Wpis z mikrobloga

Ciężko się przestawiać z #windows na #macos? Od zawsze pracuje na lapku z windowsem ale serio ten system mnie denerwuje (programy źle się skalują przy 16:10, problem z ostrością tekstu, ciagle problemy z mikrofonem na callach). Planuję kupić pierwszego maca ale obawiam się ze nie bede potrafił się przestawić.
#macbook #macbookpro
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ciagle problemy z mikrofonem na callach

I mac ma być receptą na taki problem?

Coś ci powiem, u mnie w zespole 6 osób pracuje na WIN, 1 na macu. Tylko ten spierdoks z makbookiem ma problemy z mikrofonem, słuchawkami i wszystkim innym. Przez ostatni miesiąc prawie nie dało się z nim rozmawiać. Wyszło to wszystkim na dobre, no ale rozpatrując w kontekście problemu technicznego to maki nie są wcale takie perfekcyjne.
  • Odpowiedz
@wfd ja się przestawiłem w 2 dni. Duży problem miałem po roku uzywania tylko macOS i przesiadki na Windowsa jako drugi komputer. MacOS świetny, mega intuicyjny, po trzech latach ciagłego użytkowania chodzi jak po pierwszym uruchomieniu. Z minusów: dziwnie działający Adobe reader, jeżeli podpisujesz dokumenty cyfrowo, to zapomnij (na MacOS nie ma nawet widżetu e-deklaracje). O tym, że nie ma gier, a nawet jeśli są to kiepskie porty to wiadomo. Ja
  • Odpowiedz
@wfd: Jestem jakieś dwa miesiące po przesiadce na maca z windowsa i czekam na nowy rzut laptopów w firmie żeby wrócić do windowsa. Nawet jeśli powoli przyzwyczajam się do różnic to nadal wolę rozwiązania z windowsa. Od pierdół typu historia schowka czy lepszy narzędzie do wycinania screnshotów, po całą koncepcję UX.
  • Odpowiedz
@wfd mam dwa macbooki pro, 4 lata na nich pracuję. Dalej nie ogarniam, jak działa ten zasrany finder. On czasami wydaje się wyświetlać losowe pliki, a sortowanie zlewa ciepłym moczem XDD. Ale kocham ten sprzęt za wydajność i bezawaryjność. Z drugiej strony nigdy nie miałem samozaparcia, żeby uczyć się jakichś skrótów czy gestów na touchpadzie, więc wszystko robię na chłopski rozum i pewnie workaroundami.
  • Odpowiedz
@wfd: ciężko. Mam kilka osób w otoczeniu, którzy zrobili taką migrację i większość z nich ciągle narzeka. Ja sam [jako osoba techniczna] regularnie korzystam z czterech systemów (win,linux-arch/ubuntu,macos) i winda o wiele bardziej przystępna dla mnie na co dzień.
  • Odpowiedz
@wfd: Używam MacOS od grudnia i moim zdaniem to scam. Myślę o sprzedaniu o powrocie na Windows. Ten system nie ma praktycznie żadnych korzyści nad Windowsem.
  • Odpowiedz