalały zaprowadzić i odebrać dziecko z przedszkola.
To jest normalne państwo?
#dzieci #polska #krajzdykty
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ElectroNICK: Szuka się pracy która daje ci pieniądze. Ja zarabiam w Polsce tyle ile ty zarobisz na zachodzie pracując jak niewolnik tyle w temacie. Problemem na Polaków jest to ze szybko sie poddajemy i idziemy na łatwiznę emigracja plus wykonywanie żałosne pracy. Wiecej wiary w siebie.
  • Odpowiedz
@Hawwa to że służba zdrowia w Polsce to patologia to wszyscy wiemy. Ten sam lekarz na NFZ ma termin za 5 lat, prywatnie na następny tydzień. Oczywiście w szpitalu państwowym, a jakże by inaczej. I nikogo to nie dziwi. CBA się za to nie bierze bo woli ścigać prywaciarza co zapomniał zapłacić składki o 1 miesiąc.

Z drugiej strony, cięcia etatów i historie zwolnień po macierzynskim to chyba tylko kwestia małych
  • Odpowiedz
Problemem opa zapewne jest mieszkanie w jakiejś zasranej dziurze na Podkarpaciu czy Warmii. I w sumie jeżeli skazuje dziecko na życie w takim miejscu bez perspektyw to bardzo dobrze ze ma problemy - może skloni go to do przeprowadzki w miejsce gdzie da się zapewnić dziecku wszystko czego mu potrzeba
  • Odpowiedz
Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.

Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯

I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.

Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.

Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak dziecko ma
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: I to w kraju, gdzie lekarski jest trzecim najpopularniejszym kierunkiem studiów (30k rekrutowanych rocznie), a pedagogika w pierwszej dziesiątce (21k rekrutowanych rocznie).
  • Odpowiedz
@brednyk:
„wg tego co napisał to mieszka w małym miasteczku z jednym żłobkiem a kolejne jest 20 km dalej, pracę ma w drugą stronę, więc musiałby godzinę tracić na taki dojazd. I godzinę na odebranie. Nie każdy mieszka w dużym mieście gdzie masz kilka placówek w odległości kilku kilometrów”

Tracić? To jest właśnie życie a nie strata
Pracuję 60km od domu, dojazd po drodze krajowej zajmuje mi jakieś 50minut. Jakimś
  • Odpowiedz
z tak wysoką gorączką możesz udać się na najbliższy SOR

@mebel: i potem przez takich debili jak pan mebel, ludzie, którzy rzeczywiście potrzebują pomocy, nie otrzymują jej na czas.
To by się kwalifikowało na sor, gdyby leki przeciwgorączkowe nie działały, a przy grypie zawsze zadziałają.
Jak nie ma miejsca w przychodni, to idzie się do NISOZ. Można iść prywatnie, można skorzystać z lekomatu.
  • Odpowiedz
  • 1
@Hawwa: Jak dla mnie to takim właśnie szefom powinno się zabierać wszelkie prawa emerytalne i kazać płacić firmie pensję do 8 roku życia dziecka. To właśnie też powinno być tak zmienione żeby firmy się zabijały o rodziców. Np. extra dobijające podatki dla tych co nie zatrudniają rodziców małych dzieci. Wtedy to szef sam by zatrudniał młode małżeństwa i namawiał do dzieci. Nawet sam by się dzieckiem zajął żeby tylko był
  • Odpowiedz