Wpis z mikrobloga

Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak dziecko ma gorączkę 40^ to zapomnij że tego samego dnia dostaniesz się do swojego pediatry, trzeba w nocy zasuwać na nocną opiekę, czekać godzinami i modlić się żeby trafić na lekarza który chociaż rozumie po polsku.
Trzecia sprawa pracodawcy już podczas rekrutacji pytają się czy masz dziecko bo wiedzą że będziesz brał opiekę to cię nawet nie zatrudnią, a jak skłamiesz i weźmiesz opiekę to już możesz szukać nowej pracy. Mnie zwolnili jak tylko wspomniałem o urlopie ojcowskim. Samym wyczynem jest znalezienie pracy żeby godziny pracy pozwalały zaprowadzić i odebrać dziecko z przedszkola.
To jest normalne państwo?
#dzieci #polska #krajzdykty
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Skyworld: Największy wpływ na obecny spadek urodzeń w porównaniu z latami 50. i 60. ma mniejsza liczba kobiet w wieku rozrodczym (efekt demograficzny) oraz zmiana priorytetów społecznych (kariera, indywidualizm, późne rodzicielstwo). Gorsze warunki wtedy nie hamowały dzietności, bo normy i oczekiwania były inne – dzieci były naturalną częścią życia, a nie "projektem" wymagającym stabilności finansowej i komfortu, jak dzisiaj.
  • Odpowiedz
@SpasticInk: żeby było dobrze, to lekarz powinien mieć dyżur pod łóżkiem dziecka, żeby w razie gorączki mógł podać paracetamol.

@iksiks: ty się śmiej, ale miesiąc temu mój młody zaczął marudzić że go strasznie gardło boli, prawie 39 gorączki, dziecko jak trup, na drugi dzień sprawdzam terminy w Luxmedzie i nic nie ma. Dzwonię na infolinię, że natychmiast potrzebuję terminu, oddzwonili jak się coś zwolniło i udało się dostać
  • Odpowiedz
@ElectroNICK trzeba sobie radzić. Życie nie jest lekkie. Chciałbym mieć 3-4 dzieci ale jeśli nie jestem w stanie podołać to ich nie robie choć żona bardzo też by chciała.
Ja muszę emigrować no i trudno. Nikt mi nie obiecał że będe w kraju miał prace za 20k i super przywileje.
  • Odpowiedz
obwiniasz państwo bo pracodawca cię zwolnił za chęć pójścia na urlop ojcowski?

@L3stat: a kogo? To państwo przeżuca na przedsiębiorców koszty urlopow ojcowskich i pomocy rodzinie. Nic dziwnego, że polityka prorodzinna przynosząca odwrotny skutek jest źle widziana społecznie.
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: Dodam jeszcze, że jak zaczniesz na tyle godnie zarabiać żeby zapewnić dzieciom dobre życie to d--------ą ci 32% podatku zamiast 12% co spowoduje spadek twoich zarobków o 2-3 k na koniec roku. Zapomnij o prezentach na święta.
  • Odpowiedz
@muak47: żyjesz w jakieś utopi chyba. To co op napisał to 100 procent prawda. Państwo forsuje posiadanie dzieci, a nie jest w stanie zapewnić podstawowych rzeczy ze swojej strony, na które się deklaruje bo np nie płaci przedszkolankom, albo nauczycielom. Za 10 lat się obudzicie z ręką w nocniku i będziecie płakać, że polskiego Ukrainki uczą i wasze dzieciaki będą gadać z ruskim akcentem, bo hehe wolny rynek
  • Odpowiedz
Zrobiłem test i wyszła grypa i tu liczy się jak najszybsze podanie leku żeby zahamować wirusa. Paracetamol tylko doraźnie. Więc nie, czas jest bardzo ważny.

@ElectroNICK: Na choroby wirusowe nie ma leków - jak od tego wyjdziesz, to będzie ci prościej.

A jak powiedziałem że biorę 2 tygodnie na dziecko bo nie mam co z nim zrobić to mało żyłka mu nie
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: Ok, popatrzmy się na Twoje punkty (mam trójkę dzieci)

Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯

I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.

Prawda jest taka że tak ot grupy nie zamkną (chyba że to przedszkole prywatne). Możliwe że przesuną te dzieci do innych grup lub przedszkoli
  • Odpowiedz